شناسهٔ خبر: 65074786 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: عصر ایران | لینک خبر

ادعای یک گروه هکری از جزییات فروش پهپاد شاهد ایرانی به روسیه  

طبق ادعای هکرها، ایران و روسیه یک قرارداد 1.8 میلیارد دلاری برای فروش 6 هزار فروند پهپاد شاهد 136 ایرانی به اضافه مجوز تولید این نوع پهپاد در داخل روسیه، منعقد کرده اند. روسیه برای خرید هر پهپاد شاهد 193 هزار دلار پرداخته است.

صاحب‌خبر -

یک گروه هکری به نام "شبکه پرانا" مدعی شده به سرورهای ایمیل شرکت سازنده پهپاد شاهد ایرانی دسترسی یافته و اطلاعات مربوط به فروش پهپادهای شاهد ایرانی به روسیه را به دست آورده است.

به گزارش عصرایران به نقل از وبگاه "فوربس" ، گروه هکری" شبکه پرانا" مدعی شده که حدود 10 گیگابایت داده را از شرکتی به نام "ساهارا تاندر" (تندر صحرا) که سازنده پهپاد شاهد ایرانی است، استخراج کرده است.

بنا به گزارش فوربس: پهپادهای انتحاری شاهد-136  ایرانی از زمان آغاز جنگ اوکراین به یکی از اجزای اصلی جبهه نبرد بین روسیه و اوکراین بدل شده است. 

گمان می رود که طراح و سازنده این پهپاد، مرکز تحقیقات صنایع هوانوردی شاهد باشد، یک شرکت ایرانی که زیر چتر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی فعالیت می کند. پهپادهای شاهد 131-136 بُردی بین 500 تا 900 مایل دارند.

فوربس در ادامه نوشت: بر اساس مقاله ای که جمعه گذشته در روزنامه بریتانیایی گاردین به نقل از یک تحلیلگر موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک منتشر شد، هزینه تولید پهپادهای شاهد انتحاری حدود 20 هزار دلار آمریکا برآورد می شود.

اما با توجه به اسناد داخلی شرکت ایرانی که دو روز پس از قطعه گاردین توسط گروه هکری "شبکه پرانا" منتشر شده، این برآورد بسیار کم است و اسناد نشان می دهد که هزینه تولید یک پهپاد شاهد در تولید تکی حدود 375 هزار دلار است. ایران و روسیه برای قرارداد در خرید انبوه این پهپاد از این رقم پیشنهادی ایران (375 هزار دلار) شروع به چانی زنی کرده اند.

یک قرارداد بزرگ تر برای خرید 6 هزار فروند پهپاد با قیمت 193 هزار دلار برای هر فروند بوده و قراردادی دیگر قیمت پیشنهادی برای خرید 2 هزار پهپاد 290 هزار دلار تعیین شده که دو طرف در نهایت روی قرارداد بزرگ تر (6 هزار پهپاد) توافق کرده اند و دولت ایران 1.8 میلیارد دلار از فروش پهپادهای شاهد  پس از اضافه شدن هزینه‌های صدور مجوز تولید در داخل روسیه، به دست آورده است.

در ماه ژانویه روسیه اعلام کرد که توسعه نسخه ارزان‌تری از شاهد به نام "هاوک" را آغاز کرده است. 

بر اساس مقاله ای که در خبرگزاری تاس روسیه منتشر شده، هاوک بُردی در حدود 217 مایل (350 کیلومتر) خواهد داشت و قادر به حمل کلاهک های انفجاری قوی با محموله 35 پوند (16 کیلوگرم) خواهد بود.

 طبق گزارش‌ها، انتظار می‌رود که آزمایش پروازی و توسعه هاوک در نیمه اول سال 2024 تکمیل شود.

بنا به نوشته فوربس: اگر اطلاعات هکرها درباره مختصات پهپادهای شاهد ایرانی واقعی و درست باشد، نشان می دهد که قیمت آنها آن گونه که پیشتر برآورد می شد نیست و بسیار بیشتر است اما با این حال هنوز این پهپاد صرفه اقتصادی زیادی دارد. 

توانایی این پهپاد برای ایجاد اختلال در عملیات و آسیب رساندن به اهداف از تانک گرفته تا توپخانه در اوکراین با شرایط عملیاتی و تاکتیک‌های مورد استفاده نیروهای اوکراینی متفاوت است، اما آنها معمولا از نظر هزینه بسیار موثر هستند. 

چشم اندازخرید 6 هزار پهپاد شاهد که روسیه می تواند با آن حمله گسترده ای را به زیرساخت های اوکراین انجام دهد، نگران کننده است. همچنین اگر روسیه بتواند پهپاد هاوک را نیز به تعداد زیاد تولید کند، این امر نگران کننده تر می شود.

یک گزارش ماه نوامبر از موسسه علوم و امنیت بین‌المللی (ISIS) مستقر در واشنگتن دی‌سی که تصاویر ماهواره‌ای از یک کارخانه در "یلابوگا"، روسیه (500 مایلی شرق مسکو) را تجزیه و تحلیل کرد، نشان داد که پیشرفت قابل‌توجهی در تولید هاوک در حال انجام است.

شرکتی روسی به نام JSC Alabuga به‌عنوان تولیدکننده این نوع پهپاد معرفی شده است و تا گزارش نوامبر، در فهرست تحریم‌های عمومی ایالات متحده یا متحدانش یافت نشده است. 

تحلیلگران در مورد اینکه آیا روسیه می‌تواند شاهدهای دارای مجوز را با هزینه تقریبی 50هزار دلار برای هر نسخه تولید کند، اختلاف دارند، اما ظرفیت این کشور برای افزایش تولید داخلی پهپادها در گزارش موسسه علوم و امنیت بین المللی به طور مثبت پیش‌بینی شده بود.

این پتانسیل دلیل پرداخت بخش اضافی وجوهی را که روسیه در قرارداد 1.8 میلیارد دلاری به ایران تحویل داده را، توضیح می دهد. با این حال، وضعیت اقتصاد روسیه و اعتماد ایران به توانایی آن در پرداخت احتمالا در این واقعیت منعکس شده است که بخشی از پرداخت های روسیه به ایران به صورت شمش طلا بوده است. 

اگر اطلاعاتی که شبکه پرانا ادعا می کند به دست آورده است دقیق باشد، نشان می دهد که روسیه می خواهد جنگ خود در اوکراین را با استفاده از انبوه پهپادهای ارزان قیمت شدت بخشد.