اطلاعات نوشت: به زعم کارشناسان، استفاده از روش های سنتی برای مبارزه با ناترازی انرژی مانند تغییر ساعت کاری ادارات درتابستان که امسال هم از 15 خرداد ماه آغاز می شود، کم کم ناکارآمد یا کم تاثیر می شودو لذاباید به سراغ فهم واستفاده از روش های جدید رفت که دردنیا هم مرسوم شده است.
یکی از این روش ها، استفاده از هوش مصنوعی برای مبارزه با ناترازی انرژی درایران وازجمله ناترازی برق است.
براساس تعریف کلاسیک علمی،هوش مصنوعی (AI) بخشی از علم کامپیوتر است که در آن ماشینها، مانند کامپیوترها، طوری برنامهریزی میشوند که کارهایی را انجام دهند که به طور معمول نیازمند بهره گیری از هوش انسان است، مانند یادگیری، تشخیص الگو، استدلال، درک زبان و حل مسئله؛ هوش مصنوعی به ماشینها "هوش" میدهد تا مانند انسان فکر و عمل کنند.
به طور کلی هدف ازایجاد هوش مصنوعی خودکارسازی وظایف، بهبود کارایی و حل مسائل پیچیده است ، یا به تعبیری دیگر هدف از هوش مصنوعی این است که زندگی انسانها را راحتتر و موثرتر کند.
هوش مصنوعی این کار را با اتوماتیک کردن وظایف پیچیده و زمانبر، بهبود دقت و کارایی فرآیندها و کمک به تصمیمگیریهای بهتر و سریعتر انجام میدهد. به عبارت دیگر، هدف هوش مصنوعی ساختن سیستمهایی است که میتوانند کارها را به صورت خودکار و با هوشی شبیه به انسان انجام دهند.
علاوه بر کاربردهای عملی در صنایع مختلف مانند پزشکی، تجارت و تولید، هوش مصنوعی در زمینه برنامه ریزی وارایه راه حل برای مسایلی مانند ناترازی انرژی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
در مجموع، هدف هوش مصنوعی ایجاد سیستمهایی است که میتوانند به طور خودکار و با هوشی شبیه به انسان، وظایف مختلفی را انجام دهند، زندگی را راحتتر کرده و به بهبود جوامع کمک کنند.
بدین ترتیب،کارشناسان به نهادهای تصمیم گیر درایران پیشنهاد می کنند از هوش مصنوعی وظرفیت های آن برای حل مسئله بزرگ ناترازی انرژی کمک بگیرند وروی آن سرمایه گذاری کنند.
درواقع بااستفاده از هوش مصنوعی می توان با نگاهی به گذشته، بهویژه در زمینههایی مانند آب ، ریاضیات، نجوم، و پزشکی، میتوان بینشهای قدیمی را با فناوریهای نوین مانند AI ادغام کرد. این ترکیب میتواند مسیری برای توسعه راهحلهای خلاقانهای باشد که هم با فرهنگ و تاریخ ایران سازگار است و هم می تواند پاسخگوی نیازهای مدرن باشد.
به بیان دقیق تر، هوش مصنوعی میتواند به عنوان یک پل بین نسلهای قدیم و جدید عمل کند که تجربیات گذشته را برای حل مسائل کنونی به کار میگیرد و به ایجاد آیندهای روشنتر کمک میکند.
هوش مصنوعی میتواند در حل چالشهای محلی ایران نظیر مدیریت ناترازی انرژی ، منابع آب، کشاورزی پایدار و مانند آن، راهحلهایی با ریشه در دانش و نیازهای محلی ارائه دهد. این اقدام نه تنها میتواند به حل مسائل کشور کمک کند بلکه زمینهساز تولید نوآوریهایی میشود که مختص به ایران است و میتواند در سطح جهانی معرفی شود.
دراین باره ، یک کارشناس اقتصادی گفت: مدیریت مصرف بالای انرژی که هم اکنون مسئله مهمی برای کشور ما است با استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی می تواند اصلاح شود.
زینب قیصری در گفتوگو با ایرنا با اشاره به مشکلات مصرف بیرویه انرژی در ایران ،اظهارکرد: راهکارهای سنتی برای کنترل مصرف انرژی مثل افزایش قیمت یا سهمیهبندی، راهکارهایی است که دارای تبعات اجتماعی و اقتصادی است و باید به سمت راهکارهای نوین رفت.
وی افزود: اول باید توجه داشت که کنترل مصرف انرژی، در چارچوب توسعه پایدار تعریف میشود. امروز مفهوم توسعه پایدار در سطح جهانی پذیرفته شده و سازمان ملل متحد 17 هدف را به منظور رسیدن به توسعه پایدار ارائه کرده است.
به گفته قیصری ، توسعه پایدار دارای سه بعد اقتصادی،اجتماعی و محیط زیستی است. برای رسیدن به توسعه پایدار باید بتوانیم در تولید، توزیع و مصرف انرژی از هوش مصنوعی استفاده کنیم.
این کارشناس اقتصادی، در ادامه به استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی برای کنترل مصرف انرژی اشاره و تصریح کرد: فرآیندکاوی، یکی از ابزارهای هوش مصنوعی است که از آن می توان زمان و هزینه فرآیندها را تقلیل داده تا فرایندها چابک شده و در حداقل زمان و با کمترین هزینه صورت پذیرند پس می توان از این ابزار در فرآیندهای تولید، توزیع و مصرف استفاده نمود و حداکثر بهره وری را حاصل کرد.
قیصری ادامه داد: از طرفی ،با داده کاوی می توان در پیش بینی مصرف انرژی با دقت بالا بهره برد و مدل هایی را طراحی نمود که با استفاده از آنها بتوان مدیریت موثری برای این فرآیندهای اصلی داشته باشیم.
وی با تاکید بر اینکه عصر کنونی عصر فناوری اطلاعات است و در آینده نه چندان دور حاکمیت مطلق فناوری اطلاعات را خواهیم داشت، گفت: باید بتوان با استفاده از فناوری اطلاعات و ابزارهای آن مدیریت بهینه محصولات نفت و گاز را داشت.
قیصری افزود: از طرفی در آینده نه چندان دور در خیلی از مشاغل به خاطر استفاده از هوش مصنوعی نحوه کار تغییر کرده یا از بین می روند. لازم است از هم اکنون برای این مسئله فکری نمود و دانشجویانمان را تجهیز به ابزارهای هوش مصنوعی در هر رشته ای بنماییم ؛ به طوری که از قافله جهانی عقب نمانند.
این کارشناس خاطر نشان کرد : مدیریت مصرف انرژی که هم اکنون مسئله مهمی برای کشور ماست با استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی می تواند تغییر یابد و فرآیندها رو بهینه نمود و به سوی توسعه پایدار حرکت نمود.
درهمین حال ،مدیرعامل شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق (توانیر) از کامل شدن طرح هوشمندسازی ادارات تا تابستان سال جاری(قبل از پیک مصرف برق) خبر داد و گفت: استفاده از هوش مصنوعی و ابزارهای ارتباطی جدید در اجرای پویش "با انرژی" به کمک مدیریت مصرف میآید.
مصطفی رجبی مشهدی به راهاندازی و اجرای پویش "با انرژی" در جهت مدیریت مصرف برق اشاره کرد و اظهار داشت: هوش مصنوعی در این پویش به کمک مدیریت مصرف میآید.
وی با بیان این که فناوریهای قبل دیگر پاسخگو نیست و باید خودمان را به ابزارهای جدید مجهز کنیم، افزود: استفاده از هوش مصنوعی و ابزارهای ارتباطی جدید یکی از راهکارهاست که باید به وسیله آن بتوانیم اقشار مختلف با سلایق مختلف و گروههای مصرف را در جریان فعالیتهای صنعت برق قرار دهیم.
مدیرعامل شرکت توانیر با بیان اینکه بر اساس پیشبینیهای هواشناسی سال جاری تابستان بسیار گرم و طولانی در انتظار ما است، ادامه داد: تمام برنامهریزیها برای تامین برق مشترکان در این شرایط تدوین شده است.
رجبی مشهدی با اظهار امیدواری نسبت به اینکه رویکرد جدید توأم با موفقیتهای بیشتر برای صنعت برق باشد، گفت: به جز فعالیتهایی که با استفاده از ظرفیتهای این طرحها انجام میشود، گروههای مصرف هم مشخص شده و برای هریک برنامه جداگانه تدوین و اجرا خواهد شد.
وی ادامه داد: به طور مثال اگر سال گذشته مشترکان کشاورزی با ۵ ساعت همکاری با صنعت برق، برق رایگان دریافت میکردند، برای سال جدید به این طرح اهرمهای تشویقی هم اضافه شده که پاداش به میزان مشارکت پرداخت خواهد شد.
مدیرعامل شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق (توانیر) همچنین از کامل شدن طرح هوشمندسازی ادارات و دستگاهها تا تابستان سال جاری خبر داد.
بااین وجود به نظر میرسد مردم هنوز با ابزار نوین هوش مصنوعی وکاربردهای آن چندان آشنا نیستند ودراین باره، می توان با تدوین برنامه های آموزشی کاربردهای هوش مصنوعی را تشریح وهمکاری مردم درطرح های ملی مانند مدیریت مصرف انرژی وبرق را جلب کرد.
نظر شما