اغلب ما ترجیح می دهیم وقتی در مکان عمومی ای هستیم، باد روده ی خود را نگه داریم، اما جلوگیری از خارج شدن باد روده می تواند پیامدهای بسیار بدی داشته باشد.
نگه داشتن باد روده می تواند عوارض دردسرساز و دردآوری داشته باشد که از شرمندگی موقتی که ممکن است با رها کردن باد روده ی خود تجربه کنید، بسیار بدتر هستند.
باد روده محصول جانبی و طبیعی فرآیندهایی است که در دستگاه گوارش بدن رخ می دهند و بر اثر گاز منتشره از باکتری های درون روده ها و همینطور هوایی که می بلعید، به وجود می آید.
باکتری ها وقتی غذایی که خورده اید را تجزیه و متابولیزه می کنند، از خود گاز گوگرد منتشر می کنند که بوی بدی ایجاد می کند.
پزشکان می گویند باد روده دلایل مختلفی دارد اما اغلب به فرآیند گوارش یا بلعیدن هوا هنگام خوردن و آشامیدن مربوط است.
این گازها وقتی انباشته شدند، از مجرای گوارش بدن عبور می کنند و در نهایت از طریق مقعد، از بدن خارج می شوند.
با این حال، با وارد آوردن فشار به ماهیچه ای که کار بستن مقعد را برعهده دارد، می توان جلوی تخلیه ی فوری باد روده را گرفت و خارج کردن آن را به زمان دیگری موکول کرد.
گرچه نگه داشتن گاه و بیگاه باد روده ضرری ندارد و کار مؤدبانه ای هم محسوب می شود، اما انجام منظم این کار می تواند مشکلاتی به دنبال آورد.
۱- آروغ
یکی از پیامد های عجیب نگه داشتن باد روده، آروغ زدن است.
وقتی اجازه ی خارج شدن باد روده از بدن را ندهید، مقداری از گاز انباشته شده در راست روده (بخش پایانی روده ی بزرگ که به مقعد متصل است) از دیواره ی روده ها عبور می کند و مجدداً جذب جریان خون می شود.
بعد از آن، این گاز می تواند با نفسی که از ریه ها خارج می شود، تخلیه شود، امری که باعث خروج گازی بی بو از دهان می شود. این گاز به این دلیل بوی بدی ندارد که گوگرد آن مجدداً جذب نمی شود.
با این حال، کماکان می تواند وضعیت ناخوشایندی مشابه آروغ زدن ایجاد کند.
۲- نفخ
تجمع گاز درون روده ها می تواند پیامد ناخوشایند دیگری هم داشته باشد: نفخ. ورم درون شکم تان می تواند معده ی شما را شبیه به یک بادکنک کند و باعث شود به طرز ناخوشایندی احساس پر بودن کنید.
این وضعیت می تواند باعث قار و قور کردن شکم هم شود.
۳- احساس درد
باد روده می تواند اذیت کننده باشد اما نگه داشتن آن می تواند درد ناشی از آن را افزایش دهد.
احساس درد یکی از پیامدهای شایع نگه داشتن باد روده است که بر اثر تجمع گاز و بروز التهاب درون روده ها ایجاد می شود.
۴- سوء هاضمه
یکی دیگر از عوارض موقت نگه داشتن باد روده می تواند سوء هاضمه باشد. این وضعیت باعث احساس درد یا ناراحتی در بخش فوقانی شکم می شود.
۵- سوزش معده
درد ناشی از سوء هاضمه اگر در قسمت قفسه سینه احساس شود، به عنوان سوزش معده شناخته می شود.
این وضعیت بر اثر حرکت اسید معده به سمت حلق ایجاد می شود، امری که می تواند طعم ترش ناخوشایندی در دهان به وجود آورد.
۶- دیورتیکولوز
نگه داشتن باد روده می تواند باعث شکل گیری بیرون زدگی های کیسه مانندی از هوا درون مجرای گوارشی شود.
این بیرون زدگی ها اگر متورم شوند، می توانند باعث بیماری ای به نام دیورتیکولوز شوند که در صورت درمان نشدن می تواند تشدید و باعث عفونت شود.
نشانه های این بیماری عبارتند از: احساس درد در قسمت چپ پایین شکم، شکم دردی که بعد از غذا خوردن تشدید می شود، یبوست، اسهال، وجود خون در مدفوع و نفخ.