وندی شرمن، معاون سیاسی وزارت امورخارجه آمریکا در کنفرانس خبری در روز پنجشنبه (۱۶ ژوئیه/۲۵ تیر) تصریح کرد که قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس (شاخه برون مرزی سپاه پاسداران) در "فاز اول" رفع تحریمها از فهرست سیاه خارج نخواهد شد و این موضوع "چند سالی" طول خواهد کشید.
قاسم سلیمانی در سال ۲۰۱۱ در پی توطئه ترور نافرجام عادل جبیر، سفیر وقت عربستان سعودی در آمریکا (وزیر امور خارجه کنونی عربستان) به فهرست افراد تحریمی آمریکا افزوده شد. مقامات قضایی ایالات متحده نقش سپاه قدس در این ترور نافرجام را واقعی دانستند و پس از دستگیری یکی از "عوامل این توطئه"، قاسم سلیمانی را نیز در رابطه با "فعالیتهای تروریستی" تحریم کردند.
بیشتر بخوانید: قاسم سلیمانی: تنها ایران میتواند با"دولت اسلامی" مقابله کند
قاسم سلیمانی پیشتر در فهرست افراد تحریمی سازمان ملل متحد قرار گرفته بود، اما در آنجا دلیل تحریم سلیمانی فعالیتهای اتمی وی ذکر شده است.
تشابه اسمی و مشکل رفع تحریمها
وندی شرمن در پاسخ به پرسشی پیرامون حذف نام قاسم سلیمانی از فهرست تحریمها گفت: «نام موجود در این فهرست در رابطه با مدیر یک معدن اورانیوم است. اما قاسم سلیمانی، به عنوان فرمانده سپاه قدس به دلیل حمایت از تروریسم در فهرست ضد تروریسم آمریکا قرار گرفته است.»
شرمن در مورد تفاوت میان تحریمهای سازمان ملل و آمریکا تاکید کرد که رفع تحریم افراد، دولتها یا شرکتها از سوی سازمان ملل برای آمریکا التزامآور نیست و تحریمهای آمریکا تنها از سوی نهادهای آمریکایی میتوانند لغو شوند.
به گفته یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا رفع تحریمها از قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس در هشت سال آینده اتفاق نخواهد افتاد و پس از این مدت نیز نام وی همچنان در فهرست تحریمهای آمریکا باقی خواهند ماند.
به گفته مقامات آمریکایی، سپاه قدس در جریان سرکوب اعتراضات مردم سوریه در کنار رژیم بشار اسد قرار داشته و این یکی دیگر از دلایل تحریم قاسم سلیمانی به عنوان فرمانده سپاه قدس بوده است.
گرچه سازمان ملل متحد و آمریکا، جمهوری اسلامی ایران را در زمینه معاملات تسلیحاتی و موشکی تحریم کردهاند، اما این تحریمها در ماههای گذشته مانع از آن نشد که سپاه قدس و قاسم سلیمانی در نبردهای داخلی عراق علیه نیروهای "دولت اسلامی" (داعش) وارد عمل نشوند. رسانههای خبری تا کنون چندین عکس از حضور قاسم سلیمانی در جبهههای جنگ عراق منتشر کردهاند.
به گفته منابع عراقی و غربی نیروهای ایرانی با ارسال تسلیحات و شرکت مستقیم در درگیریهای نظامی به یاری دولت عراق شتافتند. ناظران سیاسی مداخله نظامی مستقیم ایران در عراق و صدور سلاح به این کشور را نقض آشکار تحریمهای سازمان ملل ارزیابی کرده و میکنند. اما ظاهراً به دلیل مقابله ایران با گروه تروریستی "دولت اسلامی" به عنوان "دشمن مشترک" عراق و غرب این موضوع به طور جدی پیگیری نشد.
تحریمهای موجود علیه قاسم سلیمانی شامل ممنوعیت مسافرتی، فعالیتهای تجاری و اقتصادی و داشتن حسابهای بانکی در خارجی میشود.
∎