شفقنا- «فایننشال تایمز» در گزارشی به قلم «آن-سلوین چسنی»، «الکس بارکر»، و «دانکن رابینسون» به جزئیات مذاکرات فشرده بین نخست وزیر یونان و روسای دولت های اتحادیه اروپا پرداخته است.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا در این گزارش آمده است:
ساعت 6 بامداد روز دوشنبه، درست همان موقع که خورشید در آسمان «بروکسل» طلوع می کرد، احتمال خروج یونان از اتحادیه ی اروپا به اوج خود رسیده بود.
«الکسیس سیپراس» نخست وزیر یونان و «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان، بعد از 14 ساعت گفتگوی پرفشار، به این نتیجه رسیدند که مسیر گفتگو به بن بست رسیده است. حالا که دیگر جایی برای مصالحه باقی نمانده بود، هیچ کدام دلیلی برای ادامه ی گفتگو نمی دیدند. «خروج یونان» (Grexit) تنها گزینه ی واقع گرایانه بود.
همین که این دو نفر به سمت در رفتند، این «دانلد تاسک» رییس شورای اروپا بود که برای جلوگیری از ایجاد یک شکاف تاریخی در اتحادیه ی اروپا و رنج و ناکامی حاصل از آن، قدم پیش گذاشت.
«تاسک» که سابقا نخست وزیر لهستان بوده است به آنها می گوید: «شرمنده، ولی ابدا راه ندارد بگذاریم اینجا را ترک کنید».
اختلاف اصلی بر سر میزان و مفاد بودجه ای برای خصوصی سازی بود که قرار بود دارایی های مصادره ای یونان پشتیبان آن باشد. خانم «مرکل» به دنبال این بود که 50 میلیارد یورو از درامدها به بازپرداخت بدهی ها اختصاص یابد؛ این پیشنهاد از نظر آقای «سیپراس» تحقیری برای ملت یونان بود، زیرا معنایش واگذاری کنترل دارایی هایی بود که ارزشی معادل حدودا یک سوم درامد ملی یونان را داشت. پیشنهاد جایگزین او بودجه ای کمتر بود که سود آن هم دوباره در یونان سرمایه گذاری شود.
عاقبت پس از یک ساعت و اندی بحث روی ده ها طرح متفاوت، دو طرف به توافقی دست یافتند. این یک ساعت و اندی، پایان بخش آخر هفته ای بود که با یکی از فرساینده ترین و نگران کننده ترین مذاکرات در بحرانی به ظاهر حل ناشدنی برای اروپا همراه بود.
روز شنبه، پس از تقریبا 9 ساعت بحث و گفتگوی بی حاصل، اکثریت وزرای دارایی اتحادیه اروپا به نتیجه ای قاطع رسیده بودند: از میان گزینه های موجود، «خروج یونان» احتمالا کمترین ضرر و زیان را دارد.
«میشل ساپین» وزیر دارایی فرانسه، پیشنهاد داد که کافی است «هرچه توی دلمان است بیرون بریزیم و به همدیگر حقیقت را بگوییم» تا فضا آرام شود. بسیاری از حاضران در اتاق این فرصت را با شوق و ذوق غنیمت شمردند.
به گفته ی دو تن از حاضران، «الکساندر استاب» وزیر دارایی فنلاند، بی مقدمه یونانی ها را به باد انتقاد گرفت که نیم قرن است نتوانسته اند اقتصادشان را اصلاح کنند. در مقابل سیل اتهامات، «یوکلید ساکالوتوس» وزیر دارایی یونان، به شکل غریبی مقهور شده بود.
داد و بیدادها وقتی به اوج خود رسید که «ولفگانگ شویبله» وزیر دارایی آلمان، که پیشنهاد خروج موقت یونان را داده بود، «ماریو دراگی» رییس «بانک مرکزی اروپا» را شدیدا توبیخ کرد. آقای «شویبله» که پیشتر احساس کرده بود با او از موضع بالا به پایین رفتار کرده اند، با خشم بر سر رییس بانک مرکزی اروپا داد زد که «من احمق نیستم». این اظهارات دیگر صبر «یرون دایسیلبلوم» رییس اتحادیه اروپا را به سر آورد و ختم جلسه را تا صبح فردایش اعلام کرد.
به گفته ی یک از حضار در نشست، اوضاع «واقعا دشوار، و حتی خشن بود».
اتحادیه اروپا که از حصول به یک توافق کامل در روز یکشنبه بازمانده بود، مشعل را به دست روسای دولت در اتحادیه اروپا سپرد تا کار را در نشست شبانه ی خود پی بگیرند.
طبق اظهارات حضار، با گذشت زمان و پایان روز یکشنبه و آغاز روز دوشنبه، احتمال گزینه ی «خروج یونان» بالاتر می رفت، و اختلافاتی را که طی شش ماه گفتگوهای غالبا بی ثمر ایجاد شده بود، بین سیاستمداران و دیپلمات های بی خواب شده تشدید می شد.
یکی از مقامات عالیرتبه ی حاضر در نشست معتقد بود در حال حاضر این آلمان است که دبه در می آورد، نه «الکسیس سیپراس» نخست وزیر یونان. کار به جایی رسید که آقای «سیپراس» مجبور شد نطق «میرو سرار» نخست وزیر اسلوانی را تحمل کند، نطقی که «متیو رنتسی» نخست وزیر ایتالیا به آن اعتراض کرد.
دست آخر، «فرانسوا اولاند» رییس جمهور فرانسه که سخت تلاش کرده بود یونان را در جمع اتحادیه اروپا نگه دارد، خانم «مرکل» و آقای «سیپراس» را به دفتر آقای «تاسک» هدایت کرد تا توافقی را بر سر بودجه ی خصوصی سازی نهایی کنند. اگرچه آنها سرانجام موفق شدند، به نظر می رسد این مذاکرات روابط فرانسه و آلمان را خدشه دار کرده است، روابطی که در قلب پروژه ی اروپا است.
آقای «اولاند» پس از حصول توافق به خبرنگاران گفت: «در آلمان فشار سنگینی برای خروج یونان بود. من با این گزینه موافق نبودم».
آقای «اولاند» خصوصا در مورد بودجه ی خصوصی سازی، طرف آقای «سیپراس» را گرفته بود. رییس جمهور فرانسه می گوید مسئله، مسئله ی «استقلال» بود: «بدترین راه این بود که یونان تحقیر بشود، یونان صدقه نمی خواست، بلکه به دنبال همبستگی اتحادیه اروپا بود».
آقای «اولاند» ضمنا پافشاری کرده بود که احتمال خروج موقت یونان از اتحادیه اروپا (که طرحی جنجالی بود که آقای «شویبله» موفق شده بود در پیشنهادهای گروه اروپا بگنجاند) از سند نهایی حذف شود.
در پایان، دیپلمات های خواب آلود در حالی از اتاق بیرون آمدند که یقین نداشتند چه کسی در این مسابقه ماراتون پیروز شده است. اما گویا همگی در اینکه چه کسی بیش از همه اذیت و آزار تحمل کرده است هم نظر بودند.
یکی از مسئولان ارشد اروپا که در این نشست حاضر بود می گفت: «سیپراس را به صلیب کشیدند، به صلیب».
منبع: Financial Times / Anne-Sylvaine Chassany, Alex Barker and Duncan Robinson
ترجمه: شفقنا
انتهای پیام