شناسهٔ خبر: 64840553 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه همشهری | لینک خبر

محکوم به نسل‌کشی

جلسه قرائت رأی دیوان بین‌المللی دادگستری درباره شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی به‌دلیل نسل‌کشی در نوار غزه، روز جمعه برگزار شد. «جوآن دونوگو»، رئیس و قاضی دادگاه لاهه در این جلسه گفت: «دیوان از فاجعه‌ای که در غزه رخ می‌دهد بسیار آگاه است و کشتار جاری در غزه را محکوم می‌کند.» روزنامه همشهری امروز،روزنامه همشهری صبح،صفحه روزنامه همشهری،دانلود روزنامه هم

صاحب‌خبر -

جلسه قرائت رأی دیوان بین‌المللی دادگستری درباره شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی به‌دلیل نسل‌کشی در نوار غزه، روز جمعه برگزار شد. «جوآن دونوگو»، رئیس و قاضی دادگاه لاهه در این جلسه گفت: «دیوان از فاجعه‌ای که در غزه رخ می‌دهد بسیار آگاه است و کشتار جاری در غزه را محکوم می‌کند.» به گزارش خبرنگار الجزیره، دادگاه لاهه تقریبا درباره همه مواردی که علیه رژیم صهیونیستی در شکایت آفریقای جنوبی مطرح شده بود، ابراز نظر کرده و تنها به موضوع لزوم برقراری آتش‌بس فوری در نوار غزه ورود نکرده است.

درخواست اسرائیل پذیرفته نشد
دونوگو با بیان اینکه دادگاه لاهه این اختیار و صلاحیت را دارد که اقدامات اضطراری را در پرونده مرتبط با جنگ غزه اعمال کند، تصریح کرد: «دادگاه نمی‌تواند درخواست اسرائیل برای رد شکایت آفریقای جنوبی را بپذیرد.»

شکایت آفریقای جنوبی وارد است
رئیس دیوان بین‌المللی دادگستری در ادامه توضیح داد که این دادگاه فعلا درباره وقوع یا عدم‌وقوع نسل‌کشی توسط رژیم صهیونیستی در جنگ غزه تصمیم نمی‌گیرد، بلکه احتمال انجام آن را بررسی می‌کند. دونوگو همچنین گفت: «آفریقای جنوبی آنچه را که در غزه رخ می‌دهد به‌عنوان نسل‌کشی توصیف کرده و هر کشور عضو دیوان می‌تواند از سایر دولت‌های عضو در این زمینه حساب‌کشی کند. درصورتی‌که شرایط مطابق با مواد هفتم و نهم منشور دیوان باشد، دادگاه می‌تواند اقدامات موقت انجام دهد. هر کشور عضو می‌تواند به مسئولیت‌های سایر کشورهای عضو در مورد احترام به مفاد کنوانسیون نسل‌کشی اشاره کند.»

مردم فلسطین تحت حمایت کنوانسیون عدم‌نسل‌کشی
رئیس دیوان بین‌المللی دادگستری با بیان اینکه شرایط برای اعمال اقدامات اضطراری موقت درباره اسرائیل در جنگ غزه وجود دارد، گفت: «مردم فلسطین تحت حمایت کنوانسیون عدم‌نسل‌کشی هستند.»

اقدامات الزامی رژیم صهیونیستی در جنگ غزه
دونوگو با قرائت فهرستی از اقداماتی که رژیم صهیونیستی باید در جنگ غزه انجام دهد، گفت: «اسرائیل باید اقدامات فوری برای جلوگیری از تخریب در نوار غزه انجام دهد.» دونوگو توضیح داد: «اسرائیل باید اقداماتی را برای بهبود وضعیت انسانی در نوار غزه انجام دهد. اسرائیل باید فوراً اطمینان حاصل کند که ارتش، آن تخلفات ذکرشده را مرتکب نمی‌شود.» وی تصریح کرد: «اسرائیل باید طی یک‌ماه تمام اقدامات موقت اعمال شده را به دادگاه گزارش دهد. این حکم تعهدات حقوقی بین‌المللی را بر اسرائیل تحمیل می‌کند.» رئیس دیوان بین‌المللی دادگستری ادامه داد: «اسرائیل باید اطمینان حاصل کند که نیازهای فوری انسانی در نوار غزه بلافاصله برآورده می‌شود و اقداماتی را برای بهبود وضعیت انسانی در نوار غزه انجام دهد». دونوگو با بیان اینکه دادگاه لاهه اظهارات مقام‌های صهیونیست مبنی بر انسانیت‌زدایی کردن از فلسطینیان را نیز درنظر گرفته، توضیح داد: «اسرائیل باید الزامات کنوانسیون عدم‌نسل‌کشی را رعایت کند.»

به‌رسمیت شناختن حق فلسطینیان
وی ضمن اشاره به عدم‌دسترسی اکثر ساکنان غزه به آب، غذا، دارو و امکانات اولیه زندگی افزود: «ما حق فلسطینیان را در نوار غزه برای محافظت از اقدامات نسل کشی به رسمیت می‌شناسیم.»

محرومیت 93درصد اهالی غزه از غذا
قاضی دادگاه همچنین اعلام کرد: «عملیات نظامی در غزه منجر به کشته شدن تعدادی زیادی از مردم این باریکه و کوچ اجباری تعدادی دیگر شد. حمله اسرائیل منجر به جان باختن تقریبا ۲۵هزار فلسطینی و مجروح شدن ۶۰هزار نفر دیگر شد.» دیوان بین‌المللی دادگستری همچنین تأکید کرد: «بیش از ۹۳درصد مردم غزه توان دستیابی به غذا را ندارند و مردم فلسطین حق دارند که از جنایت نسل‌کشی در امان باشند.»

واکنش نتانیاهو به رأی دادگاه لاهه
به‌گزارش واشنگتن‌پست، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در واکنش به رأی دیوان بین‌المللی کیفری(لاهه) علیه رژیم صهیونیستی در پرونده شکایت آفریقای‌جنوبی از این رژیم، اتهام نسل‌کشی را وحشتناک و شوکه‌کننده خواند و گفت که جنگ در غزه همچنان ادامه خواهد داشت. نتانیاهو در واکنش به این حکم، گفت: همچنان به آنچه برای دفاع از خود و مردم‌مان ضروری می‌دانیم، ادامه خواهیم داد. وی مدعی شد: آمادگی دادگاه برای بحث درباره جنایات جنگی اسرائیل لکه ننگی است که تا نسل‌ها پاک نخواهد شد. اسرائیل حق دارد از خودش دفاع کند.

استقبال آفریقای جنوبی از حکم لاهه
دولت آفریقای جنوبی نیز در واکنش به این رأی دادگاه لاهه گفت: «ما از اقدامات موقتی که دیوان بین‌المللی دادگستری علیه اسرائیل وضع کرد، استقبال می‌کنیم. این حکم یک پیروزی قاطع برای حاکمیت قانون و یک نقطه عطف مهم در یافتن عدالت برای مردم فلسطین است.»

پیروزی فلسطین
یک کارشناس حقوقی نیز در گفت‌وگو با الجزیره، تصمیمات دادگاه لاهه را پیروزی ملت فلسطین خطاب کرد و در عین حال به لزوم اجرای تدابیر بازدارنده بیشتر علیه رژیم صهیونیستی در زمینه عدم‌ارتکاب جنایات جنگی بیشتر در غزه تأکید کرد.

نظر شما