شناسهٔ خبر: 63753497 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

امیرعبداللهیان در گفت‌وگو با الجزیره خبر داد

پیام‌های آمریکا به ایران در ۴۰ روز گذشته

دنياي‌اقتصاد : حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان که در چند هفته اخیر دیپلماسی فعالی را با هدف آتش‌‌‌بس و پایان جنگ در نوار غزه در دستورکار قرار داده است، در مصاحبه با شبکه الجزیره در خصوص آتش‌‌‌بس موقت در غزه گفت: «این آتش بس موقت باید تبدیل به یک آتش بس دائم شود، در غیر‌این صورت منطقه با شرایط جدیدی مواجه خواهد شد.»

صاحب‌خبر -

امیرعبداللهیان در پاسخ به این پرسش که آیا ایران در این آتش‌‌‌بس نقش داشته، توضیح داد: «طبعا، در سطح دیپلماسی سران، رئیس‌جمهور کشورمان از آغاز این بحران تلاش جدی را شروع کردند تا از طرق سیاسی و بین‌المللی مانع کشتار و جنایات صهیونیست‌‌‌ها علیه مردم غزه و کرانه باختری شوند. رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در هماهنگی با سران تعدادی از کشورهای اسلامی ابتکارات مهمی را مطرح کردند؛ ایده برگزاری نشست سازمان همکاری‌‌‌ اسلامی در سطح سران، برگزاری نشست سران بریکس، تماس‌‌‌ها، گفت‌وگوها و حتی انجام سفرهایی برای متوقف کردن جنایات جنگی در دستور کار رئیس‌جمهور کشورمان قرار داشت.

از طرف دیگر ما هم در دستگاه دیپلماسی و وزارت امور خارجه ایران به طور گسترده با همکاری همه همکارانم تلاش کردیم تا مانع تداوم جنایات رژیم صهیونیستی باشیم و از طریق ظرفیت‌‌‌های سیاسی، دیپلماتیک و بین‌المللی بتوانیم این شرایط را به نفع مردم فلسطین رقم بزنیم. در عین حال از همان هفته دوم این تجاوزات، در ارتباط مستقیم با نخست‌وزیر محترم در قطر و وزرای امور خارجه مصر و دیگر کشورهای منطقه و حتی برخی از کشورهای غربی تا آمریکای لاتین و آفریقای جنوبی بودیم و تلاش شد تا بتوانیم همه ظرفیت‌‌‌های دیپلماتیک را در این رابطه فعال نگه داریم.»

وزیر خارجه ایران در خصوص سناریوی بعد از این آتش‌‌‌بس با توجه به تمایل اسرائیل برای ادامه جنگ گفت: «اسرائیل از ادامه و توسعه جنگ استقبال خواهد کرد، اما در صورتی این وضعیت مورد استقبال اسرائیل خواهد بود که مثل شش هفته گذشته نظامیان آمریکا و همه بخش‌‌‌های امنیتی، سیاسی و رسانه‌‌‌ای آمریکا به صورت کامل در کنار رژیم جعلی اسرائیل قرار داشته باشند و اقدامات خود را در کمک به نسل‌کشی رژیم اسرائیل ادامه دهند. ما از طریق واسطه‌‌‌هایی مطلع شدیم که در ۱۰ روز گذشته دولت آمریکا و کاخ سفید به این جمع‌‌‌بندی رسیده‌‌‌اند که این گونه ادامه دادن به حمایت از اسرائیل حتی به نفع سیاستمداران آمریکا و کاخ سفید نیست و آمریکا اکنون اراده لازم را برای توقف جنایات جنگی رژیم اسرائیل و رسیدن به یک آتش بس پایدار، ارسال کمک‌‌‌های انسان دوستانه، جلوگیری از کوچ اجباری و احترام به حقوق فلسطینیان دارد.»

وی در توضیح این مساله که آیا برای تضمین عدم‌گسترش جنگ در منطقه، کانال‌‌‌های ارتباطی بین ایران با ایالات متحده آمریکا وجود دارد، تشریح کرد: «ما پیام‌‌‌هایی را در شش هفته گذشته از آمریکا از طریق دیپلماتیک، به طور مشخص از طریق سفارت سوئیس در تهران که حافظ منافع ایالات متحده آمریکاست، دریافت کردیم. آمریکایی‌‌‌ها همواره در پیام‌‌‌ها تاکید کرده‌‌‌اند که به دنبال توسعه دامنه جنگ نیستند. البته ما در پاسخ به آنها اعلام کردیم که اگرچه شما می‌گویید به دنبال توسعه دامنه جنگ نیستید اما با قرار گرفتن در کنار رژیم اسرائیل و ارسال گسترده سلاح و امکانات از همه پایگاه‌‌‌های آمریکایی در منطقه به سوی رژیم اسرائیل و تل‌‌‌آویو عملا شدت و دامنه جنگ را گسترش داده‌‌‌اید. طبعا گسترش دامنه جنگ در منطقه در هفته‌‌‌های گذشته بخشی از واکنش طبیعی نیروهای مقاومت در منطقه علیه این اقدام یکجانبه و حمایت کامل نظامی آمریکا از حملات اسرائیل و کشتار و قتل عام زنان و کودکان فلسطینی بود.»

در ادامه امیرعبداللهیان در پاسخ به این پرسش الجزیره که با وجود احتمال استمرار و تشدید عملیات نظامی اسرائیل، اگر مقاومت از ایران خواستار مداخله مستقیم و گسترش جنگ شود، چه اتفاقی می‌‌‌افتد، گفت: «ما معتقدیم در چارچوب حقوق بین‌الملل اشغال یک پدیده شوم و اقدامی است که هیچ‌گاه به رسمیت شناخته نمی‌شود. یکی از رسانه‌‌‌های آمریکایی از من سوال کرد که چرا ایران رژیم اسرائیل را به رسمیت نمی‌‌‌شناسد؛ در حالی که بیشتر دولت‌‌‌ها در جهان رژیم اسرائیل را به رسمیت شناخته‌‌‌اند؟ پاسخ ما این بود که سرزمین فلسطین متعلق به مردم فلسطین است و نه متعلق به بیشتر دولت‌‌‌های جهان، پس این مردم فلسطین هستند که باید نسبت به سرنوشت خود تصمیم بگیرند. بر اساس حقوق بین‌الملل سرزمین اشغال شده قواعد خاص خود را دارد و مردمانی که تحت سلطه قدرت اشغالگر قرار دارند، از این حق برخوردارند که برای آزادی سرزمین خود حتی سلاح حمل کنند و اقدام مسلحانه انجام دهند.

ما در چارچوب حقوق بین‌الملل و ارزش‌‌‌های انسانی و دینی معتقد هستیم که کمک به مردم فلسطین در مقابل اشغالگری و حمایت سیاسی از سرزمین اشغال شده فلسطین، موضوعی است که هم مبنای حقوقی و هم مبنای انسانی، اسلامی و دینی دارد.» وی همچنین درباره تهدیدهای اسرائیل در خصوص ترور رهبران مقاومت در هر کجا که باشند، تاکید کرد: «طبعا هر اقدام رژیم صهیونیستی علیه امنیت جمهوری اسلامی ایران با پاسخی پشیمان کننده مواجه خواهد شد.» وزیر خارجه ایران درباره اتهاماتی که پیرامون برخی تحرکات در منطقه در خصوص اهداف آمریکا یا اسرائیل صورت گرفته، به الجزیره گفت: در منطقه گروه‌‌‌هایی به نام مقاومت به عنوان یک واقعیت وجود دارند، اما باید به ریشه‌‌‌ها پرداخت.

حزب الله امروز یک گروه بزرگ و تاثیرگذار مقاومت در لبنان است. اما چه چیزی باعث شد حزب‌‌‌الله به وجود بیاید؟ تجاوز رژیم صهیونیستی به اراضی لبنان. در عراق از سال ۲۰۰۳ که آمریکا عراق را اشغال کرد تا سال ۲۰۱۱ و پس از آن در مقابله با داعشی که بنا به تصریح خانم هیلاری کلینتون توسط آمریکا به وجود آمد، جوانانی به طور خودجوش گروه‌‌‌هایی را تشکیل دادند تا از سرزمین خود در برابر تروریسم دفاع کنند. تشکیل این گروه‌‌‌های مقاومت در سوریه و یمن هر کدام ریشه‌هایی دارد. آنها در ۶ هفته گذشته برای دفاع از بخشی از امت عربی اسلامی که در فلسطین، در غزه و کرانه، ساکن هستند، تکلیف خود را انجام دادند.

همان طور که حماس خود تصمیم گرفت عملیات طوفان‌الاقصی را انجام دهد و خود عمل کرد، این گروه‌‌‌ها هم خود رأسا تصمیم می‌‌‌گیرند و عمل می‌‌‌کنند. ما از آمریکایی‌‌‌ها شنیده‌‌‌ایم که به برخی از پایگاه‌‌‌های آمریکا در عراق و سوریه توسط این گروه‌‌‌ها حملاتی انجام شده و زد و خوردهایی بین آمریکا و این گروه‌‌‌ها وجود داشته است. ما هم در این رابطه پیام‌‌‌هایی را از آمریکا دریافت کرده‌‌‌ایم اما پاسخ ما به پیام‌‌‌های آمریکا این بود که ما هیچ گروه نیابتی در منطقه نداریم و این گروه‌‌‌ها در قالب منافع کشور خود، امنیت منطقه و دفاع از امت عربی - اسلامی اقدام می‌‌‌کنند»

امیرعبداللهیان درباره راهکار دو کشوری نیز توضیح داد: «ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران از تشکیل دولت واحد فلسطینی در سراسر سرزمین تاریخی و مادری فلسطینیان به پایتختی قدس شریف حمایت می‌‌‌کنیم. راهکار سیاسی ایران مبتنی بر برگزاری رفراندومی بین ساکنان اصیل فلسطین - شامل یهودیان، مسیحیان و مسلمانان - و تعیین سرنوشت از طریق رفراندوم است. ما معتقدیم این مردم اصیل فلسطین هستند که باید تصمیم بگیرند. وقتی از مردمان اصیل فلسطین سخن می‌‌‌گوییم، علاوه بر مسلمانان و مسیحیان، به حقوق مردمان یهودی اصیل فلسطینی نیز توجه داریم. طبعا جمهوری اسلامی ایران به انتخاب، رای و نظر مردمان اصیل فلسطین احترام خواهد گذاشت.»

رئیس دستگاه دیپلماسی در نهایت گفت: «مایلم به صراحت اعلام کنم: اگر ایالات متحده آمریکا تصور کند می‌تواند برای اداره غزه پسا‌جنگ به جای مردم فلسطین تصمیم بگیرد، این یک تفکر و تصور کاملا خطاست. همان طور که آمریکا در سال ۲۰۰۶ و تحولات پس از آن در مورد لبنان تلاش زیادی کرد، در درجه اول برای نابودی و حذف حزب الله در لبنان و سپس برای خلع سلاح حزب‌‌‌الله در لبنان، لیکن هیچ یک از این آرزوها به مرحله عمل نرسید و امروز حزب‌الله یکی از قوی‌‌‌ترین نیروهای مقاومت در منطقه است به گونه‌‌‌ای که تنها در ۶ هفته گذشته بیش از ۲۸ بار آمریکا و برخی کشورهای غربی به حزب‌‌‌الله پیام دادند و گفتند: «لطفا خویشتن‌داری کنید و مانع توسعه جنگ علیه رژیم اسرائیل شوید.» پس آینده غزه را مردم فلسطین رقم خواهند زد. آینده فلسطین را مردم فلسطین تعیین خواهند کرد.»