به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از خانه ملت ، مرتضی چشان، در رابطه با ماهیت اوراق وکالت، اظهار کرد: اوراق وکالت یکی از انواع ابزارهای تامین مالی است که بر مبنای ضوابط عقد وکالت استوار است. در این نوع اوراق، سرمایهگذاران منابع مالی خود را در قالب عقد وکالت در اختیار بانی قرار میدهند و بانی به عنوان وکیل دارندگان اوراق، منابع حاصل از انتشار اوراق را برای انجام فعالیتهای اقتصادی متنوع که در زمان انتشار از طریق بیانیه ثبت به اطلاع خریداران اوراق میرساند سرمایهگذاری میکند.
رئیس اداره نظارت بر انتشار و ثبت اوراق بهادار بدهی سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: اوراق وکالت فرصت جدیدی برای تامین مالی هلدینگها و شرکتهای سرمایهگذاری به حساب میآید و شرکتهای مذکور به عنوان بانی انتشار اوراق، از این طریق میتوانند در راستای تامین مالی شرکتهای زیرمجموعه و شرکتهای پروژه تابعه که بر اساس دستورالعملهای موجود، شرایط تامین مالی از بازار سرمایه را ندارند به منظور ایفای طرحهای توسعهای خود اقدام کنند.
چشان همچنین با بیان این مطلب که پیش از اجرایی شدن قانون تامین مالی تولید و زیرساختها، در صورت انتشار اوراق وکالت و تزریق منابع آن به شرکتهای تابعه توسط شرکتهای هلدینگ، هزینههای مالی انتشار اوراق جزء هزینههای قابل قبول مالیاتی محسوب نمیشد، اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که سازمان بورس در راستای کاهش هزینههای تامین مالی تولید از طریق انتشار اوراق بدهی مجدانه پیگیر آن بود در نظر گرفتن مشوقهای مالیاتی برای تامین مالی تولید است که این مهم در تبصره 2 ماده 14 این قانون متبلور شده است. بر اساس این بند، هزینههای مالی که توسط شرکتهای مادر تخصصی (هلدینگ) به صورت مستقیم یا از طریق شرکت تابعه مالک طرح (پروژه) بابت انتشار اوراق و کارمزد تخصیصی یا پرداختی به شرکتهای متعهد پذیره نویسی و بازارگردانی اوراق و کارمزد سایر ارکان انتشار اوراق پرداخت میشود، به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی محسوب میشود.
رئیس اداره نظارت بر انتشار و ثبت اوراق بهادار بدهی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به سایر مزایای اوراق وکالت، بیان کرد: اوراق وکالت هزینه و زمان تامین مالی شرکتها را کاهش میدهد، چرا که شرکتهای هلدینگ به عنوان بانی انتشار اوراق، به نیابت از شرکتهای زیرمجموعه خود که قصد تامین مالی دارند، یکبار مسیر تامین مالی از جمله ارائه مدارک و مستندات انتشار اوراق، حسابرسی بیانیه ثبت، انعقاد قراردادها با ارکان را طی کرده و هزینههای مربوط به تامین مالی را پرداخت میکند.
چشان گفت: اوراق وکالت یکی از ابزارهای بدهی با هدف تامین مالی طیف گستردهای از متقاضیان تامین مالی شامل شرکتهای هلدینگ، سرمایهگذاری و... با استفاده از ترکیب عقود اسلامی مختلف طراحی شده است. استفاده از این ابزار میتواند با تامین مالی چندین پروژه به صورت ترکیبی و در قالب یک اورق با کاهش هزینه تامین مالی و تسریع در فرآیندهای تأمین مالی، سرمایههای خرد را به سمت چرخههای تولید کشور هدایت نکند.
وی در پایان با تاکید بر این که سازمان بورس با طراحی و توسعه ابزارهای مختلف تامین مالی درصدد پوشش انواع نیازهای مالی متقاضیان و جذب منابع مالی خرد به سمت چرخههای تولید و ایجاد رونق اقتصادی است، افزود: به نظر میرسد متقاضیان بتوانند در راستای توسعه و گسترش فعالیت خود با بهرهگیری از این ابزار مشکلات نقدینگی و به تبع آن تولید خود را برطرف کنند.