سید محمدرضا مرندی، عضو هیئتعلمی گروه فقه سیاسی دانشگاه شهید بهشتی درباره جایگاه تنفیذ رئیسجمهور نظام جمهوری اسلامی ایران گفت: بر اساس اصل ۱۱۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی مصوب سال ۱۳۶۸، رئیسجمهور بعد از مقام رهبری، دومین مقام رسمی کشور و اولین مقام اجرایی کشور است. در مقامات سیاسی کشورها، یک رئیس کشور یا head of state و یک رئیس قوه مجریه یا head of government داریم. ایران از جمله کشورهایی است که در آن ریاست کشور از ریاست قوه مجریه تفکیک شده است.
وی افزود: در برخی از کشورها مثل نظامهای ریاستی و نیمهریاستی، ریاست کشور و ریاست قوه مجریه برعهده یک نفر است؛ مانند آمریکا، روسیه، فرانسه و ترکیه که رئیسجمهور هم رئیس کشور و هم رئیس قوه مجریه است. در نظامهای پارلمانی که از این جهت ایران شبیه نظامهای پارلمانی است، ریاست قوه مجریه برعهده یک نفر و ریاست کشور برعهده یک نفر دیگر است؛ مثلا در انگلستان رئیس کشور ملکه یا پادشاه و رئیس قوه مجریه نخستوزیر است، در آلمان رئیس کشور رئیسجمهور و رئیس قوه مجریه، صدراعظم است، در ژاپن رئیس کشور امپراتور و رئیس قوه مجریه، نخستوزیر است و در ایران رئیس کشور رهبر و رئیس قوه مجریه رئیسجمهور است.
مرندی خاطر نشان کرد: عمدتا در نظاماتی که این تفکیک میان رئیس کشور و رئیس قوه مجریه هست، اختیارات مقام دوم که رئیس قوه مجریه است از مقام اول که رئیس کشور است بیشتر است؛ یعنی اختیارات صدراعظم در آلمان از رئیسجمهور آلمان بیشتر است، اختیارات نخستوزیر در ژاپن از امپراتور بیشتر است و اختیارات رئیسجمهور در ایران از رهبر بیشتر است. رهبری در عید سال ۱۴۰۰ فرمودند که رئیسجمهور در کشور ما دارای هزاران مدیریت است و پراختیارترین مدیریتها را دارد. رئیسجمهور در مقابل ملت، رهبری و مجلس پاسخگو است و مسؤولیت دارد.
نظر شما