به گزارش شادا، مجید عشقی امروز هفتم آذرماه در نشست خبری با اصحاب رسانه در سالن همایش های سازمان بورس و اوراق بهادار ایران با موضوع برگزاری مجامع شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت اظهار داشت: نظارت بر برگزاری مجامع استان ها را فعلاً از 2 استان زنجان و خراسان شمالی به صورت پایلوت آغاز خواهیم کرد و این فرآیند تا انتها طی می شود.
وی افزود: در خصوص برگزاری مجامع استان های دیگر نیز تقسیم بندی به نحوی انجام خواهد شد که تا پایان خرداد ماه 1403 مجامع تمامی استان ها برگزار شود و به پایان برسد.
وی با اشاره به اینکه تخصیص سهام عدالت دچار عدم تصمیم گیریها یا تصمیمهای متناقض شد، تصریح کرد: با ورود دستگاه های نظارت که یک سری سوء جریانات در برگزاری مجامع این شرکت ها و در خصوص مدیریت سهام تشخیص میدادند، متوقف شد و به بررسی مجدد در شورای عالی بورس موکول شد.وی ادامه داد: از ابتدای حضورم در سازمان تلاش کردیم تا در شورای عالی بورس در خصوص نحوه برگزاری مجامع شرکت های سرمایه گذاری و استانی به دنبال آن نحوه اعمال اراده مردم و انتقال اراده سهام داران سهام عدالت در این زنجیره تا شرکت های سرمایه پذیر به یک اجماع کامل برسیم.وی با بیان اینکه هدف اصلی این است که در ۳۶ شرکت های سرمایه پذیر بورسی و ۱۳ شرکت سرمایه پذیر غیر بورسی بتوانیم اراده مالکیتی و رأی سهام داران را منتقل کنیم، عنوان کرد: این چرخه در سال های گذشته ایراد جدی انتخاب ترکیب هیئت رئیسه کاملاً دولتی برای مجمع ها از طرف شورای عالی بورس را داشت. یعنی دولت، شرکت های مجامع استانی را تشکیل میداد که با قانون تجارت و روح سهام عدالت ناسازگار بود، به همین علت در سال ۱۳۹۹ برای برگزاری مجامع شرکت های سرمایه گذاری تصمیم گیری شد.
عشقی هدف برگزاری مجامع شرکت های استانی را مشارکت مردم در شرکت های سرمایه پذیر و شرکت های سرمایه گذار استانی دانست و اضافه کرد: به همین دلیل از سال گذشته بحث جدی برای انتخاب مدل انتقال اراده درست مالکیت و مدیریت مردم به شرکت های سرمایه پذیر انجام و در این خصوص نظرات مختلفی ارائه شد. در نهایت تیرماه امسال به جمع بندی رسیدیم و در جلسه اخیر شورای عالی بورس این بحث نهایی شد و با اصلاحات جزئی نسبت به مصوبه تیرماه تصویب، امضا و هفته گذشته نیز ابلاغ شد و کارهای اولیه برای برگزاری مجامع شرکت های سرمایه گذاری استانی انجام شد. وی یکی از مهم ترین مؤلفه های موفقیت مجامع را مشارکت حداکثری سهام داران عدالت در مجامع شرکتهای استان ها عنوان کرد و گفت: این موضوع نیازمند همراهی اصحاب رسانه است تا بتوانیم آموزشهای لازم را به سهامداران بدهیم، همچنین برنامه های مفصلی برای آگاه سازی و آموزش های عمومی پیش رو داریم.
تعداد سهامداران سهام عدالت تا پایان سال 1402 به ۵۵ میلیون نفر خواهد رسید
وی با بیان اینکه تعداد سهام داران عدالت ۵۰ میلیون نفر است، اظهار کرد: با توجه به برنامه های پیش رو این تعداد تا پایان سال 1402 به ۵۵ میلیون نفر خواهد رسید لذا قطعا آموزش های خاص خود را می خواهد.عشقی در ادامه با اشاره به مصوبه مجامع شرکت های سرمایه گذاری استانی عنوان کرد: مجامع شرکت های سرمایه گذاری استانی را مدیر سازمان صمت هر استان براساس قانون تجارت به مجمع دعوت میکند و با توجه به اینکه شرکت های سرمایه گذاری نهاد مالی هستند صلاحیت اعضای هیئت مدیره باید به تایید سازمان بورس برسد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اضافه کرد: نخستین فراخوان، فراخوان کاندیدا برای عضویت در هیئت مدیره خواهد بود که میخواهند به عنوان عضو حقیقی انتخاب شوند و براساس قانون های مصوب در شورای عالی بورس تایید صلاحیت حرفه ای نهادهای مالی انجام خواهد شد و پس از بررسی صلاحیت ها توسط سازمان بورس اسامی اعلام می شوند. زمان بندی مربوطه نیز در این فراخوان قید می شود. وی در پاسخ به این پرسش که سهام داران به چند شکل میتوانند در مجامع شرکت کنند، تشریح کرد: اول سهام دارانی که اصالتاً میتوانند شرکت کنند یعنی همه سهامداران هر استان بصورت مستقیم در مجامع شرکت می کنند و باید مستقیم در سامانه اعلام حضور کنند؛ دوم سهامدارانی که می توانند وکیل یا نماینده انتخاب کنند، در این مدل سهام داران می توانند تعاونی های شهرستان را به عنوان نماینده خود انتخاب کنند.
عشقی ادامه داد: در صورت عدم انتخاب یکی از این موارد طی مکانیزمی آرا به تعاونی همان شهر می رسد.وی با اشاره به تمهید در نظر گرفته شده برای جلوگیری از بروز این مشکل در شرکت های استانی عنوان کرد: با توجه به اینکه کماکان مردم در شرکت های تعاونی شهرستانی عضویت دارند، این فرض را گذاشتیم تا کسانی که در مجامع استانی شرکت نمیکنند، رأی آن ها با این شرط به تعاونی ها میرسد که در سال اول شرکت های تعاونی شهرستانی بتوانند با توجه به مقررات بخش تعاون که اجازه برگزاری بلوک بندی را به آن ها می دهد حدنصاب حضور 20 درصد را کسب کنند؛ یعنی شرکت تعاونی شهرستانی می تواند رأی سهام داران عدالت را نیز داشته باشد. ما با این کار به شرکت های تعاونی شهرستانی فرصتی دادیم تا بحث جلب مشارکت مردم را پیگیری کنند.رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به عدم تصویب صورت های مالی مجامع شرکت های استانی در سه سال گذشته اشاره کرد و افزود: این کار بلافاصله بعد از تشکیل مجمع باید انجام شود و سپس عضو هیئت مدیره را طبق قانون انتخاب کنند. پس از آن باید انتخابات کانون سهام عدالت را از بین هیئت مدیره شرکت های سرمایه گذاری استانی کل کشور برگزار کنند. وی با تأکید براینکه شرکت های سرمایه گذاری استانی نقش محوری در تحقق اهداف سهام عدالت دارند، تصریح کرد: هدف این است که به مرور اداره پورتفوی سبد سهام عدالت به شرکت های سرمایه گذاری استانی و یا برای مدتی کانون سهام عدالت منتقل شود که این کار به تدریج انجام خواهد شد.
عشقی از اجازه انتقال پنج تا 10 درصد از دارایی ها به شرکت های سرمایه گذاری استانی خبر داد و عنوان کرد: این شرکت ها می تواند در طرح های اقتصادی سودآور سرمایه گذاری کنند و نقطه محرک برای سرمایه گذاری باتوجه به دارایی های خود در استان های مختلف باشند و نیز از سودی که سالیانه سبد سهام عدالت تخصیص پیدا می کند، بهره مند شوند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار شرایط دشوار شرکت های تعاونی شهرستانی اشاره کرد و افزود: در واقع این شرکت ها در سال های گذشته در یک بلاتکلیفی بودند و درخواست داشتند از محل سودهای سهام عدالت، هزینه های آن ها را پرداخت کنیم، این کار برای شرکت هایی که در سال های گذشته تشکیل شده اما ارتباط آن ها به نوعی با سهام عدالت قطع شده وجهی از نظر شرعی و قانونی برای شورای عالی بورس ندارد اما از کمک ها و نقشی که شرکت های تعاونی شهرستانی در برگزاری مجامع دارند، شرکت های سرمایه گذاری می توانند به صورت علی الحساب هزینه هایی را بابت برگزاری مجامع شرکت های تعاونی شهرستان و مجامع خودشان به تعاونی ها پرداخت کنند تا این شرکت ها بتوانند کارهای مربوط به برگزاری مجامع را انجام بدهند.
باتوجه به اینکه شرکت های سرمایه گذاری سهام عدالت باید با جلب مشارکت حداکثری مردم، مجامع خود را برگزار کند این تعاونی ها می توانند منابعی را دریافت کنند.وی ادامه داد: مجمع شرکت های سرمایه گذاری استانی مبالغی را به عنوان حق الزحمه ای برای این کار تصویب می کند و در اختیار آن ها قرار می دهد که باید به تأیید سازمان بورس نیز برسد که این شرکت ها از این بلاتکلیفی خارج شوند؛ البته قطعا باید شرکت های تعاونی شهرستانی در مراحل بعدی بتوانند کسب و کاری برای درآمدزایی خود تعریف کنند کما اینکه اکنون شرکت های تعاونی شهرستان ها در برخی استان ها کسب و کار خود را دارند تا بر درآمد از سوی منابع سهام عدالت منحصر نشود.
∎
نظر شما