در حالی برخی طلافروشان برای پیوستن به سامانه مؤدیان مقاومت میکنند که به گفته رئیس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران، این سامانه هیچ اختلالی در بازار طلا ایجاد نمیکند. ضمن اینکه به گفته سخنگوی سازمان مالیاتی، روزانه بیش از شش میلیون صورتحساب در این سامانه صادر میشود.
«نادر بذرافشان»، رئیس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران در گفتوگو با مهر با تاکید بر اینکه بازار طلای تهران تعطیل نیست، گفت: فروشندگان بازار طلا نسبت به شایعات اخذ مالیات در راستای سامانه مؤدیان و پایانه فروشگاهی واکنش نشان دادند که این سامانه نیاز به اصلاحاتی خواهد داشت. طی جلساتی که با سازمان امور مالیاتی و وزارت صمت داشتیم از هفته آینده اصلاحات انجام و اجرا خواهد شد.
وی ادامه داد: با آغاز فعالیت این سامانه، شوکی وارد بازار طلا شد که با توجه برگزاری جلسات با رئیس سازمان امور مالیاتی کشور قرار شد تا بخشودگیهای مالیاتی برای این صنعت در نظر گرفته شود.
بذرافشان، تصریح کرد: آغاز فعالیت سامانه مؤدیان و پایانه فروشگاهی قطعاً اختلالی در بازار طلا ایجاد نخواهد نکرد. متأسفانه پیش از اجرای این طرح ابتدا باید اطلاعرسانی لازم انجام و خبرهایی در سطح رسانهها در اختیار عموم قرار میگرفت تا افراد سودجو و بدون تخصص در فضای رسانه شایعه پراکنی نکنند.
این مسئول خاطرنشان کرد: در سامانه مؤدیان و پایانه فروشگاهی هیچگونه مالیاتی شامل خریدار و فروشندگان طلا نخواهد شد. این سامانه صرفاً در راستای شفافسازی فرارهای مالیاتی و شناسایی واحدهایی که پروانه ندارند فعالیت خواهد کرد.
صدور روزانه 6 میلیون صورتحساب
سازمان امورمالیاتی از اول دیماه همه مشاغل را موظف به اتصال به سامانه مؤدیان کرده است تا براساس این سامانه هرگونه خرید و فروش ثبت و با ایجاد شفافیت، مالیاتستانی عادلانه انجام شود. بر خلاف طلافروشان که با زیادهخواهی از شفافیتگریزان هستند و زیادهخواهی میکنند، عموم اصناف از قانون تمکین میکنند.
مقاومت برخی طلافروشان در برابر این قانون در حالی است که به گفته سخنگوی سازمان مالیاتی، از ابتدای امسال تا روز گذشته بالغ بر 619 میلیون و 305 هزار و 555 صورتحساب دریافت شده که 38 میلیون و 388 هزار و 752 صورتحساب مربوط به اول دیماه تاکنون (روزگذشته) است.
«مهدی موحدی بکنظر»، افزود: از اول دیماه تاکنون روزانه بالغ بر شش میلیون صورتحساب دریافت شده است که این تعداد، عدد قابل توجهی است و منتظر هستیم تا در روزهای آتی این اعداد رشد بیشتری داشته باشد. آمار تفکیک اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی این سامانه هم به زودی اعلام میشود.
دولت نباید عقبنشینی کند
«محمد صادقی»، کارشناس اقتصادی هم در گفتوگو با خبرگزاری فارس، درباره شایعه دریافت مالیات از افرادی که طلا میخرند، گفت: «طلافروشان به دنبال انتقال بار مالیاتی حاصل از واقعیشدن مالیات خود به مصرفکنندگان هستند.»
وی با بیان اینکه در غیاب نظارتهای جدی، برخی از اصناف و مشاغل خاص و پردرآمد فرار مالیاتی دارند، گفت: طلافروشان به شیوههای مختلف تلاش میکنند از دادن مالیات طفره بروند. با الزام این صنف به پیوستن به سامانه مؤدیان، با وجود اینکه هیچ مالیات جدیدی در کار نیست، برخی با حاشیهسازی به دنبال شانهخالی کردن از پرداخت مالیات و شفافیت هستند.
صادقی تصریح کرد: دولت نباید در برابر فرافکنی و حاشیهسازی برخی صنوف عقبنشینی کند و ایجاد شفافیت و کاهش فرار مالیاتی طلافروشان که درآمد بالا و فرار مالیاتی زیادی دارند، باید ادامه پیدا کند. قطعا شفافسازی مالیاتی به رشد درآمدهای اداره دولت و کاهش تکیه به درآمدهای نفتی و خامفروشی میانجامد.
بهانه سامانه جامع تجارت
یکی از بهانههای طلافروشان، الزام به ثبت موجودی طلا در سامانه جامع تجارت است. رئیس اتحادیه طلا در این زمینه گفته است: «در سامانه جامع تجارت از 24 مهر 1401 ثبت اطلاعات اجرائی شده بود ولی صنف طلا وقت گرفت تا فرآیند آموزشی تکمیل شود؛ با این حال سؤال و ابهاماتی برخی از همکاران داشتند که مورد اصلی ثبت سرمایه در این سامانه است؛ میگویند «چرا باید سرمایهای که چند نسل گشته است و تعداد زیادی افراد در آن سهم دارند در سامانه ثبت شود؟»، مورد بعدی هم امنیت سامانه است، میگویند وقتی طلا ثبت شود و همزمان جنس بخواهد از شهری به شهری دیگر منتقل شود، با چه سامانه امنیتی از اطلاعات محافظت خواهد شد؟»
بررسیها نشان میدهد وظایف تعییین شده در «سامانه مؤدیان مالیاتی» با وظایف «سامانه جامع تجارت» متفاوت است. به عنوان مثال در سامانه مودیان، طلا فروشان به صورت الکترونیک نسبت به بارگزاری محتویات همان فاکتورهای کاغذی سابق اقدام خواهند کرد.
همچنین در تکالیف مقرر در سامانه مؤدیان نیازی به ثبت کد ملی خریدار نهائی یا مصرفکننده نیست که این موضوع نیز به تازگی اطلاعرسانی شده است.
از طرف دیگر برای تطبیق فاکتورهای کاغذی با فاکتورهای الکترونیک مورد تایید سامانه مودیان، افراد مشمول میتوانند به شرکتهای معتمد سازمان امور مالیاتی مراجع کنند.
سکوت طولانی وزیر صمت
اکنون حدود 10 روز از زمان ابلاغ تکالیف در سامانه مؤدیان و سامانه جامع تجارت میگذرد و هیچ اظهار نظری از سوی وزیر صمت، معاونین مرتبط و حتی مسئولان سامانه جامع تجارت مطرح نشده و تنها مسئولان سازمان مالیاتی اظهارنظرهایی درخصوص قانون جدید و تکالیف مالیاتی مؤدیان صنف طلا و جواهر مطرح کردهاند.
وزیر اقتصاد نیز بعد از عقبنشینی مطرح شده در فضای رسانهای مبنی بر عدم نیاز به ثبت کدملی خریداران در سامانه جامع تجارت، توضیحات بیشتر در این خصوص را به وزیر صمت محول کرده است.