شناسهٔ خبر: 65335321 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنو | لینک خبر

تقابل ایران و آژانس در آستانه جلسه شورای حکام

جمهوری اسلامی روز چهارشنبه پیشنهاد رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برای سفر به تهران با هدف گفت و گو درباره فعالیت‌های هسته‌ای رد کرد؛ در عوض رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت که از گروسی برای شرکت در کنفرانسی در تهران در ماه مه دعوت شده است.

صاحب‌خبر -

تقابل ایران و آژانس در آستانه جلسه شورای حکام

 

رافائل گروسی اوایل این هفته بار دیگر هشدار داد که ایران به روند غنی‌سازی اورانیوم بسیار فراتر از نیاز تجاری، ادامه می‌دهد و گفته بود که قصد دارد در همین رابطه به زودی به تهران سفر کند.

با این وجود محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی بامداد چهارشنبه بدون ارائه توضیح بیشتری گفت که عملی شدن این دیدار در ماه آینده به دلیل تراکم برنامه‌ها بعید است.

او در جمع خبرنگاران گفت: «تعاملات ایران با آژانس در یک روال طبیعی ادامه دارد و گفتگوها در جهت رفع ابهامات و توسعه همکاری‌ها انجام می‌شود.

آقای گروسی اظهار تمایل کردند برای سفر به ایران. در دستور کار ایشان هست و در برنامه ما هم قرار دارد که زمانی که تنظیماتی صورت بگیرد، انجام خواهد شد.»

او افزود که انجام این سفر در ماه اسفند به دلیل «تراکم برنامه‌ها» بعید است و ادامه داد: «با توجه به اینکه در اردیبهشت سال آینده اولین کنفرانس بین‌المللی هسته‌ای را برگزار می‌کنیم و مهمانان زیادی خواهیم داشت، از ایشان هم دعوت شده که در آن کنفرانس سخنرانی کنند.»

محمد اسلامی در واکنش به گزارش اخیر گروسی درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران نیز گفت: «بطور طبیعی آژانس، هر سه ‌ماه یک بار برای شورای حکام و هر شش ماه برای شورای امنیت سازمان ملل گزارش می‌ دهد.

گزارش مدیرکل دو بخش دارد؛ یک بخش گزارشات پادمانی و نظارت‌ هایی است که انجام می ‌دهند، دوربین‌هایی است که دارند و بازرسی‌ هایی است که انجام می‌شود و ما هم یک بخشی از این گزارش هستیم.»

او ادامه داد: «گزارش یک بخش دوم هم دارد که ویژه برجام است و برجام تحت عنوان قطعنامه ۲۲۳۱ در دستور کارشان است که انطباق و عدم انطباق با برجام را گزارش می‌ کنند.

با توجه به اینکه بر اساس مواد ۲۶ و ۳۶ برجام طرفین متعاهد به تعهداتشان عمل نکردند، ما طبق قانون اقدام راهبردی عمل می‌ کنیم که آن هم گزارش‌ هایش توسط آژانس به طور مرتب تهیه و منتشر می ‌شود.»

رافائل گروسی روز دوشنبه در گفتگو با رویترز تاکید کرده بود که اگرچه سرعت غنی‌سازی اورانیوم در ایران از پایان سال گذشته اندکی کاهش یافته اما این کشور همچنان اورانیوم را با نرخ بالای حدود ۷ کیلوگرم در ماه تا خلوص ۶۰ درصد غنی‌سازی می‌کند.

اصرار ایران به این کار در حالی ادامه دارد که غنی سازی تا ۶۰ درصد، اورانیوم را به درجه تسلیحات نزدیک می‌کند و برای استفاده تجاری در تولید انرژی هسته‌ای ضروری نیست.

بر اساس توافقنامه هسته‌ای سال ۲۰۱۵ میلادی که میان ایران و قدرت‌های جهانی وضع شد، ایران می‌تواند اورانیوم را تنها تا سطح ۳.۶۷ درصد غنی کند.

پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهوری وقت آمریکا در سال ۲۰۱۸ میلادی آمریکا را از این توافق خارج کرد و تحریم‌های اقتصادی و سیاسی را دوباره علیه ایران اعمال کرد، تهران نیز از محدودیت‌های هسته‌ای برجام فراتر رفت.

علی بیگدلی، تحلیلگر ارشد مسائل بین الملل در این رابطه می گوید: مساله آژانس و اتهام جدیدی که علیه ایران وارد کردند و توسط سازمان انرژی اتمی ایران تکذیب شد.

وی افزود: نکته‌ای که در این میان وجود دارد نشست شورای حکام در اوایل مارس است و اگر ایران به همین رویه ادامه دهد و نتواند آژانس را راضی کند و اجازه ندهد به احتمال خیلی زیاد ممکن است که شورای حکام علیه ایران یک قطعنامه تنبیهی صادر کنند که کار را سخت خواهد کرد.

بیگدلی ادامه داد: در این صورت پرونده به شورای امنیت می ‌رود . هرچند امیدواریم که این اتفاق نیفتد ولی ممکن است پرونده ذیل هفتم منشور برود و بر همه کشورهای دنیا واجب می‌ شود که ایران را تحریم کنند.

این تحلیلگر ارشد مسائل بین الملل تاکید کرد: بنابراین ما در شرایط بسیار حساسی هستیم.

دولت باید تا آن جا که میسر است فضای داخلی را آرام ‌تر کند . در حال حاضر از جانب اسرائیل با توجه به مانور مشترکی که با آمریکایی ‌ها اجرا کردند، خطر وجود دارد.

این درحالی است که شاید دومین مانورشان تا چندی دیگر شروع شود و می‌ تواند یک سیگنال برای ما باشد.

با توجه به اینکه غنی سازی به درصد بالایی رسیده، تنها چند درصد دیگر باقی مانده که به غنی سازی بمب هسته ‌ای برسیم.

به همین دلیل اسرائیلی ‌ها منتظرند تا این شرایط به‌ وجود بیاید و آمریکایی ‌ها اجازه دهند تا به سایت ‌های هسته‌ ای ایران حمله کنند.

امیدواریم چنین نشود ولی شرایط بسیار حساس است و دولت باید حتما اجازه دسترسی به کارشناسان آژانس را قبل از تشکیل شورای حکام بدهد.