شناسهٔ خبر: 67359829 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

نامزدهاي انتخابات رياست‌جمهوري1403 در چهارمين مناظره چه گفتند؟

صاحب‌خبر -
نامزدهاي انتخابات رياست‌جمهوري1403 در چهارمين مناظره چه گفتند؟
خبرگزاری آریا - چهارمین مناظره نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری با محوریت سیاست خارجی در صداوسیما آغاز شد.

العالم - ایران
چهارمین مناظره 6 کاندیدای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری، دوشنبه شب؛ 4 تیر 1403 دقایقی پیش، پس از اقامه نماز توسط نامزدهای ریاست‌جمهوری با اجرای مهدی خسروی، گوینده خبر آغاز شد و طبق اطلاع‌رسانی که از قبل انجام شده، سه ساعت به طول خواهد انجامید.
مسعود پزشکیان، محمدباقر قالیباف، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضی‌زاده‌هاشمی و مصطفی پورمحمدی شش کاندیدای تایید صلاحیت شده هستند که در این مناظره شرکت کردند.
پیش از شروع مناظره، قرعه‌کشی برای محل نشستن هر کاندیدا انجام شده و به این ترتیب چینش صندلی هر 6 نفر عبارت است از:
صندلی شماره 1:‌ محمدباقر قالیباف
صندلی شماره 2: مسعود پزشکیان
صندلی شماره 3: سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی
صندلی شماره 4: مصطفی پورمحمدی
صندلی شماره 5: سعید جلیلی
صندلی شماره 6: علیرضا زاکانی
* شیوه برگزاری مناظره
مناظره چهارم نسبت به مناظرات قبلی تفاوت‌هایی دارد و با حذف زمان استراحت و سوال سوم و البته افزایش زمان‌های 4 دقیقه‌ای به 5 دقیقه، کوتاه‌تر شد.
به این ترتیب، در هر مرحله، هر نامزد در 5 دقیقه اول به سوالات کارشناسان پاسخ می‌دهد و در 5 دقیقه دوم، به نقد اظهارات دیگر نامزدها می‌پردازد.
در مرحله نهایی مناظره نیز هر نامزد می‌تواند طی 6 دقیقه صحبت های خود را جمع‌بندی کند.
سوالات کارشناسان در بخش اول با عنوان «فرصت ها و ظرفیت های سیاسی خارجی»
محسن پاکائین کارشناس مسائل بین‌الملل سوال کرد: برنامه‌های دولت شما برای بهره‌بندی از فرصت‌ها و مزایای توافق‌نامه‌های بلند مدت مطرح شده با کشورهایی نظیر چین و روسیه چیست؟
سید کاظم سجادپور رئیس پیشین مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه پرسید: چگونه می‌خواهید مسئله توازن و تعادل در سیاست خارجی را در عمل دنبال کنید؟
کامبیز میرکریمی عضو اتاق بازرگانی پرسید: پیمان موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اوراسیا یک نمونه موفقی بود که به خوبی اجرا شد و نشان داد چقدر یک پیمان منطقه‌ای می‌تواند باعث جهش صادرات ایران، برنامه دولت شما برای تکرار این موافقتنامه با کشورهای دیگر و مناطق دیگر چیست؟
یحیی آل اسحاق رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق مطرح کرد: فرصتی در منطقه وجود دارد به این معنا که 15 کشور همسایه ما حدود 1200 میلیارد دلار با یکدیگر تعامل دارند، سهم ما از این بازار همسایه با مزیت‌هایی که داریم چقدر است؟ برای استفاده از این فرصت که ضروری است چه برنامه‌هایی را دارید؟
محمدرضا رئوف شیبانی سفیر سابق ایران در روسیه پرسید: با توجه به موقعیت ویژه محور مقاومت و همزمان حرکت رو به جلو و رو به پیشرفت ریان‌های مقاومتی در منطقه و جهان و همچنین دستاوردهایی که محور مقاومت تاکنون به دست آورده در دفاع از مردم مظلوم و مسلمان منطقه، برنامه سیاسی دولت شما برای تثبیت و تقویت این دستاوردها چیست؟
قالیباف: خنثی‌سازی تحریم‌ها را دنبال خواهیم کرد / نیازمند اجماع و وحدت هستیم
قالیباف درباره برنامه‌های خود برای تقویت پیوندهای اقتصادی با اولویت همسایگان، گفت: شهید سلیمانی باورش این بود که فرصت‌های ما در دل تهدیدات است و هر چقدر تهدیدها بزرگ باشد، فرصت‌ها هم بزرگ است.
وی بیان کرد: ما تعداد قابل توجهی و ده‌ها پرونده باز و نیمه باز داریم که بسته نشده ا اگر بسته نشده اجرا نشده و سال‌ها ادامه یافته است. اولویت اول ما این است که به این سمت برویم که پرونده بازی نداشته باشیم و آنها را پیگیری و حل و فصل کنیم و مهم‌ترین موضوعی که می‌تواند ما را در این موضوع موفق کند آن است که ما بتوانیم یک اجماع ایجاد کنیم و ما در سطح ملی نیازمند اجماع و وحدت هستیم لذا این مجموع ضرورت کار چه در داخل و چه خارج است.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: سیاست داخلی ما امتداد سیاست خارجی است و برعکس و بر این اساس اجماع داخلی اهمیت زیادی دارد. ما هر توافقی را که در آن انتفاع اقتصادی داشته باشد، گام به گام و اقدام به اقدام انجام خواهیم داد و در حوزه داخلی هم به خنثی سازی تحریم‌ها را دنبال خواهیم کرد.
قالیباف ادامه داد: این روزها می‌بینیم که در ستاد پزشکیان و مشاوران وی نکاتی را مطرح می‌کنند که یک مقدار اظهار نگرانی داریم. پزشکیان حرف از وحدت می‌زند اما در گفته‌ها و میتینگ‌های وی کمتر به اجماع نظر و وحدت توجه می‌شود.
وی افزود: چه در برنامه تلویزیونی و میتینگ‌ها دیدم که این حرف‌ها را مطرح کردند و این‌ها باعث تنش مردم با مردم و مجموعه دستگاه‌ها و افراد با یکدیگر می‌شود، در حالی که ما برای رفع مشکلات نیاز به وحدت داریم. وقتی این بحث‌ها مطرح می‌شود، صدای مردم گم می‌شود و به حل مشکلات مردم توجه نمی‌شود.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری متذکر شد: درباره قانون اقدام راهبردی به صراحت مشاور پزشکیان گفت که قانون اقدام راهبردی مانع هرگونه کاری است، این در شرایطی است که مقام معظم رهبری فرمودند که این قانون مبنای کار ما است؛ این تضاد و دوگانه را چگونه می‌خواهیم دنبال کنیم؟
قالیباف اظهار کرد: اگر از همین الان این بحث‌ها مطرح شود، قطعاً برای آینده بهانه‌ای می‌شود که بگوییم نگذاشتند، همان طور که درباره واکسن هم گفتند نگذاشتند واکسن وارد شود. این حرف‌ها مردم را خسته می‌کند و کشور را از ریل خارج می‌کند و باعث می‌شود دهه 90 تکرار می‌شود که دهه 90 دهه خیلی تلخی بود.
وی تاکید کرد: قبل از اینکه بگوییم می‌خواهیم چه کار کنیم، همه ما باید به مردم قول دهیم که دغدغه همه ما حل مشکلات مردم با اولویت بحث‌های اقتصادی باشد و باید از ظرفیت‌ها استفاده کنیم. در اینجا هرچی از پزشکیان شنیدیم درباره وحدت و انسجام بود، اما در میدان و میتینگ‌های انتخاباتی وی برخلاف آن را شاهد هستیم.
پزشکیان: باید با اجماع عموم مردم را راضی نگه داریم
مسعود پزشکیان نامزد انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری شامگاه دوشنبه 4 تیر 1403 در چهارمین مناظره تلویزیونی 6 نامزد انتخابات که با موضوع سیاسی -ایران در جهان امروز- برگزار شد، در فرصت 5 دقیقه نخست که به «فرصت‌ها و ظرفیت‌های سیاست خارجی» اختصاص داشت، به بیان فرازهایی از نهج‌البلاغه پرداخت و گفت: حضرت علی (ع) می‌فرمایند که آن چیزی که بیشتر از همه باید دوست داشته باشی این است که وسط و حق را رعایت کنی؛ حقی که همه را فراگیر باشد و همه را ببیند و آن چیزی را ببینی که رضایت همه مردم است؛ این مسئله‌ای است که ما امروز در داخل درباره مشکل داریم.
وی با بیان اینکه «مباحثی که آقای قالیباف اشاره کرد زاییده این نوع بی‌عدالتی‌های است که در سیستم شکل می‌گیرد، افزود: امام علی (ع) همچنین می‌فرمایند که ستون دین و عده و عده در مقابل دشمنان همه مردم هستند نه یک گروه و خواص؛ باید به عموم مردم توجه کنیم و اگر می‌خواهیم مشکلات اقتصادی و اجتماعی و بین‌المللی خود را برطرف نماییم، باید اجماع کنیم و عموم مردم را راضی نگه داریم؛ ما در اینجا است که مشکل داریم.
دعوا بر سر این است که به نام من نباشد و به نام دیگری باشد
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه برجام برای دولتی است که برادران می‌گویند بد است و از او نقد می‌کنند و الان نیز به دنبال آن هستند که این برجام را به شکلی نهایی و حل کنند، گفت: برجام یک مزیتی بود که در دولت گذشته محقق شد اما با موانعی که ایجاد شد، نگذاشتند؛ دعوا بر سر این است که به نام من نباشد و به نام دیگری باشد؛ این از اختلافاتی است که موجب شد در بازه‌ای که دولت وارد شد برای حل برجام و همه چیز داشت حل می‌شد، همه چیز در حال حرکت به سمت جلو بود اما وقتی که اختلافات برای ما مشکل ایجاد کرد، روز به روز وضعیت ما بدتر شد و الان می‌بینیم که مردم در چه حالتی هستند.
پزشکیان با اشاره به مزیت‌های اقتصادی کشور عنوان کرد: الان نفت، گاز و همچنین وضعیت ژئوپلیتیکی از مزیت‌های امروز اقتصاد کشور است درحالیکه ما می‌توانستیم در منطقه ترانزیت شرق به غرب باشیم و بیشترین مزیت را در گردشگری و نفت و گاز برای مردم و کشور به ارمغان آوریم اما نتوانستیم این کار را انجام دهیم؛ به این دلیل که هم با خودمان دعوا داریم هم با کسانی که در همسایگی ما هستند. کاری که شهید رئیسی در این رابطه انجام دادن قابل قدردانی است؛ او تلاش کرد مشکل را با همسایگان برطرف و برجام را نهایی کند ولی در حال انجام کاری هستیم که در این روند مجدداً به دلیل مشکلات داخلی نگذاشتیم آن اتفاق بیفتد.
باید تحریم‌های ظالمانه را با روش‌های مختلف موجود حل کنیم
باید یک روزی FATF را نهایی کنیم
وی تاکید کرد: ما اگر می‌خواهیم مشکلات اقتصادی مملکت ما و همچنین ارتباط ما با دنیا برطرف شود و بتوانیم رونق پیدا کنیم باید تحریم‌های ظالمانه را با روش‌های مختلف موجود حل کنیم. ما باید یک روزی FATF را نهایی کنیم چرا که در همین وضعیتی که قرار داریم گران می‌خریم و ارزان می‌فروشیم. ما با چین توافق‌نامه‌ای داریم که بیایند کار انجام دهند اما چرا کاری انجام نمی‌دهند؟ تا با مشکلات‌مان را در ارتباطات بین‌المللی برطرف نکنیم آنها نیز برای ما کاری نمی‌کنند و این موضوع خیلی روشن است.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه با شعار دادن مشکل مملکت حل نمی‌شود، اظهار کرد: اگر قرار باشد چین، عراق و روسیه با ما کار کنند باید ضوابط بین‌المللی را درست کنیم؛ ما به پیمان‌های بریکس و شانگهای پیوسته‌ایم اما چرا معاملات ما در مقایسه با دیگران قابل مقایسه نیست؟ ما باید سهم‌مان را از بازار با گفت‌وگو با همسایگان و همچنین وحدت و انسجام داخلی تامین کنیم.
همه کسانی که پیش من آمدند، خودشان آمدند
وی همچنین در واکنش به انتقادات سایر نامزدها درباره اعضای ستاد انتخاباتی‌اش گفت: من هیچ وقت نخواستم که در این مناظره وارد مباحثی شوم که مکرراً انتقاد می‌کنند که گروه شما و جریان شما این گونه است؛ همه کسانی که پیش من آمدند، خودشان آمدند.
قاضی زاده هاشمی: شهید رئیسی سایه جنگ را از کشور دور کرد
قاضی زاده هاشمی دوشنبه شب؛ چهارم تیر 1403 با حضور در چهارمین مناظره انتخابات 1403 با موضوع «ایران در جهان امروز» در فرصت 5 دقیقه بخش اول مناظره، اظهار کرد: این روزاها وقتی بین مردم هستیم آنان انتقاد می کنند که چرا نامزدها واضح صحبت نمی‌کنند؟ چون بعضی از موضوعات به دولت شهید رئیسی برمی گردد امشب سعی می کنم مصداقی تر حرف بزنم.
وی ادامه داد: در سیاست خارجی ایران ضمن ارتباط با همسایگان باید از مداخلات فرامنطقه ای جلوگیری کنیم. در دولت آقای روحانی به معنای واقعی کلمه جایگاه ما در منطقه نامطلوب بود. تنش جدی با دولت سابق افغانستان یکی از این موارد بود، اما جریان رسانه ای این آقایان آهنگ شروع جنگ با طالبان را داشتند. در دولت اصلاحات که آقای پزشکیان خود را در امتداد آن می‌دانستند، در آستانه جنگ با افغانستان قرار گرفتیم. شهید رئیسی سایه جنگ را از کشور دور کرد. اینها تک چشمی به دنیا نگاه می کنند و امنیت ما را نیز می‌خواستند گدایی کنند.
وی ادامه داد: شهید رئیسی با عملیات وعده صادق دشمن صهیونیست را جای خود نشاند. دیپلمات های دولت آقای روحانی، آقایان اسدی و نوری که در زندان های اروپا بودند، با اقتدار دیپلماسی شهید رئیسی آزاد شدند.
این نامزد انتخاباتی یادآور شد: آقای الهام علی اف اواخر دولت آقای روحانی برای ایران خط و نشان می کشید. بسیاری از کشورها ارتباط خود را با ما قطع کردند، شهید رئیسی روابط ما را با عربستان، مصر و آذربایجان بهبود بخشید. پیوستن به سازمان های بین المللی نیز در همین مسیر بود. پس از شهادت شهید رئیسی بسیاری از کشورهای جهان عزای عمومی اعلام کردند.
پورمحمدی: چرا نمی‌خواهیم درباره سیاست داخلی حرف بزنیم؟
حجت الاسلام و المسلمین مصطفی پورمحمدی شامگاه دوشنبه - 4 تیر 1403 - در چهارمین مناظره تلویزیونی کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری با موضوع سیاست و محور «ایران در جهان امروز»، در فرصت 5 دقیقه‌ای مرحله نخست، اظهار کرد: سیاست خارجی تداوم سیاست داخلی است. ما الان در حال برگزاری مقدمات انتخابات ریاست‌جمهوری هستیم، این مناظره هم سیاسی است اما کجا بحث سیاست داخلی انجام شد؟
وی افزود: این‌همه جلسات گفت‌وگو و مباحثه انجام شده اما حرفی از سیاست داخلی به میان نیامده است. همین سه کاندیدایی که تاکنون در این مناظره حرف زدند هم حرفشان درباره سیاست خارجی بود.
چرا نمی‌خواهیم درباره سیاست داخلی حرف بزنیم؟
پورمحمدی تاکید کرد: ما چرا نمی‌خواهیم درباره سیاست داخلی حرف بزنیم؟ موضوع مهم امروز کشور انتخابات است و انتخابات با مشارکت مردم پیش می‌رود. رهبری هم تاکید دارند که با مشارکت اقتدار ملی تولید می‌شود.
وی یادآور شد: با اقتدار ملی هم خطرات دشمن رفع می‌شود و هم مشکلات داخلی را حل می‌کنیم.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: همه باید برای افزایش مشارکت تلاش کنیم اما متاسفانه امروز که باهم صحبت می‌کنیم افزایش مشارکت نمی‌بینیم و نظرسنجی‌ها این را نشان نمی‌دهد و به همان اعداد و ارقام اولیه نزدیک است. سهم افراد هم همان است که در سبدهای رأی قبلی وجود داشته است.
انتخابات ناموس سیاسی کشور است
پورمحمدی تصریح کرد: هیچ حس و حال جدیدی در جامعه نمی‌بینم و این ضعف عمده امروز ایران است. انتخابات ناموس سیاسی کشور است. جمهوری اسلامی با رأی و حضور مردم شکل گرفته است. از روز اول امام راحل موضوع انتخابات را با جدیت مطرح کرد.
وی یادآور شد: من وقتی وزیر کشور شدم دیدم مشکل انتخابات جدی است و باید اقدامی در این زمینه انجام شود. نامه‌ای اوایل سال 87 خدمت رهبری انقلاب نوشتم و مشکلات انتخابات را مطرح و از ایشان تقاضا کردم درباره این موضوع دستور بفرمایند. ایشان لطف کردند و به مجمع تشخیص ارجاع دادند تا بررسی شود.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: مجمع تشخیص هم تایید کرد و موضوع را جدی دانست. 8 سال طول کشید تا سیاست‌های کلی انتخابات نوشته شود. من آنجا به آقای مرحوم هاشمی رفسنجانی اعتراض کردم که موضوع انتخابات مهم است و چرا بررسی آن عقب می‌افتد؟ برخی گفتند با مسائل سال 88 و وضع کشور اکنون مصلحت نیست. 8 سال گذشت و در سال 95 تصویب شد اما در نهایت تا امروز هم قانون انتخابات کامل نوشته نشده است.
در زمان ریاست قالیباف بر مجلس قانون جامع انتخابات را براساس سیاست‌های کلی ننوشته‌ایم
وی افزود: هم در مجلس دهم و هم در مجلس یازدهم که آقای قالیباف رئیس بودند هنوز قانون جامع انتخابات که براساس سیاست‌های کلی باشد را ننوشته‌ایم. من معتقدم سال 88 بسیاری از گرفتاری‌هایی که داشتیم به این دلیل بود که سیاست‌های انتخاباتی ما درست نبود. نباید از این موضوع به راحتی گذشت.
پورمحمدی یادآور شد: در همین انتخابات تعدادی از آقایان مثل آقای جهانگیری و آقای لاریجانی و آقای حسینی که نماینده مجلس تایید نشدند. آنان با ما چه فرقی می‌کنند؟ چه تفاوتی بین ما و آنان هست؟ چرا ما باشیم و آنان نباشند؟ این دغدغه و مسئله جامعه است که باید حل شود.
باید قوانین انتخابات و تأیید صلاحیت شناور باشد
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: من به دوستان در شورای نگهبان حق می‌دهم. می‌گویند ما قاضی هستیم و قانون به ما حق داده است. من چون قاضی بودم این را می‌فهمم. مشکل در ساختار و برخی قوانین است. باید قوانین انتخابات و تأیید صلاحیت شناور باشد.
آقای قالیباف نماینده کدام جریان سیاسی مشخص است؟
وی تاکید کرد: آقای قالیباف نماینده کدام جریان سیاسی مشخص است؟ ما فقط خودمان هستیم. اگر خوب عمل کردیم رأی آوردیم و اگر موفق نشدیم کسی از دیگری سئوال نمی‌کند. آقای پزشکیان هم که نماینده جریان مشخصی است، برنامه خودش را دارد و حتی الان گفت که عده‌ای به من روی آوردند.
پورمحمدی یادآور شد: تا این مسائل حل نشود آن وفاق و اجماع و آن سرمایی که امروز در فضای سیاسی جامعه می‌بینیم متاسفانه باقی می‌ماند و تا آن حل نشود مسائل اقتصادی و دیگر مسائل حل نمی‌شود.
جلیلی: در سیاست خارجی باید همه کشورها را دید
کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: باید بدانیم در روابط با سایر کشورها چه اشتراکاتی داریم و از آن‌ها چه فرصت‌هایی بدست می‌آید. اولین ایراد این است که به دو سه کشور تمرکز کنید که با آنها بیشترین اختلاف را دارید و آنها برای شما فرصت تولید نمی کنند، بلکه تهدید تولید می کنند.
، سعید جلیلی دوشنبه شب؛ چهارم تیر 1403 با حضور در چهارمین مناظره انتخابات 1403 با موضوع «ایران در جهان امروز» در فرصت 5 دقیقه بخش اول مناظره که به فرصت‌ها و ظرفیت‌های سیاست خارجی اختصاص داشت، اظهار کرد: در سیاست خارجی فرصت اینگونه شکل می گیرد که کشورها بر اساس اشتراکات خود، تعامل و فرصت بدست می‌آورند؛ بویژه در زمینه اقتصادی.
وی ادامه داد: باید بدانیم در روابط با سایر کشورها چه اشتراکاتی داریم و از آن‌ها چه فرصت‌هایی بدست می‌آید. اولین ایراد این است که به دو سه کشور تمرکز کنید که با آنها بیشترین اختلاف را دارید و آنها برای شما فرصت تولید نمی کنند، بلکه تهدید تولید می کنند. باید همه کشورها را دید. کشورهای فراوانی وجود دارد که زمینه همکاری با آنها را داریم ولی باید اولویت بندی در اقتصاد داشته باشید و بدانید هدف شما در اقتصاد چیست.
زاکانی: سیاست خارجی من مبتنی بر مکتب امام (ره)، رهنمودهای رهبری و تکیه بر اراده مردم است
علیرضا زاکانی گفت: مبانی فکری سیاست خارجی دولت خدمت مبتنی بر مکتب امام، رهنمودهای رهبری و تکیه بر اراده مردم است.
علیرضا زاکانی در چهارمین مناظره تلویزیونی در چهارم تیر 1403، با تبریک عید غدیر خم به مردم ایران در سراسر کشور، گفت: در یک کتاب به عنوان سیاست خارجیِ ایده‌محور مبتنی بر دیپلماسی منزلت‌طلبانه ایده‌هایم را ترسیم کردم و با چارچوب مشخصی که مبتنی بر قدرت داخلی، انسجام، بهره‌مندی از همه ظرفیت‌های ملی، جهانی و منطقه‌ای، ظهور و بروز قدرت ایران را در منطقه و جهان به ثبت برسانیم.
وی ادامه داد: مکتب امام، رهنمودهای رهبری و تکیه بر اراده مردم مبانی فکری سیاست خارجی بنده است. قدرت دچار دگرگونی و پراکندگی شده و با مدل‌های سوخته نمی‌شود جایابی قدرت را در منطقه و جهان ترسیم کرد. بازیابی پیام اساسی انقلاب اسلامی امروز با همه وجود شنیده می‌شود. وقتی صحبت از ظلم در قدس و فلسطین می‌شود این سخنان در آمریکا هم شنیده می‌شود.
وی ادامه داد: ارتقا تصویر منزلت ایران در جهان با شکستن حصارهای موجود اتفاق می‌افتد. سیاست همسایکی و ارتقا محور مقاومت رکن سوم سیاست خارجی دولت خدمت است. بعد از عملیات وعده صادق و طوفان الاقصی اتفاقاتی افتاد که معادلات منطقه‌ای تغییر کرد. دیپلماسی اقتصادی برای بازریابی اقتصاد ملی را با بهره بردن از ظرفیت‌های داخلی و بین‌المللی را رقم خواهد زد. وقتی ظرفیتی در داخل کشور خلق شود که 36 کشور برای انتقال بار و مسافر به ایران محتاج می‌شوند، برای ایران قدرت ایجاد می‌کند. وقتی قدرت‌های نوظهور در بریکس و شانگهای به ثمر رسید، برای ایران فرصت‌های جدید خلق می‌شود.
زاکانی ادامه داد: با ایده محور و منزلت‌جویی ایران باید بر قله‌های جهان نشانده شود. برای چی؟ برای اینکه ارتقاء کرامت انسانی و اجرای قدرت ایران در منطقه و جهان رقم بخورد.
پزشکیان: یک اصولگرا هستم اما برای آنکه به اصول برسیم، باید اصلاحات کنیم
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در فرصت 5 دقیقه دوم بخش اول این مناظره که به بیان دیدگاه‌ها و همچنین اظهار نظر درباره برنامه‌های سایر نامزدها اختصاص داشت، با تاکید بر اینکه من یک اصولگرا هستم اما به شدت معتقدم که برای آنکه به اصول برسیم، باید اصلاحات کنیم و کاملاً به اصلاحات معتقدم، گفت: اصولی که من بر آن معتقدم حق و عدالت است اما آن چیزی که در جامعه می‌بینیم، این است که حق مردم و عدالت در تقسیم منابع و کانون‌هایی که باید همه مشارکت کنند، دیده نشده است در نتیجه برای آنکه این اتفاق بیفتد و همه مشارکت کنند باید کشور را از اینکه یک جریان دسته و گروه اداره کند، خارج شویم؛ غیرممکن است که مملکت توسط یک جناح، دسته و گروه بتواند اداره شود، افزود: تا زمانی که مشکلات داخلی خود را حل نکنیم همه حرف‌هایی که می‌زنیم قابل اجرا نیست.
چه کسی از سفارت انگلستان بالا رفت و آنجا را بست؟
وی با انتقاد از برخی رفتارها اظهار کرد: چه کسی از سفارت انگلستان بالا رفت و آنجا را بست؟ آیا اصلاح طلبان این کار را کردند؟ چه کسی سفارت عربستان سعودی را آتش زد و بعد در آنجا نماز خواند و در روزنامه‌های خود گفتند که ما دستاورد بزرگی داریم و بعد باعث شد که همه سفارتخانه‌ها جمع کنند و بروند یا اینکه رابطه خود را به شدت با ایران کاهش دهند؟ چه کسی این کار را کرد معلوم است؟ الان از همان افرادی که از سفارتخانه‌ها بالا رفتند در پست‌های دولتی حضور دارند؛ چرا جلوی این‌ها رو نگرفتم؟
پزشکیان تاکید کرد: ما در حال دعوا با یکدیگر هستیم و بهتر است که با هم صادق باشیم و صادقانه رفتار کنیم؛ ما نمی‌خواهیم بگوییم که این گروه بهتر است بلکه می‌خواهیم بگوییم که این ما هستیم که کار را انجام دادیم.
اگر فردی حرفی زده به دیدگاه من باز نمی‌گردد
نامزد انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: من از روز نخست که ثبت نام کردم گفتم آنچه را پیگیری خواهم کرد که سیاست‌های کلی مقام معظم رهبری است؛ آیا الان می‌توانم بگویم که قبول ندارم؟ اگر فردی حرفی زده به دیدگاه من باز نمی‌گردد؛ من نجات کشور را در سیاست‌های کلی که برای نظام است و حرکت به سمت تحقق اهداف آن می‌بینم.
مگر نمی‌گفتند که پول گوشت و مرغ به برجام ربط ندارد؟
پزشکیان با انتقاد از وضعیت قیمت‌ها گفت: مگر نمی‌گفتند که پول گوشت و مرغ به برجام ربط ندارد و دلار اینگونه نمی‌شود پس چگونه شد که قیمت گوشت و مرغ افزایش یافت؟ این‌ها که به برجام ربطی نداشت پس چرا این اتفاقات افتاد؟ در تئوری صحبت کردن از اقدامات بسیار راحت است؛ گفته می‌شد که اگر برجام و FATF نباشد ما مشکلات داخلی را برطرف می‌کنیم، خب چرا این مشکلات برطرف نشد؟ واقعیت این است که باید بپذیریم در ابتدا در داخل اختلافات را حل کنیم و این اختلافات را نیز نه پشت تریبون بلکه در جایی بنشینیم و آنها را برطرف کنیم. امکان ندارد بدون برجام و FATF، ارتباطات خود را حتی با کشورهای همسایه برطرف کنیم؛ شهید رئیسی نیز خودش به دنبال حل مشکل برجام بود؛ حال ما بخواهیم این موضوع را بچرخانیم و بگوییم ما انجام دادیم و شماها انجام ندادید فایده‌ای ندارد.
وی گفت: باید دست به دست هم بدهیم و مشکل‌مان را با دنیا و اختلافات داخلیمان را برطرف کنیم و اگر نه با طعنه زدن کاری پیش نمی‌رود. با تمام وجود معتقدم اگر سیاست‌های کلی ابلاغی رهبری را اجرا می‌کردیم و به کارشناسان خود احترام می‌گذاشتیم و برای آنها پرونده درست نمی‌کنیم و آنها را بی‌خود حذف نمی‌کردیم، وضعیت اینگونه نبود؛ مردم ایران، شایستگان و نخبگان قادرند که مشکلات مملکت را حل کنند و ما را به جایی برسانند که در سیاست‌های خارجی دیده شده است؛ مشکل ما دعواهایی است که در آن مکرراً همدیگر را محکوم می‌کنیم.
جلیلی: حاضرم با پورمحمدی درباره اف ای تی اف مناظره کنم
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پنج دقیقه دوم از بخش نخست پیرامون رویکرد اقتصادی خود در سیاست خارجی، بیان کرد: اگر ما از اداره کشور به ویژه شخص رئیس جمهور صحبت می‌کنیم این است که رئیس جمهور باید به مسائل اشراف داشته باشد و راهکار ارائه دهد. اگر پزشکان یک تشخیص غلط دهند متناسب همان درمان هم اشتباه خواهد بود اما در سیاست یک تشخیص غلط باعث می‌شود میلیون‌ها نفر از آن متضرر شوند.
جلیلی افزود: وفاق در سیاست خارجی چگونه صورت می‌گیرد این است که ابتدا باید تشخیص درست داشته باشیم. در حالی که آقای پورمحمدی در مورد fatf موارد اشتباهی را مطرح می‌کنند طبق آن آدرسی که شما دادید سه سال بعد fatf پیش آمد. شما می‌خواهید رئیس جمهور شوید وقتی موضوع را نمی‌دانید چگونه مطرح می‌کنید؟ خود اف ای تی اف و آقای طیب نیا در این رابطه می‌گوید 41 بند با ما اجرا کرده است و 39 بند آن را اجرا می‌کنیم و بعد می‌گویید کارها پیش نمی‌رود و بعد سخنگوی دولت می‌گوید تحریم و fatf مانع خرید واکسن است و این تیتر روزنامه دولت می‌شود.
وی گفت: پس چرا ما توانستیم واکسن را بخریم زیرا شما تشخیص غلط می‌دادید، مگر در قضیه برجام شما نمی‌گفتید که مشکلات حل می‌شود همین کار را انجام دادید توافق دادید و 15 بار خود آژانس اعلام کرد که تعهدات را خوب اجرا کردید و حتی بیشتر اجرا کردید در نتیجه چه شد به طور کلی طرف خارج شد و بعد شما می‌آیید و کشور را متهم می‌کنید و این جالب است.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ادامه داد: اف ای تی اف را امضا می‌کنید به جای آنکه طلبکار باشیم کشور را بدهکار می‌کنید. فساد صورت گرفته است به سمن بخش اموال کشور را و سرمایه ملت را مورد لطمه قرار دادید و باید در دادگاه محاکمه شوید و لازم است که این رفتارتان را جواب دهید. نمی‌دانم خواب نما شده‌اید یا اتفاق دیگری افتاده.
جلیلی، گفت: شما آمده‌اید بودجه‌های فراوان به شرکت‌های سوری اختصاص داده‌اید و امتیاز گرفته‌اند و این را کار اجتماعی سیاسی مطرح می‌کنید این‌ها در صورتی است که مسئله را نمی‌دانید و تشخیص غلط می‌دهید و تجویز غلط می‌کنید. من می‌گویم رئیس جمهور باید بفهمد که چه کار می‌کند.
ادامه دارد...

نظر شما