شناسهٔ خبر: 66412197 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تقریب | لینک خبر

تمام آنچه درباره خیزش دانشگاه‌های آمریکا در حمایت از غزه باید بدانیم

چند روزی است موج همبستگی با مردم مظلوم فلسطین در نوار غزه، دانشگاه‌های مختلف در آمریکا را درنوردیده که در ادامه به دانشگاه‌های اروپا و دیگر مناطق جهان هم امتداد یافته است.

صاحب‌خبر - به گزارش حوزه بین الملل خبرگزاری تقریب، شبکه الجزیره در گزارش خود در این باره آورده است:  دانشگاه‌های آمریکا چندی است که شاهد جنبش دانشجویی گسترده در اعتراض به تجاوزات رژیم صهیونیستی به نوار غزه است. با عبور آمار قربانیان از 34 هزار شهید و ثبت حدود 100 هزار زخمی و ویرانی نیمی از ساختمان‌های مسکونی و زیرساخت‌های اساسی آن، بسیاری از آمریکایی‌ها اعم از دانشجو و غیر دانشجو، دولت جوبایدن، رئیس جمهور آمریکا را به سبب حمایت از این تجاوزات و مشارکت غیر مستقیم به شیوه‌های مختلف در این جنگ مورد شماتت و سرزنش قرار می‌دهند.

دانشجویان در پارک اصلی دانشگاه کلمبیا با هدف نشان دادن همبستگی خود با مردم غزه، چادرهایی را برپا کردند.

یک هفته پیش، پس از آنکه «نعمت شفیق» رئیس دانشگاه کلمبیا در برابر کنگره بر مبارزه با یهودی‌ستیزی به جای حمایت از آزادی بیان تاکید کرد و آنگاه اقدام جنجالی فراخواندن پلیس برای بازداشت دانشجویان را انجام داد، اوضاع متشنج شد و این اقدام، آتش خشم دانشجویان را در دانشگاه‌های مختلف آمریکا شعله‌ور کرد.

پس از پخش تصاویری از برخورد خشونت‌آمیز نیروهای پلیس نیویورک با اعتصاب مسالمت‌آمیز دانشجویان برای متفرق کردن آن در شبکه‌های ارتباط اجتماعی و بازداشت صدها دانشجو، موج خشم دانشجویان صدها دانشگاه آمریکا را فرا گرفت.

خواسته‌های معترضان تحصن کننده در دانشگاه‌های مختلف آمریکا 

به طور کلی، اکثر تشکل‌های دانشجویی در بسیاری از دانشگاه‌های آمریکا، آتش‌بس دائمی در غزه و نیز پایان کمک‌های نظامی آمریکا به اسرائیل و نیز توقف همکاری پژوهشی با طرف‌های اسرائیلی و توقف هرگونه روابط میان دانشگاه‌های آمریکا و شرکت‌های تسلیحاتی که از جنگ بهره می‌برند و نیز عفو دانشجویان و اعضای هیئت علمی که به سبب مشارکت در اعتراضات، تنبیه یا اخراج شده‌اند را خواستار شدند.

تظاهرات کنندگان چه کسانی هستند؟

اعتراضات طرفداران فلسطین، ده‌ها هزار دانشجو و هزاران استاد از گرایش‌های مختلف از جمله پیروان ادیان سه گانه اسلام، مسیحیت و یهودیت را به خود جذب کرده و تجمعات دانشجویی، بسیاری از دانشجویان آمریکایی و دانشجویان خارجی از کشورهای مختلف را در برگرفته است.

 مهمترین تشکلات دانشجویی که اعتراضات را سازماندهی کرده‌اند شامل سازمان «دانشجویان حامی عدالت در فلسطین هستند که دانشجویان عربی‌الاصل و مسلمان اکثریت آن را تشکیل می‌دهند و سازمان «صدای یهودی برای صلح» که اکثریت آنها را دانشجویان یهودی هستند.

شیوه‌هایی که دانشجویان اعتراضات خود را نشان می‌دهند

سر دادن شعار، پارچه نوشته‌ها، مطالب تبلیغاتی مختلف در حمایت از فلسطین و مخالفت با اسرائیل از جمله شیوه‌های دانشجویان معترض در دانشگاه‌های مختلف آمریکا است. همچنین برخی از اعتصاب‌کنندگان به برگزاری نماز، ایراد خطبه و البته برخی هم به موسیقی و شعر متوسل شده‌اند.
 
واکنش مدیران دانشگاه‌ها به اعتراضات 

مدیریت دانشگاه‌های آمریکا در قبال این موج بی‌سابقه اعتراضات که از روز شنبه 27 آوریل به حدود 80 دانشگاه امتداد یافت، دچار آشفتگی و سراسیمگی شدند به طوری که دانشگاه کلمبیا و دانشکده بارنارد ده‌ها دانشجوی شرکت کننده در اعتراضات را اخراج کردند. پس از آنکه رئیس دانشگاه، پلیس نیویورک را برای برچیدن چادرهای اعتصاب یک روز پس از حضور خود در کنگره فراخواند، بیش از 100 معترض در این دانشگاه بازداشت شدند.

دانشگاه ییل هم بیش از 60 تظاهرات کننده را بازداشت کرد، در دانشگاه‌های دیگر، پلیس شمار زیادی از دانشجویان معترض را بازداشت کرد. پلیس در ایالت‌های تگزاس و جورجیا از نیروهای گارد ملی برای بازداشت دانشجویان کمک گرفت به طوری که تا اواسط روز شنبه هفته جاری بیش از 600 دانشجوی معترض را بازداشت کردند.

واکنش سران سیاسی آمریکا به این اعتراضات 

جوبایدن، رئیس جمهور آمریکا در واکنش به اعتراضات فزاینده دانشجویان علیه تجاوزات رژیم اسرائیل و حمایت آنها از مردم غزه، آنها را معترضان ضدیهود خوانده و به یهودی‌ستیزی متهم کرد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا و نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست جمهوری 2024 هم، اعتراضات در دانشگاه‌ها را هرج و مرج خواند و البته بایدن را هم مورد سرزنش قرار داد.

جاش شاپیرو، فرمانده ایالت پنسیلوانیا، مدیران دانشگاه‌ها را به شکست در تضمین امنیت دانشجویان و دادن اجازه برای تبدیل برخی از اعتراضات به  جنگ در غزه به رویارویی که منجر به افزایش حوادث یهودی‌ستیزی به گفته وی شده، متهم کرد.

بسیاری از سیاستمداران در آمریکا خواستار استفاده از نیروی زور علیه معترضان شده‌اند به طوری که تام کاتون و جاش هاولی دو عضو جمهوریخواه مجلس سنای آمریکا خواستار استقرار نیروهای گارد ملی در دانشگاه کلمبیا شدند. مایک جانسون رئیس مجلس نمایندگان آمریکا هم خواستار استعفای رئیس دانشگاه کلمبیا شد.

جرج آبوت، فرمانده تگزاس هم نیروهای این ایالت را برای بازداشت دسته‌جمعی معترضان و پراکنده کردن تظاهرات دانشگاه تگزاس در شهر اوستن گسیل داشت.
درخواست‌ها برای استفاده از نیروی زور تنها سبب مصمم‌تر شدن دانشجویان برای ادامه اعتراضات خود شده است.

این بحران فاش کرد که چگونه دانشگاه‌ها در عمل به تعهدات دوگانه خود در خصوص آزادی بیان و حمایت از دانشجویان در یک لحظه سیاسی ملتهب شکست خورده‌اند آن هم در زمانی که بسیاری از دانشجویان بیش از آنکه با موضع اسرائیل ابراز همبستگی کنند، با مسئله فلسطین همبستگی کرده‌اند.

بسیاری از ناظران بر این باورند که فراخواندن نیروهای پلیس به کوی دانشگاه، نقض فرهنگ دانشکده یا دانشگاه است و این اقدام، جایگاه دانشگاه را در نظر بخش وسیعی از مردم به عنوان مکانی برای گفت‌وگو و بررسی آزادانه خدشه دار می‌کند.

مشارکت پلیس در سرکوب اعتراضات با واکنش خشمگینانه اعضای هیئت علمی و فعالان دانشگاه‌های آمریکا روبه‌رو شده است.

نحوه تعامل رسانه‌های آمریکا با اعتراضات دانشجویان
 
 رسانه‌های راستگرا که به نزدیک بودن به حزب جمهوری‌خواه معروف هستند، به دشمنی و خصومت با موضع دانشجویان معترض و نیز موضع مدیریت دانشگاه‌هایی که در پایان دادن اعتصابات از طریق قوه قهریه تردید دارند، می‌پردازند. این رسانه‌ها، مدعی هستند که این اعتراضات به سبب انتقاد از اسرائیل، یهودی‌ستیزی است یا به زعم آنها حوادث مشخص یهودی‌ستیزی رخ داده است.

این در حالی است که این رسانه‌ها به خواسته‌های دانشجویان معترض یا ماهیت روابط آمریکا و اسرائیل و چراغ سبز و مجوز دولت بایدن به اسرائیل برای نابودی نوار غزه اعتنایی نشان نداده‌اند.

موضع کابینه اسرائیل در قبال این اعتراضات

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل در سخنرانی تحریک‌آمیز علیه دانشجویان معترض در آمریکا آنها را «اغتشاشگران ضدیهودی که بر دانشگاه‌های پیشرو و مطرح در آمریکا مسلط شده‌اند» توصیف کرد و تجمعات دانشجویی در حمایت از فلسطین در آمریکا را با آنچه در آلمان در دوران حکومت نازی‌ها رخ داد، مقایسه کرد.

واکنش طرفداران رژیم اسرائیل به اعتراضات دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

طرفداران رژیم اسرائیل مدعی هستند که فراخوان‌های جنبش تحریم و ضدصهیونیستی، اساسا ضدیهود هستند، به این بهانه که جنبش تحریم، مشروعیت را از اسرائیل گرفته یا به زعم آنها حق یهودیان در تعیین سرنوشت را نادیده می‌گیرد و این امر به  نابودی تنها دولت یهودی در جهان منجر می‌شود.

روسای دانشگاه‌های هاروارد و پنسیلوانیا در پی فشارهای لابی یهودی(صهیونیستی) مجبور به استعفا شدند.

چشم انداز حل بحران در آمریکا

به سبب اعتراضات مستمر دانشجویان حامی فلسطین هیچ کس نمی‌داند که این اعتصابات چگونه پایان خواهد یافت و اینکه آیا پایان آن به توقف تجاوزات اسرائیل به نوار غزه یا تغییر موضع دانشگاه‌ها در قبال اسرائیل یا پایان یافتن حمایت دولت بایدن از اسرائیل مرتبط است؟