گزارشات اخیر در مورد تغییرات آب و هوایی، انتشار گازهای گلخانه ای و در خطر بودن سلامت انسان ها، منابع انرژی جهان را مورد توجه قرار داده است. از سال ۲۰۲۱، نزدیک به ۹۰ درصد از انتشار دی اکسید کربن (CO2) جهانی از سوخت های فسیلی ناشی می شود. اما تولید انرژی تنها منجر به انتشار دی اکسید کربن نمی شود، بلکه عامل اصلی آلودگی هوایی است که آسیب های جدی و در برخی موارد تلفات جانی برای انسان ها دارد. اینفوگرافیک زیر نشان می دهد که هرکدام از منابع انرژی دقیقاً چقدر ایمن یا کشنده هستند.
سوخت های فسیلی بیشترین انتشار گازهای گلخانه ای را دارند
همه منابع انرژی امروزه به طور مستقیم یا غیرمستقیم گازهای گلخانه ای (GHG) تولید می کنند. با این حال، سه منبع اصلی انرژی ساطع کننده گاز گلخانهای همه سوخت های فسیلی هستند.
هر گیگاوات ساعت برقی که از زغال سنگ تولید میشود، باعث انتشار ۸۲۰ تن دی اکسید کربن است. و هر گیگاوات ساعت برقی که از نفت به دست می آید، ۷۲۰ تن دی اکسید کربن تولید می کند. در همین حال، هر گیگاوات ساعت برقی که از گاز طبیعی به دست می آید منجر به انتشار ۴۹۰ تن دی اکسید کربن می شود.
این سه منبع به بیش از ۶۰ درصد از تولید انرژی در جهان کمک می کنند.
اثرات مرگبار
تولید انرژی در مقیاس انبوه می تواند عوارض جانبی دیگری نیز داشته باشد، مانند آلودگی هوا یا حوادثی که جان انسان ها را می گیرد.
بر اساس گزارشات، آلودگی هوا و حوادث ناشی از استخراج و سوزاندن سوخت زغالسنگ به ازای هر تراوات ساعت برقی که تولید میکند، جان ۲۵ نفر را می گیرد که تقریباً میزان مصرف انرژی حدود ۱۵۰,۰۰۰ شهروند اتحادیه اروپا در یک سال است. همین اندازه گیری نشان می دهد که سالانه نفت مسئول مرگ ۱۸ نفر و گاز طبیعی عامل ۳ مرگ است.
در همین حال، نیروگاه آبی که پرمصرف ترین منبع انرژی تجدیدپذیر است، سالانه به ازای هر تراوات ساعت برقی که تولید میکند باعث ۱ مرگ می شود. اما ایمنترین منابع انرژی به طور قابل توجهی انرژی بادی، خورشیدی و هستهای هستند که برای تولید هر تراوات ساعت تولید برق، سالانه کمتر از ۰٫۱ مرگ داشته اند.
انرژی هسته ای، به دلیل حجم زیاد برق تولیدی و میزان مرگ و میر کم تر ناشی از آن، علی رغم تصورات رایج، یکی از ایمن ترین منابع انرژی در جهان است.
∎