بعد از پاسخ موشکی ایران به اسرائیل رسانهها تلاش کردند ابعاد روانی، نظامی و سیاسی این عملیات را مورد بررسی قرار دهند.
زمانی که تهران در حال برنامهریزی به منظور حمله به اسرائیل بود خبرهایی از جو توام با ترس و وحشت از شهرهای اسرائیل شنیده میشد. برخی رسانهها حتی پیش بینی کردند تلاش تهران برای انتقام از اسرائیل موجب شده اشخاصی که در روزهای ابتدایی طوفان الاقصی اسرائیل را ترک کرده بودند بازگشت خود را به عقب انداختند. بعد از عملیات وعده صادقه تهران نیز شنیده میشود که درخواستها برای خروج از اسرائیل افزایش یافته است. این درحالی است که در تهران واکنش در ارتباط با احتمال حمله تلافی جویانه اسرائیل بین مردم مشاهده نمیشود و حتی بخشی از موافقان حمله هنگام انجام عملیات در میدان فلسطین و برخی میدانهای دیگر شهرها اقدام به برپایی تجمع کردند. هر چند برخی رسانهها نوشتند در ساعات اولیه حمله برخی در ایران به سمت پمپ بنزینها رفته بودند تا سوخت ذخیره نمایند اما واکنشی توام با اضطراب از حمله احتمالی اسرائیل در بین مردم ایران دیده نشد. تا ایران از این منظر تهران در جنگ روانی دست برتری از اسرائیل داشته و به عبارت بهتر بعد جنگ نرم عملیات صادق تنها به نفع ایران است. اکنون در حالی که بیشتر کشورها منطقه در انتظار و اضطراب هستند، تهران در آرامش است. لیراز مرگلیت، روانشناس اجتماعی و پژوهشگر رفتار در عصر دیجیتال در مقالهای برای روزنامه معاریو نوشت: پیروزی ایران مدتها قبل از این حمله اتفاق افتاد. پیروزی ایران در این بود که مردم و رسانههای اسرائیل دیوانهوار منتظر پاسخ ایران بودند. پیروزی ایران در پیشبینیهای بیپایان و تحلیلهای گسترده اسرائیلیها از پاسخ ایران بود. وی تأکید کرد: ایران شکست نخورد. در تهران افرادی عاقل هستند که دقیقا میدانند چه میکنند. هر گام آنها به خوبی برنامهریزی شده بود. پاسخ ایران در اصل یک محتوای نمادین داشت. اما در نهایت ایران به دنبال گشودن یک جبهه با آمریکا یا اسرائیل نیست. ایران طبق قواعد عمل میکند اما با درایت کامل این کار را میکند و ما هیچ چارهای جز درس گرفتن از کیاست و زیرکی ایرانیها نداریم.
* شکست دربعد نظامی
در بررسی ابعاد پیروزی نظامی تهران در برابر اسرائیل نیز باید گفت اگر آمریکا و انگلستان و فرانسه و حتی اردن به کمک پدافندهای اسرائیل نیامده بودند و در میانه راه از حجم آتش تهیهای که تهران به وسیله موشک و پهپاد ایجاد کرده بود، کم نکرده بودند، معلوم نبود که اکنون چه بر سر ساختار نظامی اسرائیل آمده بود؟ چرا که تهران از یک سو سیستم برق نیروگاههای اسرائیل را هک کرده بود. از سوی دیگر برخی اخبار از هک سیستمهای پدافندی گنبد آهنین هنگام پرواز پرتابههای ایران بر آسمان تلآویو خبر میدادند. این مورد در آن معناست که تلآویو در جنگ سایبری نیز کاملا از ایران عقب افتاده بود. در بعد نظامی هم همین طور، تهران نیت خود را نه بمباران شهرکها و زیرساختهای اسرائیل بلکه بمباران پایگاههای نظامی این رژیم اعلام کرده بود به رغم همراهی آمریکا و انگلستان با سیستمهای پدافندی اسرائیل توانست به پایگاههای مهم آنها حمله کند. موردی که تلآویو هم آن را تایید کرده است هر چند تلاش دارد ابعاد تخریب صورت گرفته توسط ایران در این عملیات را کوچک جلوه دهد.
*شکست در بعد سیاسی
ضمن اینکه اسرائیل ظاهرا تحت فشارهای بینالمللی قصد ندارد. به عملیات وعده صادق پاسخ دهد و این مورد در معنای دست برتر ایران در بعد نظامی عملیات است. چرا که ظاهرا بایدن به نتانیاهو اعلام کرده است که در عملیات تلافی جویانه به کمک اسرائیل نخواهد آمد و کابینه اسرائیل هم در ارتباط با پاسخ به تهران ظاهرا تصمیم نگرفته است. هرچند برخی مقامات نظامی اسرائیل بعضا وعده عملیات تلافی جویانه دادهاند اما برخی مقامات امنیتی سابق اسرائیل حتی اعلام کردهاند که اسرائیل نباید در ابتدا اقدام به حمله به سفارت ایران میکرد و پیشنهاد دادهاند که تلآویو اقدام به عملیات تلافی جویانه نکند.
* ایران در لبه پیشرفت موشکی
عملیاتی که ایران انجام داد هم یک عملیات پیشرفته موشکی و پهپادی بود که مورد توجه رسانههای مختلف قرار گرفت. رسانهها از عملیات ایران به عنوان یک عملیات پیشرفته و بزرگترین عملیات پهپادی یاد کردند؛ عملیاتی که تهران ابتدا پهپاد ارسال کرد که یک رصد تمام عیار اطلاعاتی بوده و اگر این پهپادها به آسمان اسرائیل رسیده باشد بعید نیست عکسهایی که تهیه کرده اکنون در تهران باشد. این پهپادها احتمالا توانسته بخشی از موشکهای سامانههای تدافعی اسرائیل را تخلیه کند. احتمال هک سامانههای پدافندی تلآویو با همین پهپادها دور از ذهن نیست بعد از این پهپادها موشکهای کروز هدایت شوند با قدرت مانور وارد جو اسرائیل شده که احتمالا سامانههای گنبد آهنین را هک کرده است که در نهایت موشکهای عمود زن بالستیک توانسته به مقرهای نظامی اسرائیل برخورد کند و این موارد نشان از قدرت موشکی پهپادی محاسباتی پیشرفته تهران است که ایران را در لبه موشکی جهان قرار داده است. الجزیره نوشت: حداقل ۹ موشک بالستیک ایران موفق شد از سیستم پیشرفته دفاع هوایی اسرائیل و آتش متحدان اسرائیل در منطقه عبور کند. پنج پرتابه به پایگاه هوایی نواتیم اصابت کرد و به یک هواپیمای ترابری C- ۱۳۰، یک باند فرودگاه و انبارها آسیب رساند. چهار موشک بالستیک دیگر به پایگاه هوایی نقب اصابت کرد. سیستم Aero- ۳ یک سیستم بسیار جدید اسرائیلیهاست و اولین بار بود که استفاده شده بود. این سیستم برای سرنگونی موشکهای بالستیک طراحی شده است. این واقعیت که ۹ موشک واقعاً موفق شد از این سامانه عبور کند، باعث نگرانی اسرائیلیها میشود. شنیده میشود که یک بررسی و تحقیق در مورد اثربخشی سیستم دفاعی Arrow- ۳ در حال انجام است.
*پیروزی درشورای امنیت
از سوی دیگر تهران تنها در بعد جنگی و روانی پیروز نبرد اخیر نبوده است. در جلسه شورای امنیت نیز به این علت که هیچ بیانیهای در محکومیت حمله ایران صادر نشد نیز برنده شده است. در جلسه شورای امنیت آمریکاییها تلاش کردند که با کنترل جلسه نتایجی به نفع اسرائیل از آن خارج کنند اما در این جلسه روسیه و چین ضمن تاکید بر کاهش تنش عملا عملیات ایران را اقدامی در برابر حمله اسرائیل به سفارتخانه ایران در سوریه میدانستند. معاون نمایندگی آمریکا در سازمان ملل در این نشست گفت: ایالات متحده به دنبال تشدید تنش نیست. اقدامات ما کاملاً جنبه دفاعی داشت. سازمان ملل موظف است که اقدامات ایران را بیپاسخ نگذارد. آمریکا اقدامات بیشتری را برای پاسخگو ساختن ایران در سازمان ملل بررسی خواهد کرد و ایران مسئول هر اقدام بعدی خواهد بود. نمایندگی فرانسه در سازمان ملل نیز در نشست شورای امنیت، همسو با مواضع آمریکا گفت: حمله بیسابقه ایران را محکوم میکنیم و از شورای امنیت میخواهیم برای برقراری آرامش در منطقه تلاش کند. نماینده موزامبیک در سازمان ملل نیز در نشست شورای امنیت گفت: دقیقا دو هفته قبل وقتی در مورد حمله اسرائیل صحبت میکردیم در مورد افزایش تنشها هشدار دادیم. متاسفانه نگرانیها واقعی شد و شنبه شب شاهد حملات ایران به اسرائیل بودیم. ایران بر اساس حق دفاع از خود این حملات را انجام داد. نمایندگی الجزایر در سازمان ملل نیز در نشست شورای امنیت گفت: اقدام اسرائیل در حمله به کنسولگری ایران خودسرانه بود. اسرائیل کاری کرد که اوضاع منطقه به اینجا برسد. نسبت به سیاست دوگانه (آمریکا) هشدار میدهیم. سیاستها باید برای همه یکسان باشد. سفیر روسیه گفت: «نتیجه اکنون برای همه روشن است. شما به خوبی میدانید که حمله به یک مرکز دیپلماتیک اقدامی جنگطلبانه بر اساس قوانین بینالمللی است و اگر یک نمایندگی غربی مورد حمله قرار میگرفت، بلافاصله شما انتقامجویانه واکنش نشان میدادید.»
*دعوای ایران و اسرائیل در رسانهها
بررسی تحولات دعوای ایران و اسرائیل در رسانهها نیز در این گزارش امری ضروری است. منابع دیپلماتیک ایرانی به الجزیره گفتهاند: تهران پیام هشداری مهم و بیسابقهای را از طریق قاهره به اسرائیل ارسال کرد. محتوای پیام تهران، پاسخ ایران به هرگونه ماجراجویی جدید اسرائیل است. همچنین منابع دیپلماتیک ایرانی به الجزیره گفتهاند: تهران پس از پاسخ نظامی اخیرش به اسرائیل، پیام جدیدی از طریق ترکیه به واشنگتن ارسال کرد. پولیتیکو از قول یک مقام ارشد آمریکایی نوشت که هیچکس نمیخواهد اوضاع از کنترل خارج شود، بجز شاید نتانیاهو. سخنگوی وزارت خارجه آلمان در این باره اعلام کرد که سفیر ایران در برلین به دلیل حمله به اسرائیل احضار شد. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایستگاه رادیویی اسپانیایی Onda Cero گفت: ما در لبه پرتگاه هستیم و باید از آن دور شویم. ما باید ترمز بکشیم و دنده عقب برویم. تایمز اسرائیل اعلام کرد که حزب حاکم لیکود در واکنش به اظهارات یایر لاپید مبنی بر اینکه نتانیاهو و دولتش «به یک تهدید وجودی تبدیل شدهاند»، رهبر مخالفان را به ریاکاری متهم کرد و از او به خاطر گذراندن آخر هفته در آمریکا در حالی که اسرائیل توسط ایران مورد حمله قرار میگرفت، انتقاد میکند. دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا، از اسرائیل خواست پس از پاسخ موشکی و پهپادی ایران تلافی نکند و گفت که باید با عقل و قلب فکر کند. مکرون نیز گفت: فرانسه از پایگاه خود در اردن برای رهگیری اهداف هوایی ایران در جریان حمله به اسرائیل به درخواست مقامات اردنی استفاده کرد.روایت تایمز اسرائیل از واکنش مردم اردن به رهگیری برخی پهپادهای ایران توسط این کشور نوشت: به نظر میرسد که مردم اردن کاملاً از آنچه رخ داده آگاه هستند و مانند بسیاری از کاربران ضد اسرائیلی از سراسر جهان در رسانههای اجتماعی اظهارنظرهای انتقادی علیه ملک عبدا... اردن کردند.
نظر شما