سرویس خارجی-
منابع خبری بعد از ظهر شنبه از پیروزی نامزد حزب حاکم تایوان که مخالف اتحاد با چین است خبر دادند؛ در پی اعلام نتایج، رئیسجمهور آمریکا گفت که آمریکا از استقلال تایوان حمایت نمیکند و سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه نیز گفت از نظر مسکو این جزیره بخش جداییناپذیر چین محسوب میشود.
روابط رسمی بین دولت مرکزی جمهوری خلق چین و جزیره تایوان در سال ۱۹۴۹ پس از اینکه نیروهای «کومینتانگ» به رهبری «چیانگ کای شک» که در جنگ داخلی با حزب کمونیست چین شکست خورده بودند به تایوان نقل مکان کردند، قطع شد و از همان زمان حکمرانان تایوان که در ابتدا سودای حکومت بر کل چین را داشتند، خودمختار این جزیره را میگرداندند و به مرور بحث استقلال تایوان در این جزیره قوت گرفت. روابط تجاری و غیررسمی بین جزیره و سرزمین اصلی چین در اواخر دهه ۱۹۸۰ از سر گرفته شد. از اوایل دهه ۱۹۹۰، طرفین شروع به تماس از طریق سازمانهای غیردولتی – انجمن پکن برای توسعه روابط در سراسر تنگه تایوان و بنیاد تبادل کراس استریت تایپه کردند. اما روابط این دو، اوضاع پس از سفر رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان (که پس از سال ۱۹۹۷ بیسابقه بود) را به شدت به هم ریخت.
نتایج انتخابات جزیره تایوان از پیروزی نامزد حزب حاکم که مخالف اتحاد این جزیره با چین است، حکایت دارد. حزب «دموکراتیک مترقی» اینک سومین دوره ریاست جمهوری خود را به دست آورده است. لای چینگ ته، قرار است جایگزین «تسای اینگ ون» شود که برای ۲ دوره رئیسجمهور تایوان بود. در این انتخابات حزب «ناسیونالیست» که طرفدار روابط نزدیکتر با چین است نیز حضور داشت، اما کامیاب نبود. گفتنی است، ارتش تایوان از مدتها قبل برای برقراری امنیت این انتخابات در آمادهباش بود. وزارت دفاع تایوان اعلام کرده بود که از بیم تحرکات نظامی ارتش چین، نیروهای مسلح این جزیره باید در آمادهباش کامل باشند.
واکنش اول این بود که دولت چین غروب شنبه به وقت تهران به نتایج انتخابات تایوان واکنش نشان داد و اعلام کرد که حزب حاکم نماینده واقعی مردم نیست. به گزارش منابع خبری، دولت چین در بیانیهای اعلام کرد: «نتایج انتخابات تایوان نشان میدهد که حزب دموکرات نماینده افکار عمومی در این جزیره نیست.» دولت چین در ادامه بیانیه خود اعلام کرد: «ما قاطعانه با فعالیتهای جداییطلبانه با هدف استقلال تایوان و همچنین مداخله خارجی مخالفت خواهیم کرد.» پکن اعلام کرد: «موضع ما در مورد حل مسئله تایوان و دستیابی به اتحاد مجدد همچنان ثابت است.»
واکنش دیگر از طرف آمریکا بود که «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا، شنبه در واکنش به انتخابات این جزیره خودمختار که چین آن را بخشی از خود میداند، گفت: «ما از استقلال (تایوان) حمایت نمیکنیم.» همچنین «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا، پیروزی لای چینگ-ته را تبریک گفت و اشاره کرد که آمریکا متعهد به حفظ صلح و ثبات در دو سوی تنگه و حل مسالمتآمیز اختلافات، فارغ از اجبار و فشار است. او گفت که آمریکا مشتاق همکاری با رئیسجمهوری جدید تایوان و رهبران همه احزاب در تایوان برای پیشبرد «روابط غیررسمی دیرینه خود، مطابق با سیاست چین واحد» است. از طرف دیگر خبر میرسد که «مایک جانسون»، رئیسمجلس نمایندگان آمریکا، در بیانیهای گفت که هیئتی از مجلس نمایندگان آمریکا ممکن است ماه مه به تایوان سفر کند. این اطلاعیه واکنش تند پکن را در پی داشت. سخنگوی سفارت چین در واشنگتن گفت، چین به شدت مخالف سفر هیئتهای کنگره آمریکا به تایوان و هرگونه ارتباط رسمی میان مقامات آمریکایی و مقامات این جزیره خودمختار است. گفتنی است، سیاست «چین واحد» به سیاست آمریکا اشاره دارد که جمهوری خلق چین را به عنوان تنها دولت قانونی چین به رسمیت میشناسد و فقط موضع چین را تأیید میکند که تایوان بخشی از چین است ولی از آن حمایت نمیکند. بنابراین، آمریکا روابط رسمی با جمهوری خلق چین دارد و به طور همزمان روابط غیررسمی خود را با تایوان حفظ میکند. این همان چیزی است که «سیاست ابهام» نامیده میشود. همچنین «ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، روز شنبه در واکنش به نتایج انتخابات ریاست جمهوری اخیر تایوان که در آن «لای چینگ ته»، نامزد حزب حاکم پیروز شد گفت: «موضع روسیه در رابطه با تایوان کاملا شناخته شده، منسجم و تغییرناپذیر است.» زاخارووا تصریح کرد، سیاست مسکو در رابطه با تایوان در اسناد و معاهدات سیاسی متعددی که در دهههای 1990 و 2000 توسط سران روسیه و چین امضا و تصویب شدند تصریح شدهاند.
تأکید روسیه و آمریکا بر «چین واحد» همزمان با پیروزی اپوزیسیون در انتخابات تایوان!
صاحبخبر -
∎