نامه نیوز - احمد زیدآبادی، تحلیلگر اصلاحطلب نوشت: شورای نگهبان از میان نزدیک به ۸۰ داوطلب انتخابات ریاستجمهوری، صلاحیت شش نفر از آنان را تأیید کرد بدون آنکه مشخص شود تأییدصلاحیتشدگان براساس کدام ضوابط مشخص، برتر و کارآمدتر از ردصلاحیتشدگان هستند. طبعاً بسیاری از ردصلاحیتشدگان به تصمیم شورای نگهبان اعتراض خواهند کرد اما همه میدانند که به اعتراضها ترتیب اثر داده نخواهد شد.
به هر حال، طی سه هفتۀ آینده، اعتراض به ردصلاحیتها به تدریج به حاشیه میرود و گمانهزنی در مورد احتمال پیروزی و یا شکست هر یک از کاندیداها جای آن را میگیرد. با توجه به ترکیب ششگانۀ کاندیداها به نظر میرسد که این بار انتخابات دومرحلهای شود و نرخ مشارکت در آن به مرز ۵۰ درصد برسد، گو اینکه نوع رقابت کاندیداها میتواند آن را پایینتر یا بالاتر ببرد.
روشن است که شش کاندیدای تأیید صلاحیت شده موقعیت یکسانی در بین رأیدهندگان ندارند و از همین رو، بازار حدس و گمان در مورد موقعیت رأی آنها در روزهای آینده داغ و داغتر خواهد شد. اگر بخواهیم به صورت زودهنگام، گمانهزنی در مورد پایگاه رأی شش گزینۀ تأییدصلاحیتشده را کلید بزنیم به نظر میرسد که سه تن از آنها شانسی برای پیروزی در انتخابات ندارند.
بهطور مشخص علیرضا زاکانی و امیرحسین قاضیزادههاشمی فاقد پایگاه مؤثر اجتماعی هستند و به همین دلیل احتمال کنارهگیری آنها به نفع یک کاندیدای دیگر دور از انتظار نیست. با این حال اگر آنان بازی را تا آخر ادامه دهند، هر کدام به سختی میتوانند رأی خود را به یک میلیون برسانند. در این میان، برخی محافل، بخت سعید جلیلی را برای دستیابی به کرسی ریاستجمهوری بلند میدانند، اما او هم فقط در میان قشر نازکی از نیروهای رادیکال پایگاه دارد. سعید جلیلی در سطح جامعه به عنوان فردی متصلب و خواهانِ تشدید شرایط کشور در همۀ زمینهها اشتهار دارد. بنابراین او نهفقط قدرت جذب قشرهای خاکستری و منتقد جامعه را ندارد بلکه آنان را به سمت رأی دادن به رقبایش ترغیب میکند.