شناسهٔ خبر: 66649515 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جام‌جم | لینک خبر

بازدید 3ساعته رهبر انقلاب از نمایشگاه کتاب تهران

روز خوب کتاب

حضرت آیت‌ا...خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز(دوشنبه) با حضور در سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به مدت سه ساعت از غرفه‌های مختلف کتاب بازدید کردند.رهبر انقلاب در این بازدید ضمن گفت‌وگو با ناشران، نویسندگان و صاحبان غرفه‌های کتاب، از نزدیک در جریان تازه‌های نشر و وضعیت بازار کتاب و همچنین میزان استقبال از نمایشگاه قرار گرفتند.

صاحب‌خبر -
حضرت آیت‌ا...خامنه‌ای پس از بازدید از نمایشگاه کتاب در مصاحبه‌ای، انگیزه خود از چنین بازدیدی را در درجه اول میل شخصی و علاقه به کتاب برشمردند و افزودند: یکی دیگر از دلایل بازدید از نمایشگاه کتاب، زمینه‌سازی برای ترویج کتاب و کتابخوانی است.ایشان گفتند: اعتقاد من این است که همه آحاد مردم در طبقات مختلف سنی و علمی نیازمند به کتاب هستند و هیچ چیزی نمی‌تواند جای کتاب را بگیرد.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به تاثیر فضای مجازی بر موضوع کتابخوانی، خاطرنشان کردند: نباید فضای مجازی جای کتابخوانی را بگیرد و کتاب باید همواره در سبد خرید و در مجموعه اوقات مردم جای خاص خود را داشته باشد. حضرت آیت‌ا... خامنه‌ای با تاکید بر این‌که مسئولان وزارت ارشاد و سازمان تبلیغات اسلامی باید به کسانی که در کار نشر و تولید کتاب فعال هستند کمک کنند، افزودند: البته در این بخش کمک‌هایی می‌شود و این روند باید ادامه یابد اما کار مهم دیگر این است که فعالان فضای مجازی، ترویج کتاب و کتابخوانی را ازجمله وظایف خود بدانند. ایشان تاکید کردند: فعالان فضای مجازی کتاب‌های خوبی را که در زمینه‌های مختلف علمی، ادبیات، تاریخ، هنر، مسائل دینی و اعتقادی و در یک کلام «کتاب‌های مفید» معرفی و ترویج کنند. رهبر انقلاب اسلامی به چند نکته قابل توجه در نمایشگاه کتاب امسال نیز اشاره کردند. 
حضرت آیت‌ا...خامنه‌ای گفتند:افزایش کارهای جدید، افزایش شمارگان کتاب‌ها و تجدید‌چاپ مکرر برخی کتاب‌ها از خبرهای خوب نمایشگاه امسال است.بخش پایانی سخنان رهبر انقلاب یک توصیه مهم به مسئولان ودستگاه‌هایی بودکه بانوجوانان وجوانان سروکار دارند. حضرت آیت‌ا...خامنه‌ای گفتند: دستگاه‌هایی همچون وزارت ارشاد، سازمان تبلیغات و حوزه هنری باید در زمینه تولید کتاب مناسب برای نسل جوان و«وزارت آموزش و پرورش» و«وزارت علوم» نیز بایددرزمینه ترویج کتابخوانی میان نوجوانان و جوانان بیش ازپیش تلاش کنند تا هم زمینه کتابخوانی فراهم شودوهم کتاب خوب در اختیار آنان قرارگیرد.ایشان یکی از نیازهای جدی برای نسل جوان را تولید کتاب در زمینه شرح قضایا و حوادث گوناگون دانستند و افزودند: در زمینه قضایایی همچون مشروطیت، دفاع مقدس،انقلاب اسلامی وشخصیت برجسته وکم‌نظیری همچون امام(ره) یا کتاب مناسب وجود ندارد یا کتاب «خواندنی» بسیار کم است که باید در این موضوعات تولید کتاب مناسب برای نسل جوان انجام گیرد. ششمین روز از سی و پنجمین دوره نمایشگاه کتاب تهران، میزبان مقام معظم رهبری بود و ایشان به روال هر سال از غرفه برخی از ناشران بازدید کردند و ناشران نیز کتاب‌های‌شان را به ایشان معرفی کردند.  به گزارش ایسنا، مقام معظم رهبری مهمان ویژه ششمین روز از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران(دیروز) بودند و به سیاق سال‌های گذشته با حضور در مصلای امام خمینی(ره)، علاوه بر بازدید از نمایشگاه با برخی ناشران درباره تازه‌های نشر، مشکلات آنها و به‌طور کلی فضای کتابخوانی در کشور گفت‌وگو کردند.  در میان موضوعات مطروحه توسط ایشان که مشروح آن‌ منتشر شده است‌، دو موضوع بیشتر توسط اهالی نشر و رسانه در نمایشگاه مورد توجه قرار گرفته است؛ اول تذکر به مسئولان حوزه کتاب که تاکید کردند: «عرضه کتاب ما کم است و باید افزایش یابد» و دیگری درباره ترغیب به کتابخوانی و معرفی کتاب‌های خوب توسط فعالان فضای مجازی که درباره آن فرمودند: «کسانی که در فضای مجازی فعال هستند، افراد را به کتابخوانی وادار کنند و کتاب‌های خوب را معرفی کنند.» 
 
در دیدار رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه چه کتاب‌هایی به ایشان معرفی شد؟
رمان نوجوان «صبح واقعه» نوشته ابراهیم حسن‌ بیگی که در انتشارات خط مقدم(قمقمه) منتشر شده است از جمله کتاب‌هایی بود که به ایشان معرفی شده است. 
صبح واقعه، زندگی‌نامه داستانی شهید محسن حججی از روزهای نوجوانی تا شهادت است. این کتاب در ۱۷ فصل به روایت رویدادهای مهم زندگی شهید حججی پرداخته است‌؛ رویدادهایی که از روزهای مدرسه محسن شروع می‌شود، روزهایی که او تازه کار پیدا کرده است، برخلاف میل پدر که دلش می‌خواست پسرش، پیش خودش کار بنایی انجام دهد و محسن یک کار فرهنگی پیدا می‌کند و در کتابخانه‌ای مشغول می‌شود. بعد از آن به اصرار دوستش در کلاس‌های عقیدتی شرکت می‌کند‌؛ چون خودش تا آن موقع تصور می‌کرده در این کلاس‌ها به قول خودش «مخ بچه‌ها را می‌زنند.» و به دوستش می‌گوید: «اینجا کسانی رو می‌خوان که اون‌ها را شست‌وشوی مغزی بدن. و الا کلاس عقیدتی و معارف بهانه است.»
محسن حججی ابتدا این‌گونه شروع می‌کند‌ اما کم‌کم همه‌چیز برایش فرق می‌کند. هر روز بیشتر غرق معنویت می‌شود و هر روز از خدا بیشتر می‌خواهد که حظ لحظه‌های معنوی‌اش را بیشتر کند. شهادت برایش آرزویی می‌شود که هر لحظه بهش فکر می‌کند‌؛ حتی وقتی که عاشق می‌شود و ازدواج می‌کند. در لحظه‌های عاشقانه‌اش هم حرف شهادت را می‌زند، حرفی که به نظر خودش شیرین می‌آمد‌ اما به نظر تازه‌عروسش تلخ و پر از ترس... . محسن راه رسیدن به این آرزو را در ثبت‌نام کردن برای رفتن به سوریه می‌بیند‌؛ در کمک به مردم مظلومی که داعش رسیده است به خانه‌زندگی‌شان.«مبارزه به روایت شهید اسدا...لاجوردی» نوشته جواد اسلامی دیگر کتابی‌ است که به ایشان معرفی شد.این کتاب که در سوره مهر منتشر شده است، شامل بخشی از خاطرات این شهید است که به خواهش و اصرار دوستانش طی مصاحبه‌هایی در نیمه دوم سال ۱۳۵۸ به ضبط و ثبت رسیده‌ و از این رو می‌تواند به مثابه یک سند تاریخی مورد توجه و استفاده قرار گیرد.شهید لاجوردی در این خاطرات، ضمن ترسیم فضای مبارزاتی پیش از انقلاب به بیان گوشه‌ای از فعالیت هیأت‌های مؤتلفه اسلامی پرداخته است. او که خود سابقه چندین بار دستگیری و زندان در رژیم شاهنشاهی را داشته، ضمن تشریح وضعیت خود در زندان و انواع شکنجه‌هایی که دیده به تقابل‌های موجود میان نیروهای مذهبی با اعضای سازمان منافقین و مارکسیست‌ها پرداخته و زوایایی از نوع تفکرات التقاطی آنها در مورد موضوعات مختلف را بیان می‌کند.  این کتاب شامل خاطرات ۲۰ساله شهید لاجوردی از سال ۱۳۳۸ تا پیروزی انقلاب در سال ۱۳۵۷ است و سعی شده تا لحن صمیمانه و بی‌تکلف شهید لاجوردی تا حد امکان در متن موجود حفظ شود.  «دفتر یادداشت‌های داستایفسکی: شیاطین» نوشته فیودور داستایفسکی باترجمه میلاد میناکارکه درانتشارات پارسه منتشرشده، دیگرکتابی است که معظم‌له نگاهی به آن داشته‌اند.
درباره این کتاب آمده است:«شیاطین (جن‌زدگان)» رمانی دشوار و نغز و از شاهکارهای بی‌بدیل داستایفسکی است‌؛ رمانی که آینده‌نگر انقلاب روسیه و قرن بیستم است. این رمان، آلبرکامو را یک عمر مجذوب کیریلف ساخت و سال‌ها او را درگیر منطق محکم جهان داستایفسکی کرد.شیاطین همچنین رمانی است که داستایفسکی را سه سال بین قلب و شور سیاسی‌اش درگیر کرد و نیز بین آنچه می‌خواست بگوید و آنچه باید می‌گفت. این رمان به ما نشان می‌دهد او چگونه با مهارت از پس این مهم برآمد و دفتر یادداشت‌های شیاطین نشان می‌دهد که نویسنده چه سخت در این راه تلاش کرده است.
«فیزیک» ارسطو با ترجمه اسماعیل سعادت در نشر هرمس از کتاب‌هایی بود که مقام معظم رهبری به آن توجه نشان دادند.  در توضیح کتاب آمده است: کلمه «فیزیک» که عنوان این اثر است، حرف‌نگاری عنوان یونانی آن است، نه ترجمه آن. ترجمه درست آن «در طبیعت» است. بیش از یک سوم همه نوشته‌های ارسطو ذیل این عنوان کلی «در طبیعت» جای می‌گیرد.  رساله فیزیک مشتمل بر هشت کتاب است و در واقع فقط دو کتاب اول آن است که مقدمه‌ای کلی بر تحقیق درباره طبیعت است. در کتاب اول، ارسطو درباره چیزی بحث می‌کند که خود آن را «مبادی» موضوعات طبیعی می‌خواند و این، اندکی بعد به صورت تحلیلی درمی‌آید درباره مبادی حرکت، نه‌تنها حرکت «طبیعی»، بلکه هر نوع حرکتی. در کتاب دوم شروع می‌کند به توضیح این معنی که چرا باید چنین باشد: به عقیده او، طبیعت را باید مبدأ حرکت دانست، ولی حرکت از نوعی خاص. ارسطو به‌خصوص در این کتاب و تا اندازه‌ای هم در کتاب اول، می‌خواهد ما را نه فقط با چیزی که آن را فیزیک می‌نامیم، بلکه با علم طبیعی به‌طور کلی، ازجمله زیست‌شناسی، آشنا کند. نظریه‌ای که در این کتاب درباره طبیعت و تغییر عرضه شده، دست‌کم در کلیات آن، به مدتی نزدیک به ۱۸قرن مقبول بیشتر دانشمندان و فیلسوفان بود و از سوی دیگر ازسده17میلادی تاکنون به‌عنوان نظریه‌ای شناخته می‌شود که ظهور فیزیک جدید، بی‌اعتباری آن را نشان داده است.  کتاب «خرد رنج آموخته» از اورستیا به روایت هیوبرت دریفوس با ترجمه زانیار ابراهیمی هم به ایشان معرفی شد.
درمعرفی این کتاب می‌خوانیم: «دریفوس نخستین جلسه شرح اورستیا را به رفع برخی از ابهامات دانشجویان اختصاص می‌دهد البته چنان که خود او می‌گوید این جلسه از حیث مفهومی نیز مقدمه‌ای ضروری سه‌گانه آیسخولوس است، چون گرچه بهتر است همه شرح‌های این مجموعه ترتیبی که آمده است، خوانده شوند، پیوند وجودی و تاریخی عمیق میان دو شیوه بودن یونانیان، فوزیس (اودیسه) و پونسیس (اورستیا)، رعایت تقدم و تاخر را دست کم در خوانش شرح دو اثر الزامی می‌سازد. از منظر بسیار مهم دیگری نیز می‌توان توالی شرح‌ها را نگریست. ما نخست با دو شعر زمانه عسرت (برادران کارامازوف و موبی‌دیک) شروع کردیم که درد نیهیلیسم را بهتر از هر اثر هنری دوا می‌کردند سپس به کمدی الهی رسیدیم که تصویر بلورین آنتونتولوژی طلیعه نیهیلیسم بود و با اودیسه واورستیا تمام می‌کنیم که به‌زعم دریفوس هرشعرزمانه عسرت ماده و مصالح خود را لاجرم از آنها خواهد گرفت.»
«تل‌آویو سقوط کرد» نوشته سمیه علی هاشم با ترجمه سعیده سادات حسینی کتاب دیگری بود که به رهبر معظم انقلاب معرفی شد و رسانه‌ها به‌دلیل نام کتاب، توجه ویژه‌ای به این معرفی نشان دادند و رسانه‌های خارجی نیز به آن پرداختند. کتاب تل‌آویو سقوط کرد، رمانی در مورد روزهای متصل به پیروزی است. در رابطه با مسأله فلسطین داستان‌ها و ناداستان‌های فراوانی منتشر شده است. فلسطینیانی که از وطن رانده شدند و در غربت با غم ظلم و هجران دست و پنجه نرم می‌کردند هرکدام این تلخی را به زبان و بیانی روی قلم آوردند و راوی این نسل‌کشی بودند اما اکنون که از این اشغال نزدیک به ۸۰ سال می‌گذرد، نسل جوان این سرزمین رؤیای پس گرفتن وطن را از سر بیرون نکرده بلکه با شدت و حدت جدی‌تری تحقق آن را پی گرفته‌اند و در راه رسیدن به مقصود، عملیات‌های نویدبخشی را انجام داده‌اند. در این کتاب نیز با گروهی از جوانان فلسطینی همراه هستیم که سرانجام موفق می‌شوند با جانفشا‌نی‌های فراوان از دیوارهای اسرائیل بگذرند و سرزمین مادری را آزاد کنند‌؛ یک رمان امیدبخش و شجاعانه که نام فلسطین را نه با تلخی بلکه همراه شیرینی فتح به پایان می‌رساند.

نظر شما