شناسهٔ خبر: 64230603 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

جنگ دادگستری آمریکا و ترامپ به اوج رسید

اگر می‌توانی مرا بگیر!

دنیای‌اقتصاد : جنگ دونالد ترامپ و جک اسمیت بازرس ویژه دادگستری به اوج خود رسیده است. آخرین نبرد بین این دو بر سر این موضوع است که آیا رئیس‌جمهور سابق می‌تواند به‌دلیل اقداماتش در زمان ریاست‌جمهوری تحت پیگرد قانونی قرار بگیرد یا نه؟ وکلای دونالد جی.ترامپ، رئیس‌جمهوری سابق ایالات متحده شنبه‌شب از دادگاه تجدیدنظر در واشنگتن خواستند تا کیفرخواست فدرال را که او را متهم به توطئه برای براندازی انتخابات۲۰۲۰ می‌کند، لغو کند، با این استدلال که او از این اتهامات مصون است؛ زیرا این اتهامات ناشی از اقداماتی بود که وی در زمان سکونت در کاخ سفید انجام داده و مصون از تعقیب قضایی است.

صاحب‌خبر -

تشکیل پرونده در دادگاه استیناف ایالات متحده، آخرین نبرد طولانی‌مدت و حیاتی بین ترامپ و بازپرس ویژه جک اسمیت، بر سر این است که آیا رئیس‌جمهوری سابق از مصونیت در برابر دخالت در انتخابات برخوردار است یا خیر؟ مبارزه بر سر مصونیت اکنون هر سه سطح سیستم دادگاه فدرال، از جمله دیوان عالی را تحت تاثیر قرار داده است که روز جمعه درخواست اسمیت برای مداخله و رسیدگی به پرونده در دادگاه تجدیدنظر را رد کرد. جک اسمیت از عالی‌ترین دیوان ایالات متحده خواسته بود تا پرونده مصونیت قضایی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا را با دور زدن دادگاه استیناف فدرال، به سرعت بررسی کند. اما قضات دیوان عالی ایالات متحده با این خواسته مخالفت کردند. سه تن از قضات این دادگاه از سوی ترامپ منصوب شده‌اند.

قضات استدلال کردند که دلیلی برای انجام این کار وجود ندارد. به این ترتیب به نظر می‌رسد تلاش ترامپ برای به تعویق انداختن محاکمه‌اش موفق باشد؛ چراکه حال باید پرونده از طریق دادگاه تجدیدنظر پیش برود. نگرانی جک اسمیت این بود که در صورت عدم تصمیم‌گیری از طرف دیوان عالی، کار به دادگاه تجدیدنظر بکشد و آغاز محاکمه به تعویق بیفتد. ترامپ ۷۷ساله که نامزد پیشتاز جمهوری‌خواهان آمریکا برای انتخابات ریاست جمهوری۲۰۲۴ است، طبق تاریخی که فعلا در نظر گرفته شده، باید در چهارم مارس ۲۰۲۴ به اتهام توطئه برای ملغی کردن نتایج انتخابات نوامبر۲۰۲۰ که جو بایدن در آن برنده شد، دادگاهی شود. وکلای ترامپ بارها تلاش کردند تا دادگاه رسیدگی به این پرونده را به بعد از انتخابات سال آتی میلادی موکول کنند و استدلال می‌کنند که این رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا از «مصونیت مطلق» برخوردار است و نمی‌توان او را بابت اقداماتی که حین حضور در کاخ سفید مرتکب شده است، تحت پیگرد قرار داد.

با این حال تانیا چوتکان، قاضی آمریکایی که قرار است دادگاه ترامپ در ماه مارس را رهبری کند، در اول دسامبر مساله مصونیت او را رد کرد و گفت: «این‌طور نیست که رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا تا ابد مصونیت فرار از زندان» داشته باشد. این قاضی افزود: «خدمت چهارساله متهم به‌عنوان فرمانده کل قوا، حق الهی پادشاهان برای فرار از مسوولیت کیفری که علیه هموطنانش انجام می‌دهد، به او نمی‌دهد.» محاکمه قرار بود در روز ۴مارس در واشنگتن شروع شود؛ اما حالا که دیوان عالی تصمیم گرفته مداخله نکند تا فرآیند عادی فرجام‌خواهی تکمیل شود، کارشناسان می‌گویند که محاکمه ممکن است ماه‌ها عقب بیفتد. فرآیند تجدیدنظر ممکن است شروع تاریخ محاکمه را عقب بیندازد؛ درحالی‌که دادستان‌ها امیدوار بودند محاکمه پیش از انتخابات انجام شود. درصورتی‌که ترامپ پیروز انتخابات شود، می‌تواند دستور رفع اتهامات را بدهد و دیگر تحت تعقیب قضایی قرار نگیرد.