اختلال سرورهای مایکروسافت باعث پدیدار شده صفحه آبی ویندوز در سراسر دنیا شده و فعالیت بانکها، خطوط پرواز و شرکتهای بزرگ را مختلف کرده است.
از ساعات اولیه صبح امروز، جمعه ۲۹ تیر ۱۴۰۳، تمام کامپیوترهای سراسر جهان که از سیستم عامل ویندوز مایکروسافت استفاده میکنند، با اختلال مواجه شدهاند. آنطور که رسانهها میگویند بهروزرسانی فاجعهبار شرکت امنیتی CrowdStrike، کابوسی از قطعیهای گسترده و صفحههای آبی مرگ (BSOD) را برای کاربران ویندوز در سرتاسر جهان رقم زده و باعث اختلال در سامانههای IT مایکروسافت شده است.
شرکت CrowdStrike، نامی آشنا در دنیای امنیت سایبری است که تا دیروز به عنوان محافظی قدرتمند در برابر تهدیدات آنلاین شناخته میشد. یکی از محصولات مهم این شرکت، Falcon نام دارد که مایکروسافت از آن برای حفاظت از سامانههای آیتی خود استفاده میکند. اما یک باگ در عملکرد این محصول، ناگهان خود آن را به عاملی فاجعه بار تبدیل کرده است.
این اختلال که به سرعت دامنگیر شرکتها، سازمانها و حتی غولهایی مانند خطوط هوایی دلتا، بریتانیایی اسکای و بورس لندن شد، خسارات مالی و عملیاتی فراوانی به بار آورد. هرچند از آنجا که در ایران کمتر از نسخههای اورجینال ویندوز استفاده میشود و حتی در ادارات دولتی نیز شاهد نصب نسخه کرک شده آن هستیم، این اختلال کمتر حس شده است.
مقصر اختلال سامانههای IT مایکروسافت
به نقل از گزارش گواردین، مقصر اصلی این اختلال، بهروزرسانی معیوب نرمافزار ضد ویروس CrowdStrike Falcon Sensor است که به جای محافظت از سیستمها، آنها را به حلقهای بیانتها از بوت شدن و خاموش شدن فرستاد.
با زمینگیر شدن کامپیوترها و سرورها، فاجعهای تمامعیار رخ داد. پروازها لغو شدند، معاملات بورسی متوقف شد و دسترسی به برنامههای کاربردی حیاتی برای بسیاری از افراد و سازمانها غیرممکن شد. کراودکانتر با انتشار بهروزرسانی جدید و ارائه راهحلهای موقتی، سعی در مهار این بحران داشت. با این حال، نگرانیهای زیادی در مورد چگونگی بازیابی اطلاعات و سیستمهای آسیبدیده باقی مانده است.
این حادثه تلخ بار دیگر ضرورت اتکا به راهحلهای امنیتی معتبر و تستشده را به وضوح نشان داد. همچنین، اهمیت داشتن نسخههای پشتیبان از اطلاعات و برنامهریزی برای مقابله با چنین بحرانهایی بیش از پیش آشکار شد. فاجعه CrowdStrike زنگ خطری برای دنیای دیجیتال بود و نشان داد که اتکا به یک سیستم یا نرمافزار خاص میتواند چه خطرات بزرگی به همراه داشته باشد.
آیا خدمات IT در ایران هم به مشکل خورده است؟
با توجه به نرخ بالای دلار، تقریبا اکثر کاربران ایرانی کامپیوترهای PC از نسخههای کرک شده و غیرقانونی ویندوز استفاده میکنند. این قضیه در مورد تمامی ادارجات دولتی و یا اکثر شرکتهای خصوصی نیز صدق میکند. بههمین خاطر هم در حال حاضر هیچ گزارشی از اختلال در خدمات شرکتهای ایرانی وجود ندارد.
پست آپدیت شد
بیانیه رسمی مایکروسافت
مایکروسافت در بیانیهای رسمی دلیل قطعی روز گذشته را که بر طیف گستردهای از خدمات، از جمله مایکروسافت 365، تأثیر گذاشت، اعلام کرد.
به گفته این شرکت، مشکل از یک بهروزرسانی معیوب در نرمافزار آنتیویروس CrowdStrike ناشی شده بود. این بهروزرسانی باعث ایجاد اختلال در عملکرد دستگاهها و از کار افتادن برنامهها و سرویسهای مختلف شد. کاربران ویندوز در طول این قطعی، شاهد صفحه آبی مرگ (BSOD) یا سایر اختلالات بودند. مایکروسفت تأیید کرده است که این مشکل بر کاربران مایکروسافت 365 که قصد استفاده از برنامهها و سرویسهای این پلتفرم را داشتند، نیز تأثیر گذاشته است. با این حال، این شرکت اعلام کرد که پس از شناسایی مشکل، به سرعت برای رفع آن اقدام کرده و در حال حاضر همه خدمات به حالت عادی بازگشتهاند.
آیا شما از نسخه اورجینال ویندوز استفاده میکنید؟ آیا اختلال در سامانههای مایکروسافت شما را هم به دردسر انداخته و کامپیوتر ویندوزی شما روشن نمیشود؟ خوشحال میشویم از طریق بخش نظرات همین پست، آن را با ما به اشتراک بگذارید.
در گجت نیوز بخوانید: آخرین گزارش اسپید تست باز هم خبر از کاهش سرعت اینترنت در ایران میدهد استفاده از وی پی ان چه تاثیری در باتری گوشی شما دارد؟ وضعیت اینترنت و فیلترینگ در دولت پزشکیان چه تفاوتی با دولت جلیلی دارد؟ هشدار جدی: بههیچ عنوان از وای فای عمومی کافهها و فروشگاهها استفاده نکنید! ∎