روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشته است: به گفته افراد نزدیک به بایدن، به نظر میرسد رئیسجمهور آمریکا دارد این واقعیت را میپذیرد که احتمالاً مجبور به ترک رقابت شود. یکی از افرادی که با تفکرات بایدن آشنا است، پس از سه هفته اصرار بر اینکه تقریباً هیچ چیز او را از دور رقابتها خارج نمیکند، حالا هم میگوید که بایدن هنوز تصمیم خود را برای خروج از رقابتها نگرفته است.
چند تن از نزدیکان بایدن روز پنجشنبه به این روزنامه گفتند که معتقدند او شروع به پذیرش این ایده کرده است که ممکن است نتواند در ماه نوامبر پیروز شود و ممکن است مجبور شود از رقابت کنار بکشد، و در مقابل خواستههای فزاینده بسیاری از اعضای حزب مضطرب خود سر تعظیم فرود آورد.
یکی از افراد نزدیک به باید البته گفته که رئیس جمهور پس از سه هفته اصرار بر این که تقریباً هیچ چیز او را از دور رقابتها خارج نخواهد کرد، هنوز تصمیمی برای ترک رقابت انتخابات ریاستجمهوری نگرفته است. اما یکی دیگر گفته اگر آقای بایدن به زودی اعلامیهای مبنی بر تایید کامالا هریس - معاون رئیسجمهور - به عنوان جانشین خود صادر کند، تعجبآور نخواهد بود.
برخی در اردوگاه آقای بایدن به همراهان انتخاباتی دموکراتها گفتهاند عزم رئیسجمهور برای ماندن در رقابتهای انتخاباتی بیش از همه تحتتاثیر سه اتفاق متزلزل شده است: تصمیم نانسی پلوسی، رئیس سابق کنگره، مبنی بر مداخله در موضوع؛ دوم، نظرسنجیهای جدید که نشان میدهد که مسیر او برای پیروزی در کالج الکترال بسیار سختتر از آنی که تصور میشد؛ و سوم، تحریم کمککنندگان مالیِ کلیدی حزب دموکرات.
درباره انصراف بایدن حرف از جزئیات است
به گفته یک فرد مطلع، بحث مشاوران آقای بایدن تا آن جاپیش رفته است که اکنون دارند درباره جزئیات حرف میزنند. اینکه در صورت انصراف رئیسجمهور بهترین زمان برای اینکار چه وقتی است. در حالی که برخی پیشبینی میکردند که این اعلامیه ممکن است در چند روز آینده منتشر شود، اما فعلا که خبری نیست چرا که بایدن پس از آن که تشخیص داده شده مبتلا به کووید شده است در خانهاش در ساحل ریهابوث در ایالت دلاور، ایزوله شده است.
این روایت را نیویورکتایمز بر اساس صحبت با پنج نفر نوشته که بسیار به بایدن نزدیک هستند و به شرط آنکه نامشان افشا نشود با این روزنامه صحبت کردهاند.
اما در میان دموکراتهایی که جزو حلقه اول کاخ سفید نیستند و دستشان از این نهاد دور است، نارضایتی درحال افزایش است. آنها میگویند انتظار این که بایدن تسلیم شود و انصراف دهد در حزب در حال افزایش است. چند روز قبل، تعداد کمی امید داشتند که بایدن نظرش را تغییر دهد.
تعداد دموکراتهایی که مخالفتشان با تداوم حضور بایدن را علنا اعلام میکنند از روز پنجشنبه بیشتر شده است. جیمی راسکین، نماینده دموکرات که عضو کمیته کلیدی تحقیق درباره حمله طرفداران ترامپ به کنگره در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ بوده در نامهای به بایدن از او خواسته درباره اینکه کارزار انتخابانتیاش را ادامه بدهد یا نه با سایر دموکراتها مشورت کند.
همان روز، سناتور جان تستر، سناتور دموکرات از ایالت مونتانا به یک روزنامه محلی گفت که معتقد است رئیسجمهور باید از رقابتّها انصراف دهد. او گفت که قدردان تعهد بایدن نسبت به کشور هست اما فکر میکند که رئیسجمهور نباید دنبال انتخاب مجدد باشد.
با اینحال کسانی که از روحیات بایدن اطلاع دارند به نیویورکتایمز گفتهاند نزدیکانش در دوره بیماری کرونا شک داشتهاند که او را برای جواب دادن به انتقادها زیرفشار بگذارند. روز پنجشنبه پزشکان گفتهاند که او دیگر تب ندارد (اما از برخی علائم تنفسی بیماری رنج میبرد).
به هر حال وقت تأمل و تصمیم درباره آینده برای جو بایدن فرارسیده است. به نوشته نیویورکتایمز، آمار مستقیما به دست او رسیده است؛ آمارهایی که نشان میدهد کمککنندهها دست از حمایت از او برداشتهاند و او در ایالتهای کلید و خطیر در حال از دست دادن بازی و شکست خوردن است.
بایدن خشمگین است
نیویورکتایمز در گزارش دیگری نوشته است بایدن که دوران نقاهت بیماری را میگذراند، حالا بسیار از دست رهبران دموکرات کنگره و باراک اوباما، رئیس جمهور سابق، عصبانی است: «بایدن که به بیماری کووید مبتلا شده و توسط متحدانش رها شده است، در خانه ساحلی خود در دلاور به شدت عصبانی است و بسیار از دست آنچه که به عنوان یک کمپین سازماندهیشده برای انصراف از رقابتّهای ریاستجمهوری میبیند عصبانی است. همچنین او نسبت به برخی از کسانی که زمانی آنها را نزدیک به خود میدانست – از جمله باراک اوباما- بسیار خشمگین است.»
آنطور که یک فرد نزدیک به بایدن به این روزنامه گفته آقای بایدن آنقدر در عرصه سیاست بوده است تا حدس بزند افشاگریهای منتشرشده در رسانهها در روزهای اخیر برای افزایش فشار بر او برای کنارهگیری او، امری هماهنگشده است. بایدن، نانسی پلوسی، رئیس پیشین مجلس نمایندگان، را محرک اصلی میداند، اما از دست آقای اوباما هم عصبانی است و او را عروسکگردان این ماجرا در پشت صحنه میبیند.
اختلاف رئیسجمهور مستقر و اعضای حزب خودش – آنهم چند صباحی مانده به انتخابات- چیزی است که دههها در آمریکا مشاهده نشده است. بهخصوص اینکه کسانی در کار برکنارکردن او هستند که در به قدرترساندن او نقش بسیار عمدهای داشتهاند. اوباما کسی بود که او را به سمت معاون اولی ارتقا داد و در سال ۲۰۲۰ برای پیروزی او – از میدان بهدر کردن سناتور سندرز- نقش زیادی بازی کرد. نانسی پلوسی و چاک شومر – رهبران حزب دموکرات در کنگره و سنا- هم نقش زیادی در تصویب قوانین مورد نظر بایدن داشتند. همه اینها حالا در کار برکناری او در انتخابات و رقابت او با دونالد ترامپ هستند.
منبع: رویداد 24