آرمان: در حالی که مذاکرات هستهای ایران و کشورهای 1+5 آخرین لحظات خود را سپری میکرد خبرگزاری رویترز خبری منتشر کرد که بر اساس آن پيشنويس متن «توافقنامه هستهاي» خواستار دسترسي به «تمامي سايتهاي مشکوک ايران» از جمله سايت پارچين است. پارچين، سايت نظامي است در جنوب شرقي تهران که از حدود ۱۱ سال پيش آژانس بين المللي انرژي اتمي بر اساس اسناد نهادهاي اطلاعاتي برخي کشورهاي غربي مدعي برخي آزمايش هاي هستهاي در اين سايت شده بود. رویترز همچنین مدعی شد که ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر سر یکبار بازدید از مرکز نظامی پارچین به توافق رسیدهاند. با این حال یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در دیدار با همدیگر به توافق جدیدی در خصوص پارچین دست یافتند.
نقشهای تا انتهای سال 2015
یوکیا آمانو از توافق بر سر یک نقشه راه برای حل ابعاد احتمالی نظامی با علیاکبر صالحی در کوبورگ خبر داد. مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز گذشته در مقابل هتل کوبورگ گفت: این نقشه راه روندی را شروع میکند که تا انتهای سال 2015 است. جلسههای فنی و تدابیر فنی انجام میشود و توافق جداگانه درخصوص پارچین انجام خواهد شد. وی افزود: تدابیر و جلسات فنی بین دو طرف انجام خواهد شد و ایران باید در مورد مسایل پاسخ داده نشده توضیحات ارائه دهد. به گفته وی تسلسلی از یک سری فعالیتهای آینده مشخص شد. وی اعلام کرد: قرار است برآورد نهایی در مورد جنبههای احتمالی نظامی فعالیتهای هستهای ایران را در دسامبر 2015 به شورای حکام ارائه دهم تا انها نیز به روز شوند.
توافق با رعایت خطوط قرمز بوده است
علیاکبر صالحی پس از دیدار با آمانو اعلام کرد: برای حل تمام مسائل گذشته با رعایت کامل خطوط قرمز توافق شد. رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان رو گذشته پس از امضای توافقی با آژانس که نقشه راه نامگذاری شده در مصاحبه با خبرنگاران اعلام کرد که در این توافق با انجام اقداماتی توسط ایران و آژانس تمام مسائل گذشته به طور کامل حل و فصل خواهد شد. وی گفت: انجام تمام توافقات از جمله ترتیبات مقرر برای موضوع پارچین با رعایت کامل خطوط قرمز کشور خواهد بود. رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: امیدوارم که با حل و فصل مسائل گذشته فصل جدیدی از روابط و همکاری بین ایران و آژانس گشوده شود.
اصول توافق
این نقشه راه طبق چارچوب همکاریها که در نوامبر 2013 به توافق رسید پروسهای را تعیین میکند که آژانس را قادر میسازد با همکاری ایران بتواند یک ارزیابی از مسائل مربوط به ابعاد نظامی احتمالی در خصوص برنامه هستهای تهران تا پایان سال 2015 ارائه دهد. این نقشه راه تسلسلی از یک سری فعالیتها در ماههای آینده شامل توضیح ایران درباره مسائل باقی مانده را مشخص میکند و همچنین برگزاری نشستهای کارشناسان فنی، اقدامات فنی و گفتوگوها به علاوه یک توافق جداگانه در خصوص مسأله پارچین را فراهم میکند. این متن به من اجازه خواهد دهد تا گزارشی را از ارزیابی نهایی آژانس درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران در نشست شورای حکام آژانس در 15 دسامبر 2015 ارائه دهم. من به طور مرتب شورای آژانس را در جریان این نقشه راه قرار خواهم داد. اجرای این نقشه راه فرصتی بسیار مهم برای حل مسائل باقیمانده مربوط به برنامه هستهای ایران را فراهم میکند. آمانو و صالحی در این نقشه راه بر سر اصول زیر توافق کردند: 1- ایران و آژانس بر سر ترتیبات جداگانهای توافق کردند که اجازه بررسی مسائل حل نشده باقی مانده آنگونه که در ضمیمه گزارش 2011 مدیر کل آژانس آمده است میدهد. فعالیتهای اتخاذ شده و نتایج به دست آمده تا به امروز از سوی ایران و آژانس در خصوص برخی از این موضوعات در این پروسه منعکس خواهد شد. 2- ایران تا 15 اوت 2015 توضیحات خود را به صورت مکتوب و اسناد مربوطه درباره مسائلی که در ترتیبات جداگانه در بند 1 اشاره شد، ارائه خواهد داد. 3- آژانس بینالمللی پس از دریافت توضیحات مکتوب ایران و اسناد مربوطه، این اطلاعات را تا 15 سپتامبر 2015 بازبینی خواهد کرد و سوالاتش درباره ابهامات احتمالی پیرامون چنین اطلاعاتی را به ایران ارائه خواهد داد. 4- پس از آنکه آژانس سوالات درباره ابهامات احتمالی پیرامون این اطلاعات را به ایران ارائه داد، نشستهای فنی- کارشناسان، اقدامات فنی و گفتوگوها همانگونه که در ترتیبات جداگانه توافق شده، و بحث برای رفع این ابهامات در تهران سازماندهی خواهد شد. 5- ایران و آژانس بینالمللی بر سر ترتیبات جداگانه دیگری در خصوص مسأله پارچین به توافق رسیدند.6- تمام فعالیتهایی که در بالا تعیین شده تا 15 اکتبر 2015 با هدف حل تمام مسائل باقیمانده گذشته و حال، آنگونه که در ضمیمه گزارش 2011 مدیر کل آژانس آمده، تکمیل خواهد شد.7- مدیر کل آژانس به طور منظم شورای حکام را در جریان روند اجرای این نقشه راه قرار خواهد داد. 8 - مدیر کل آژانس تا 15 دسامبر 2015 ارزیابی نهایی خود درباره حل تمام مسائل باقی مانده گذشته و حال را آنگونه که در ضمیمه گزارش 2011 مدیر کل آمده است، برای اقدام شورای حکام ارائه خواهد داد. یک جلسه فنی جمعبندی میان ایران و آژانس پیش از انتشار آن گزارش برگزار خواهد شد.9- ایران اعلام کرد به صورت مکتوب ارزیابی جامع خود درباره این گزارش مدیر کل را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه خواهد داد.10- آژانس طبق چارچوب همکاریها مسائل امنیتی ایران را همچنان در نظر خواهد داشت.
∎