شناسهٔ خبر: 63878018 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان نیوز | لینک خبر

عبور از دوران بی خیالی؛

زمان‌بر اما نتیجه‌بخش/ استراتژی دولت و شهرداری تهران برای مقابله با آلودگی هوا چیست؟

شهرداری تهران سعی کرده با یک برنامه مدون و منظم در جهت توسعه حمل و نقل شهری و ترویج سوخت پاک و زیربناسازی برای شارژ خودروهای برقی و گسترش آن معضل آلودگی هوای پایتخت را حل کند.

صاحب‌خبر - گروه جامعه جهان نيوز: آلودگی هوای تهران تنها مهمان این روزهای پایتخت نیست؛ هر چند با رسیدن فصل سرما و پدیده وارونگی، آلودگی هوای این کلانشهر بیشتر نمود می‌یابد که با چشم غیر مسلح نیز قابل رویت است. آلودگی هوا برای شهری که جمعیت کثیری روزانه وارد آن می شوند و روزها پر و شب ها خالی می شود، قطعا موضوع عجیبی نباید باشد؛ چه اینکه سالیان سال برای آن برنامه های مختلف طراحی شده اما آنچنان که باید فکری کارگشا و بنیادینی برای آن نشده یا اینکه به طور عملیاتی آنچنان که باید برای آن اقدام صورت نگرفته و طرح های اورژانسی اجرا شده که چندان در بلند مدت افاقه نکرده است.

 به طورمثال تعطیلی مدارس که این روزها نیز اجرا می شود‌، بیشتر برای در امان ماندن کودکان و دانش آموزان از الودگی به سبب اینکه آنان از جمله گروه های حساس و آسیب پذیر هستند اجرا می شود تا اینکه بار ترافیکی را بکاهد و هوا رو به صاف شدن برود. با وزیدن یک باد و بارش باران و بر طرف شدن مقطعی ماجرا نیز روز از نو و روزی از نو بوده و بعضا طرح منظم و طولانی برای این منظور اجرا نشده است.

نکته جالب توجه این است مقصران حوزه آلایندگی هوای تهران نیز مشخص هستند. از جمله گفته می‌شود ۷۰ درصد آلودگی هوای تهران مربوط به خودروها، کامیون‌ها و موتورسیکلت‌هاست و ۳۰ درصد مابقی به کارخانجات و … باز می‌گردد.

دیگر مردم این را می‌دانند که در نیمه دوم سال با توجه به پدیده وارونگی هوا در آذر ماه، دی ماه و بهمن ماه معمولاً هوا آلوده است، منتها پدیده آلودگی در سطح شهر تهران نیز بعضا با مدیریت نمایشی و عدم اجرای طرح های جدی و منظم و دوره‌ای متاسفانه تشدید شده است. روزگاری تنها طرح پر سر و صدای شهردار پایتخت دوچرخه سواری با عنوان «بی دود» بود و یا اینکه سه شنبه های بدون خودرو را شهردار فرهنگ سازی می‌کرد و خود با وسایل نقلیه عمومی همچون مترو به سر کار می رفت. مساله‌ای که حتی از سوی هم جناحی های شهردار سابق مورد اعتراض واقع می شد که بیان می کردند مگر چند صدم درصد از موضوع حمل و نقل عمومی و آلودگی هوا با این برنامه های کم رمق قابل حل است؟! این درحالی بود که شهرداران قبلی همواره برای عدم کار و قصور مدیریتی خود بدهی شهرداری را بهانه می‌کردند.

اما این روزها به طور جدی اقداماتی انجام شده است که همسنگ و هم پایه اقدامات جهانی در راستای مقابله با آلودگی هواست. همانطور که گفتیم مقصران آلودگی هوا مشخص هستند و باید به گونه‌ای آلودگی در حوزه عبور و مرور خودروهای آلاینده فکری کرد. در این حوزه چاره کار نیز مشخص است توسعه حمل و نقل عمومی پاک و همچنین برقی سازی خودروها  یکی از گزینه‌های مناسب برای حل این معادله مشخص است.

توسعه حمل و نقل پاک از جمله افزایش ایستگاه‌های مترو در این دوره به جد در دستور کار بوده است و اخیرا ایستگاه مترو پرند با همکاری شهرداری تهران و دولت به بهره برداری رسید و به گفته «علیرضا زاکانی» 4 ایستگاه مترو دیگر قرار است راه اندازی شود و حمل و نقل زیرزمینی بیشتر توسعه یابد. از همین رو بود که شهردار تهران سفری به چین داشت تا بتواند ضمن ریل گذاری برای توسعه مترو تهران، واگن‌های حمل و نقل را نیز تهیه کند.

شهردار تهران اخیرا درخصوص آخرین وضعیت تأمین ۷۹۱ دستگاه واگن مترو توسط طرف چینی نیز گفته است: «طراحی این واگن‌ها از یک سال گذشته دنبال شد تا عقب‌ماندگی‌ها جبران شود. به این ترتیب توانستیم زمان تولید اولین سری از واگن‌ها را با موافقت طرفین از ۲۳ ماه به حدود یک‌سال کاهش دهیم. همان‌طور که قبلاً اعلام شد سال آینده اولین رام‌ وارد تهران می‌شود.»

در مردادماه سال جاری که موضوع آلودگی هوا به این شدت در پایتخت مشکل زا نشده بود در حاشیه جلسه هیات دولت بود که رئیس جمهور و شهردار تهران از خودروهای برقی رونمایی کردند. برقی سازی حمل و نقل عمومی از جمله تاکسی‌های برقی و همچنین ناوگان اتوبوس‌رانی کشور نیز در دستور کار شهرداری تهران قرار دارد؛ چه اینکه در گذشته حتی موضوع فرسوده شدن ناوگان اتوبوس رانی شهری نیز مطرح بود و خود اتوبوس های شهری آلاینده بودند که با این اوصاف اقدام چندانی انجام نشد تا این مشکل نیز به عنوان میراث دیگری از مدیریت قبلی شهرداری تهران به شهردار جدید منتقل شود. موضوعی که شهردار تهران از انجام رایزنی های مختلف برای اضافه کردن هزار دستگاه اتوبوس ۱۲ متری و هزار دستگاه اتوبوس ۱۸ متری با سوخت پاک به حمل و نقل پایتخت سخن گفته است.

شهردارتهران در همین راستا با عنوان این مطلب که «تامین مالی اتوبوس، ون، تاکسی و موتورسیکلت برقی انجام شده است» گفت: « یک سال و نیم پیش در خدمت اعضای شورای شهر 90 پروژه کلان را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تشریح کردیم. یکی از آنها برقی سازی تهران بود و تهران باید به سمت برقی شدن حرکت کند. در 15 ایستگاه 74 دستگاه شارژ مستقر شده و در تفاهم‌نامه انجام شده باید تا پایان سال 1403، 5 هزار دستگاه شارژ در بیش از 1700 نقطه نصب شود.»

وی تأکید کرد: «ما از توان داخلی استفاده می‌کنیم و شهرداری تهران قرارداد هزار دستگاه اتوبوس برقی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بسته است و 50 هزار تاکسی برقی به صورت ویژه در دستورکار است و وزارت صمت هم همکاری لازم را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ انجام می‌دهد.»

شهردار تهران با بیان اینکه 400 هزار موتورسیکلت برقی در دستورکار است، گفت: «13 درصد آلودگی تهران به دلیل موتورهای کاری است که پیمایش بالایی دارند و با برقی شدن موتورسیکلت‌ها بخشی از آلودگی برطرف می‌شود.»
 زاکانی اخیرا با بیان اینکه مشکل آلودگی هوا مربوط به سال‌های گذشته است، بیان کرده که «این مشکل با برقی سازی خودروها بویژه ناوگان حمل و نقل عمومی، برطرف می‌شود.»

بنابراین در کنار توسعه حمل و نقل عمومی برقی سازی تاکسی‌ها، بخش اعظمی از ناوگان اتوبوس رانی شهری، موتورسیکلت‌ها و تامین زیرسازی و راه اندازی جایگاه‌های شارژ برقی خودروها از جمله اقداماتی است که شهرداری تهران در بلند مدت سعی دارد با آن بخش عمده‌ای ازآلودگی هوای پایتخت را حل کند. در این خصوص هم مدرن سازی شهر تهران را شاهد هستیم و هم این امیدواری وجود دارد که از آلایندگی هوا و آسیب زدن به محیط زیست تا حدود زیادی کاسته شود. موضوعی که قطعا با مداومت شهرداری تهران، همکاری خاص وزارت صمت و برنامه هایی که دولت در دست اجرا دارد، می تواند بار آلودگی هوای پایتخت را بسیار کم کند و کار جدی انجام می پذیرد که در سال‌های آتی ثمره این اقدامات را مردم خواهند دید و راهکاری عملیاتی در این حوزه وجود دارد.