شناسهٔ خبر: 67535227 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

جزئیاتی از ممیزی کتاب در دولت سیزدهم

محمدعلی مرادیان رئیس اداره کتاب به ارائه جزئیاتی از ممیزی کتاب در دولت سیزدهم پرداخته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،‌ محمدعلی مرادیان مدیر اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که در دوره مدیریت خود بسیار اندک با رسانه‌ها سخن گفت،‌ در فضای مجازی به ارائه اطلاعاتی از عملکرد ممیزی در دولت سیزدهم پرداخته است.

به گفته مرادیان از 228 هزار عنوان کتابی که در این دولت مجوز دریافت کرده‌اند ـ از نیمه 1400 تا پایان اسفند 1402 ـ  تنها 16.2 درصد آثار مورد مشروطی داشتند و ممیزی خورده‌اند.67 درصد از مشروطی‌ها در فرم‌های ابلاغی مربوط به ساحات شکلی کتاب‌ هم‌چون صفحه، فایل ناقص، فایل غیرنهایی، فقدان شناسنامه، مغایرت ثبت اطلاعات و... بوده است. 33 درصد باقی‌مانده نیز محتوایی و ناظر بر تطبیق کتاب با مصوبه اصلاحی که ممکن است تفسیر بررس از متن دقیق، غیردقیق، وارد یا ناوارد باشد.

وی می‌گوید:‌ تلاش کردیم با پس‌گیری تفویض‌های استانی و داده‌کاوی فرم‌های ابلاغی و برگزاری جلسات جمعی و انفرادی با ناشران و گروه‌های موضوعی وحدت‌رویه بیشتری در ممیزی ایجاد شود.  زمانی که دولت سیزدهم شروع شد، آمار مشروطی‌ها 31.7 درصد از آثار همان‌سال بود و تعداد آثار مغایر ضوابط نشر 8.3 درصد بود.

مرادیان ادامه می‌دهد: امروز آمار آثار مغایر با ضوابط نشر 1.5 درصد از کل آثار است که 8دهم از این 1.5 درصد، مربوط به ایرادات شکلی استT مثلا طرف دست‌نوشته‌اش را پی‌دی‌اف کرده، یا کتاب‌سازی و نقض حق مشهود است،‌ برای مثال  شخصی چند داستان کوتاه معروف را به نام خودش با عنوان تالیف بارگذاری کرده بود و این دست اقدامات.

به گفته مرادیان،‌ 7 دهم باقی مانده هم مربوط به آثاری با محتوای ایراد‌دار است و البته این کتاب‌ها عموما کتاب‌های جدی نیستند.

 وی در ادامه به مصوبه اصلاجی 660 قانون تاسیس وزارت ارشاد با عنوان «مصوبه اصلاحی اهداف، سیاست ها و ضوابط نشر کتاب» اشاره کرده و می‌افزاید: برخی از ناشران از وجود این قانون بی‌اطلاع هستند،‌ در حالیکه این قانون اساس ممیزی است. نه سخت است و نه عاریتی. همکاران ما هم صرفا حق دارند،‌ محتوا را با قانون تطبیق دهند.

وی در پایان ممیزی را مسئله‌‌ پررنگی در نشر ندانسته و می‌گوید: هرقدر کتابسازها و شبه‌نشرها بیشتر شوند آمار ممیزی بیشتر می‌شود. وگرنه ناشران حرفه‌ای منطبق بر ارزش‌های جامعه و قانون تولید می‌کنند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها:

نظر شما