بهگزارش میراثآریا، محمد کریمی روز شنبه ۵ خرداد ۱۴۰۳ از مسجد جامع، سرای ملا حسین، بازار کهنه و مدرسه جهانگیر خان شهر قم بازدید به عمل آورد.
مدیرکل امور مجلس وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در این بازدید از انجام مرمت و احیای سرای ملا حسین و بازار کهنه شهر قم به عنوان یک اثر فرهنگی تقدیر کرد که این امر موجب رونق بازار کهنه نیز شده است.
همچنین علیرضا ارجمندی مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم در این بازدید با تشریح فعالیتهای انجام شده در زمینه مرمت بافت تاریخی شهر قم گفت: با اعتباری بیش از ۵ میلیارد تومان، تکمیل مرمت سرای ملاحسین و میدان کهنه و اجرای فاز ۳ آن، با همکاری شهرداری قم در دستور کار و برنامههای امسال این ادارهکل قرار گرفته است.
ارجمندی با بیان این که طرح مرمت بنای تاریخی سرای ملا حسین با نظارت دانشگاه علم و صنعت ایران انجام میشود، ادامه داد: این محور تاریخی در بردارنده آثار مهم تاریخی است و میتواند به عنوان محور گردشگری و سوغات شهر قم مطرح شود.
او افزود: سرای ملا حسین در مجاورت راسته بازار و میدان کهنه و در ارتباط با عناصر شاخص تاریخی و مذهبی از جمله مسجد جامع، مسجد و منار میدان کهنه، مدرسه جهانگیر خان، مدرسه غیاثیه و امامزاده حمزه(ع) قرار دارد که بخشی از یک محور فرهنگیتاریخی بسیار با اهمیت در هسته اصلی شهر قم محسوب میشود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم اضافه کرد: ساماندهی میدان کهنه در ادامه طرح مرمت سرای ملا حسین، بازار کهنه و بهسازی محور فرهنگیتاریخی مسجد جامع که قدمت دو گلدسته این مسجد به دوره ساسانی میرسد، در احیای این مجموعه بینظیر و ارائه خدمات گردشگری بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
مسجد جامع شهر قم به شماره ۱۹۴ در ۹ مرداد سال ۱۳۱۳ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و در محله مسجد جامع، نزدیک دروازه ری سابق (بلوار عمار یاسر، کوچه ۱۵) قرار دارد. این مسجد، دوازدهمین مسجد جامع کشور است.
سرای ملاحسین از آثار دوره قاجار است که یکم آذر سال ۱۳۸۸ با شماره ۲۷۸۰۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و در شهر قم، محله پامنار، خیابان آیتالله طالقانی (آذر)، کوچه شماره ۷۳، در نزدیکی میدان کهنه و بازار کهنه (از دیگر آثار تاریخی قم) قرار دارد. سرای ملا حسین از اهمیت اقتصادی و تجاری خاصی برخوردار است و یکی از جاذبههای تاریخی و گردشگری این شهر محسوب میشود و شامل سَردَر ورودی، دالان ورودی، حیاط، حُجرِههای متعدد، اِیوان و اِصطَبل است.
«بازار کهنه» شهر قم با عمر بیش از ۶۰۰ سال است و قدمت آن به دوران صفویه و قاجاریه باز میگردد که کارگاههای صنایعدستی از جمله سَرّاجی (زینسازی)، خَراطی (چوبتراشی)، نجاری، کاشیکاری، آهنگری، آبکاری و سفیدکاری مِس، رنگرزی سنتی، گیوهدوزی، منبتکاری و... را در خود جای داده است. این بازار در سال ۱۳۷۶ با شماره ۱۹۳۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. این بازار در شهر قم، محله پامنار، خیابان آیتالله طالقانی (آذر)، کوچه شماره ۷۳، جنب میدان کهنه قرار دارد.
استان قم دارای سه شهرستان قم، جعفرآباد و کَهَک؛ شش شهر قم، جعفریه، کهک، سَلَفچِگان، دستجِرد و قنوات، هفت بخش، ۱۳ دهستان و ۲۵۳ روستا است.
انتهای پیام/
نظر شما