به گزارش سرویس اجتماعی و فرهنگی جهان صنعت نیوز، تب دنگی، این روزها بهمثابه پاندمی کرونا شده و هر کسی مبتلا میشود، اطرافیانش نگران میشوند که مبادا خطرناک باشد. مسعود مردانی مدیر گروه بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گفت: از بالغ بر سه سال پیش خطر اپیدمی این بیماری توسط مرکز تحقیقات به وزارت بهداشت اعلام و از همان زمان اقدامات اصولی انجام شد.
وی با بیان اینکه هر دو نوع پشه آئدس آلبوپیکتوس و آئدس اجیبتی ناقل بیماری در کشور وجود دارد که اجیبتی در جنوب کشور بیشتر مشاهده میشود، از گزارش موارد انتقال بومی یا محلی در بندر لنگه خبر داد و افزود: این آمار نگران کننده است، چراکه انتقال بومی میتواند منجر به درگیری کل کشور شود.
مردانی ادامه داد: در تخمین مدلسازی سازمان بهداشت جهانی ابتلای سالانه ۳۹۰ میلیون مورد در سال پیش بینی میشود که ۹۶ میلیون از این موارد با علائم نسبتاً شدید همراه خواهد بود. میزان مرگ و میر به طور میانگین در دنیا حدود یک درصد، اما در کشور هند تا پنج درصد هم گزارش شده است.
مدیر گروه بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به اینکه عمده بیماری بعد از سیل امارات شایع شد، تصریح کرد: اولین مورد ثابت شده در کشور توسط آزمایشها، مورد مسافر از امارات بوده است. البته این کشور هنوز شیوع بیماری را اعلام نکرده و ترجیح بر جلوگیری از سفرها به کشورهای حاشیه خلیج فارس است.
مردانی افزود: علائم بیماری شبیه به آنفلوانزا با مشاهده دانههای پوستی است. این بیماری چهار سروتایپ دارد که ابتلاء به هر نوع سروتایپ، فرد را فقط به همان نوع ایمن میکند و امکان درگیری با سایر سروتایپها همچنان وجود دارد و خطری است که گریبانگیر جمعیت کشور خواهد شد.
داوود یادگاری نیا رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ضمن ارائه توضیح در خصوص نحوه انتقال تب دنگی و پیشرفت آن، گفت: این ویروس ابتدا به بافتهای کبد حمله میکند و پس از درگیر کردن گلبولها و سیستم لنفاوی، در نهایت وارد خون میشود.
وی افزود “سالهای پیش مواردی که در کشور مشاهده میشد، مسافرانی بودند که اغلب از فیلیپین، مالزی یا تایلند به کشور میآمدند و تا مراجعه به متخصص علائم کاهش پیدا میکرد. اما در حال حاضر با مشاهده ۱۱ مورد انتقال بومی تب دنگی باید نسبت به علائم هوشیار باشیم. بدترین نوع این ویروس سروتایپ نوع ۲ است که در ایران نیز شایعترین نوع است. افراد در معرض خطر نیز افرادی هستند که به این نوع مبتلا میشوند، یا پیش از این به تب دنگی مبتلا شدهاند و اکنون به تایپ بعدی آن دچار شدهاند و افرادی که ژنوتایپ آسیایی دارند.
به گفته یادگاری، بیشترین علت مرگ و میر سندرم شوک و از کار افتادن ارگانها است.
رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عنوان کرد: ۸۰ درصد بیماران مبتلا به تب دنگی علائمی ندارند و تنها ۲۰ درصد دارای علائم کلینیکی هستند، از این ۲۰ درصد، ۶ درصد به تب دنگی شدید یا DHF/DSS با علائم شدید مبتلا میشوند و فقط ۰.۸ درصد از این جمعیت به دلیل بیماری فوت میکنند.
فرارو
∎