شناسهٔ خبر: 6420667 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدای آمریکا | لینک خبر

خبرنگاران در انتظار اعلام توافق اتمی با ایران

صاحب‌خبر -

با پایان روز دوشنبه، چهارمین ضرب الاجل مذاکرات جامع اتمی ایران و قدرت های جهانی نیز به پایان رسید.

برخی منابع می گویند اختلافات باقیمانده میان ایران و شش قدرت جهانی کاهش زیادی یافته و خبرنگاران در وین احتمال می دهند روز سه شنبه خبر توافق جامع اتمی میان ایران و قدرت های جهانی اعلام شود.

سخنگویان وزارت خارجه آمریکا و اتحادیه اروپا رسما اعلام کردند که آخرین جلسه هماهنگی وزرای خارجه ۱+۵ و ایران ساعت ۱۰:۳۰ برگزار و سپس کنفرانس مطبوعاتی در مرکز رسانه های اتریش در وین برگزار می شود.

خبرگزاری دولتی ایران نیز می گوید جواد ظریف وزیر امورخارجه ایران و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سه شنبه در وین، در مرکز رسانه ای سازمان ملل متحد بیانیه مشترک جمع بندی مذاکرات اتمی ایران و شش قدرت جهانی را قرائت خواهند کرد. بر اساس این گزارش، علاوه بر آنها، وزیران خارجه کشورهای گروه ۱+۵ نیز حضور خواهند داشت.

منابع ایرانی می گویند متن توافق جامع اتمی ۱۰۰ صفحه دارد که شامل۲۰ صفحه متن اصلی و ۸۰ صفحه ضمائم خواهد بود. گزارش شده است پیش از قرائت توافق احتمالی، وزیران خارجه ایران و گروه ۱+۵ دیدار خواهند کرد.

در همین حال خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی به نقل از «یک منبع دپیلماتیک» گزارش داد پیش نویس متن توافق احتمالی، خواستار دسترسی بازرسان سازمان ملل متحد به همه سایت های ایران از جمله سایت های نظامی، بر پایه ی مشورت ها میان قدرت های جهانی با تهران شده است.

از جمله موانع مهم بر سر راه توافق احتمالی اتمی در هفته گذشته، اصرار ایران برای لغو فوری تحریم تسلیحاتی اعمال شده از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد، و همچنین لغو تحریم های برنامه موشکی ایران بود که در سال ۲۰۰۶ اعمال شد. روسیه از لغو تحریم تسلیحاتی ایران حمایت کرده است.

رویترز می گوید از دیگر موانع بر سر راه توافق احتمالی، بازگشت خودکار تحریم ها در صورت عمل نکردن ایران به توافق جامع اتمی بوده است. هنوز مشخص نیست این موارد چگونه رفع خواهد شد اما دیپلمات ها گفته اند به حل این اختلافات نزدیک شده اند.

یک منبع دیپلماتیک به رویترز گفته است اگر توافقی حاصل شود، به طور ایده آل، قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در ماه ژوئییه اجرا خواهد شد و گام های دو طرف برای محدود کردن برنامه هسته ای و کاهش تحریم ها در نیمه اول سال ۲۰۱۶ برداشته می شود.

این منبع دیپلماتیک گفته است که توافق که مورد موافقت سازمان بین المللی انرژی اتمی قرار گرفته است، شامل یک بازدید از سایت نظامی پارچین و همچنین احتمالا، مصاحبه با دانشمندان اتمی ایران خواهد بود. او همچنین گفت ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی موافقت کرده اند که تا پایان سال ۲۰۱۵ به سوالات باقی مانده درباره فعالیت های گذشته اتمی ایران که گفته می شود احتمالا جنبه نظامی داشته، پاسخ داده شود. 

گفته می شود لغو تحریم ها علیه ایران، مشروط به پاسخگویی تهران به این سوالات خواهد بود.

رویترز به نقل از این منبع می گوید اطلاعات داده شده ابتدایی و بر اساس نسخه پیش نویس توافق است و نه نسخه نهایی آن و امکان دارد متن آن تغییر یابد.

ساعاتی پیش، نشست سه جانبه جان کری وزیر خارجه آمریکا با جواد ظریف وزیر امورخارجه ایران و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد. ديدار وزیران خارجه گروه ۱+۵ در وین نیز بدون حضور ایران صورت گرفت.

روز دوشنبه گزارش شده بود فيلمبرداران شبکه های خبری کم کم براى آماده کردن تجهيزات خود براى پوشش اعلام احتمالی توافق جامع اتمی میان ایران و قدرت های جهانی برنامه ريزى مى کنند. اما خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا تاکید کرد که توافق ایران و قدرت های جهانی هنوز قطعی نشده است.

تصویر ارسالی همکار صدای آمریکا از خبرنگاران در وین که آماده اعلام احتمالی توافق اتمی می شوند
تصویر ارسالی همکار صدای آمریکا از خبرنگاران در وین که آماده اعلام احتمالی توافق اتمی می شوند

در صورت حصول توافق اتمی تحریم ها علیه ایران کاهش و برنامه اتمی این کشور محدود می شود.

متن توافق به کشورهای مذاکره کننده برای بررسی ارسال می شود. مجلس شورای اسلامی و کنگره آمریکا قرار است این توافق را بررسی کنند.

همچنین قرار است قطعنامه ای برای ضمانت اجرایی توافق احتمالی در شورای امنیت سازمان ملل متحد تصویب شود.

پیش نویس قطعنامه را ۵ عضو دائم شورای امنیت تهیه می کنند که در حال مذاکره با ایران هستند. 

روز دوشنبه حدود ۲۰ توریست آمریکایی در وین جلوی هتل کوبورگ، دست به اعتراض زدند و خواستار قطع مذاکرات اتمی آمریکا با ایران شدند. یک توریست در میان دیگر گردشگران آمریکایی که نه به توافق را فریاد می زدند، گفت که آنها می خواهند جان کری را تشویق کنند که با ایران گفتگو نکند.

پوشش لحظه به لحظه مذاکرات وین را از بخش فارسی تلویزیون صدای آمریکا و سایت فارسی این شبکه دنبال کنید.