بدنبال تنشهای اخیر بین ایران و پاکستان و حمله متقابل دو کشور به خاک دیگری، میخواهیم قدرت ارتش ایران و پاکستان را با هم مقایسه کنیم.
به گزارش روزیاتو، جهان اسلام خانه فرهنگها و فرقههای مختلف، دو کشور تاثیرگذار را در خود جای داده است که از نظر قدرت نظامی برجسته هستند: ایران، کشوری با اکثریت شیعه و پاکستان، کشوری با اکثریت سنی. این دو کشور به عنوان پیروان شاخههای مختلف اسلام، با مجموعهای از چالشها و فرصتهای منحصر به فرد مختص به خود، در پیچ وخم پیچیده روابط بین المللی حرکت میکنند.
ایران با تاریخ غنی و جایگاهی که به عنوان کشوری با اکثریت شیعه، به عنوان یک قدرت در خاورمیانه مطرح است. از سوی دیگر، پاکستان، کشوری با اکثریت سنی در جنوب آسیا، یک بازیگر کلیدی در مناسبات امنیت منطقهای بوده است. برای اطلاعات این مطلب از آمارهای گلوبال فایرپاور و رتبه بندی قدرتمندترین ارتشهای جهان در سال ۲۰۲۳ استفاده شده است.
سلاح هستهای
ایران سلاح هستهای ندارد. از سوی دیگر پاکستان که از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای نیست، در اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی پیگیری قابلیتهای هستهای خود را آغاز کرد. پاکستان که در ابتدا با کمک قدرتهای غربی نخستین نیروگاه هستهای خود را در نزدیکی کراچی تاسیس کرده بود، به سمت توسعه سلاح هستهای روی آورد.
در بحبوحه تلاشهای هستهای هند، پاکستان هدف خود را ساخت سلاح هستهای اعلام کرد. اگر چه شایعاتی در مورد تواناییهای هستهای پاکستان در اواسط دهه ۱۹۸۰ منتشر شد، اما تا سال ۱۹۹۸ این کشور شش آزمایش هستهای در پاسخ به پنج آزمایش هند انجام داده بود.
این امر نقطه عطفی در تاریخ هستهای پاکستان بود و جایگاه این کشور را به عنوان یک کشور دارای سلاح هستهای در عرصه جهانی تثبیت کرد.
ایران در برابر پاکستان؛ چه کسی قدرتمندتر است؟
ارزیابی قدرت نسبی کشورها کار پیچیدهای است که شامل در نظر گرفتن عوامل مختلفی مانند قدرت نظامی، شاخصهای اقتصادی، نفوذ ژئوپلیتیک و قابلیتهای تکنولوژیکی است. ایران و پاکستان هر دو دارای نقاط قوت و چالشهای منحصر به فردی هستند و مناسبات قدرت آنها بسته به معیارهای خاص مورد بررسی میتواند متفاوت باشد.
در رتبه بندی گلوبال فایرپاور، پاکستان در رتبه نهم و ایران در رتبه چهاردهم قدرتمندترین نیروهای نظامی جهان قرار دارند. از لحاظ نیروی نظامی فعال، قدرت هوایی، قدرت زمینی و قدرت دریایی، پاکستان نسبت به ایران برتری دارد و در زمینههای منابع طبیعی، اقتصاد، لجستیک و جغرافیا ایران شرایط بهتری نسبت به پاکستان دارد.
جمعیت پاکستان بیش از ۲۴۷ میلیون و جمعیت ایران حدود ۹۰ میلیون نفر است که همین تفاوت در تعداد نیروهای فعال، ذخیره و مناسب رزم نیز دیده میشود. تعداد پرسنل فعال نظامی پاکستان ۶۵۴،۰۰۰ نفر و برای ایران ۶۱۰،۰۰۰ نفر تخمین زده میشود.
تعداد نیروهای شبه نظامی پاکستان نیز بیش از دو برابر ایران اعلام شده است. نیروی کار ایران بیش از ۲۷.۵ میلیون نفر و این عدد برای پاکستان بیش از ۷۳ میلیون نفر است.
بودجه دفاعی پاکستان در سال ۲۰۲۳ میلادی بیش از ۶.۳ میلیارد دلار و بودجه دفاعی ایران نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار عنوان شده است. البته برخی منابع بودجه نظامی دو کشور را به ترتیب ۲۵ و ۱۰ میلیارد دلار نیز اعلام کرده اند که در هر صورت نشان میدهد بودجه دفاعی ایران بیش از پاکستان است.
بدهی خارجی پاکستان ۱۱۰ میلیارد دلار و بدهی خارجی ایران تنها ۸ میلیارد دلار است. همین اختلاف در مورد منابع مالی در بانکهای خارجی نیز دیده شده و از لحاظ اقتصادی همه چیز به سود ایران است.
از نظر قابلیتهای نظامی، هر دو کشور نیروهای قابل توجهی داشته و هر کدام نقاط قوت و اولویتهای استراتژیک خاص خود را دارند. پاکستان در مقایسه با ایران بودجه دفاعی کمتری دارد، اما قدرت نظامی تنها یک جنبه از قدرت کلی یک کشور است.
از نظر اقتصادی، ایران در مقایسه با پاکستان اقتصاد متنوع تری دارد و تولید ناخالص داخلی بیشتری دارد. با این حال، قدرت اقتصادی تنها توسط تولید ناخالص داخلی تعیین نمیشود، زیرا عوامل دیگری مانند ثبات اقتصادی، زیرساخت ها، و نوآوری نیز نقشهای مهمی را ایفا میکنند.
قدرت ایران در تولید نفت و گاز باعث میشود که ایران از این لحاظ بسیار برتر از پاکستان باشد. وسعت ایران نیز بیش از دو برابر پاکستان است و ایران خطوط ساحلی بیشتری دارد.
از نظر ژئوپلیتیکی، هر دو کشور نقشهای مهمی را در مناطق مربوط به خود ایفا میکنند. ایران در خاورمیانه و پاکستان در جنوب آسیا اهمیت استراتژیک دارند و بر مناسبات منطقهای تاثیرگذار هستند.
منبع: fararu-701652