دیپلماتهای غربی گفتهاند ایالات متحده مخالف تلاشهای بریتانیا و فرانسه برای محکوم کردن ایران در نشست حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اوایل ژوئن است.
والاستریتژرونال نوشت دیپلماتها میگویند ایالات متحده تعدادی دیگر از کشورها را تحت فشار قرار داده تا در این نشست رای ممتنع بدهند و گفته است که این کاری است که واشنگتن انجام خواهد داد.
به گزارش ایسنا مقامات آمریکایی لابی علیه قطعنامه را نیز رد کردهاند.
اختلاف میان مقامهای غربی درباره فعالیتهای هستهای ایران به شدت آشکار شده است. دیپلماتهای اروپایی با این ادعا که اقدام نکردن، اقتدار آژانس بینالمللی انرژی اتمی را که نظارت بر عدم اشاعه سلاحهای هستهای است، تضعیف میکند، میگویند این همچنین اعتبار فشار غرب بر ایران را تضعیف می کند و آنها از آنچه به عنوان تلاشهای واشنگتن برای تضعیف رویکرد آنها میدانند، ناامید هستند.
یک مقام آمریکایی گفت واشنگتن با شرکای اروپایی خود پیش از نشست ماه آینده آژانس بینالمللی انرژی اتمی «به شدت هماهنگ» است اما «هر گونه گمانهزنی درباره تصمیمگیری زودهنگام است».
این مقام مسئول با اشاره به اقدامات گروه هفت پس از حمله تلافیجویانه موشکی و پهپادی ایران به سرزمینهای اشغالی در ماه گذشته، مدعی شد: «ما از طریق تحریمها و انزوای بینالمللی در حال افزایش فشار بر ایران هستیم. یک مقام دیگر آمریکایی هم گفت اینکه واشنگتن قصد دارد از ایجاد اختلال در روابط با ایران قبل از انتخابات ایالات متحده جلوگیری کند، درست نیست».
آخرین بار شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامهای در مورد توبیخ ایران در نوامبر ۲۰۲۲ تصویب کرد. مقامات آمریکایی و اروپایی در وین از آن زمان تاکنون بارها هشدار دادهاند که اگر تهران پیشرفتهای هستهای خود را مهار نکند و همکاری با آژانس را افزایش ندهد، اقدام خواهند کرد. در مرکز این مناقشه، نگرانیهای مداوم در برخی از کشورهای اروپایی، بهویژه فرانسه و بریتانیا، وجود دارد که واشنگتن راهبردی برای مقابله با پیشرفتهای هستهای ایران ندارد.
دیپلماتهای اروپایی گفتهاند که به نظر میرسد دولت بایدن تمایلی برای پیگیری یک تلاش دیپلماتیک جدی با ایران یا انجام اقدامات تنبیهی علیه برنامه هستهای تهران ندارد.
وال استریتژرونال نوشت واشنگتن راهبرد خاص خود را برای افزایش فشار بر ایران بر سر فعالیتهای هستهایاش دارد که شامل درخواست از آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تهیه گزارش جامعی است که همه چیزهایی را که درباره شکست ایران در همکاری میداند، ارائه کند اما یک گزارش، هیچ پیامد کارآمدی نخواهد داشت.