جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، در مجمع امنیتی آسپن گفت که از حوادث ماه آوریل تاکنون، واشنگتن متوجه افزایش اظهارات علنی مقامات ایرانی در مورد امکان توسعه سلاحهای هستهای شده است. سالیوان گفت: «این اتفاقی جدید بود، چیزی که توجه ما را بسیار به خود جلب کرده است.»
ایران پس از خروج ایالات متحده از توافق هستهای در سال 2018 به دستور دونالد ترامپ، اقدام به غنیسازی اورانیوم گسترده تا سطح 60 درصد کرد، مقیاسی که از نظر تئوری برای چندین بمب هستهای کافی به نظر میرسد. برای تولید سلاحهای هستهای باید اورانیوم تا سطح 90 درصد غنیسازی شود، اما دانشمندان هستهای توضیح میدهند که وقتی یک کشور به سطح غنیسازی 20 درصد میرسد، این بدان معناست که در نیمه راه به سطح 90 درصد قرار دارد و برای افزایش سطح غنیسازی از 60 درصد به 90 درصد نسبتاً زمان کوتاهی مورد نیاز است.
اگرچه تهران بارها اعلام کرده که برنامه هستهایاش برای اهداف ظاهراً غیرنظامی است، اما به اعتقاد غربیها و متحدانشان هیچ نیاز غیرنظامی به اورانیوم غنی شده تا این حد بالا وجود ندارد.
آمریکا حدود یک سال پیش پیشبینی کرد که فاصله ایران برای شکستن مواد شکافتپذیر سلاح هستهای، یعنی غنیسازی آن تا سطح 90 درصد، حدود 12 روز است. در کنفرانس آسپن، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، پیشبینی دیگری ارائه کرد و گفت که ایران میتواند ظرف یک هفته و حداکثر دو هفته مواد مورد نیاز یک بمب را تولید کند. بلینکن تصریح کرد که در هفتهها و ماههای اخیر، ایران در زمینه غنیسازی اورانیوم پیشرفت چشمگیری داشته است. او ترامپ را مسئول این وضعیت نگرانکننده دانست که از توافق هستهای خارج شده است. بلینکن گفت: «در حالی که به نظر میرسید ایران در رسیدن به سلاح هستهای حدود یک سال فاصله داشت اما اکنون این زمان به حدود یک هفته رسیده است. ما اکنون در شرایط مناسبی قرار نداریم.» وزیر امور خارجه آمریکا افزود: «واشنگتن از نزدیک در حال رصد هرگونه نشانهای است که ثابت میکند ایران در حال ساخت سایر قطعات سلاح هستهای است.»
سالیوان مشاور امنیت ملی ایالات متحده در سخنرانی خود در مجمع آسپن گفت: « تاکنون فعالیتی از سوی ایران برای حرکت رو به جلو به نحوی که نشاندهنده قصد جدی برای تولید سلاحهای هستهای باشد، دیده نشده است.»
در اسرائیل نیز همانطور که گفته شد نگرانی فزایندهای ابراز میشود و همین هفته گذشته، معاون رئیس ستاد کل ارتش، سرلشکر امیر برعام هشدار داد که «وضعیت هستهای در ایران مانند خودرویی است که همه قطعات را دارد و اکنون فقط باید آنها را کنار هم گذاشت.» وی افزود: «ما باید بتوانیم همزمان در دو میدان بجنگیم و بفهمیم که این جنگهای طولانی است. ما باید بتوانیم در تقابل مکرر و مستقیم با ایران قرار بگیریم.»
∎
نظر شما