خاورمیانه بیشتر به خاطر نقش مهم خود در بازار جهانی انرژی شناخته شده است. با این حال، کشورهای این منطقه، صنایع مهم دیگری از جمله فلزات، مواد شیمیایی و کشاورزی دارند. اینفوگرافیک زیر صادرات کشورهای خاورمیانه را در سال ۲۰۲۱ به تصویر می کشد.
برترین صادرات توسط کشورهای خاورمیانه در سال ۲۰۲۱
در سال ۲۰۲۱، صادرات خاورمیانه به ارزش کل ۱.۲۷ تریلیون دلار رسید. در حالی که این منطقه از نظر صادرات جهانی از آسیا، اروپا و آمریکای شمالی عقب است، اما از آفریقا و آمریکای جنوبی پیشی گرفته است.
علیرغم تلاش بسیاری از کشورها برای تنوع بخشیدن به اقتصاد و کاهش وابستگی به نفت، بیشتر صادرات کشورهای خاورمیانه را همچنان سوخت های فسیلی، تشکیل می دهد.
خاورمیانه با تولید بیش از ۳۰ میلیون بشکه در روز، یک سوم تولید جهانی نفت را به خود اختصاص داده است. پنج کشور از ۱۰ تولیدکننده برتر نفت جهان در این منطقه قرار دارند.
اما برخی از کشورها مانند ترکیه بازارهای اقتصادی متنوع تری دارند. صادرات این کشور از مواد معدنی گرفته تا ماشین آلات و منسوجات را شامل می شود که خودرو به عنوان مهمترین صادرات آن است. این کشور در واقع یکی از بزرگترین صادرکنندگان خودرو در جهان است.
ایران به روشی متفاوت از ذخایر نفت و گاز طبیعی خود بهره برده و به یک تولیدکننده قابل توجه پلاستیک تبدیل شده است. در حال حاضر پلاستیک و لاستیک یک چهارم صادرات ایران را تشکیل می دهند.
چگونه خاورمیانه بر اقتصاد جهانی تأثیر می گذارد
با توجه به اینکه بخش نفت یکی از مهمترین بخشها در اقتصاد جهانی از نظر حجم و ارزش معاملاتی است، بسیاری از کشورهای خاورمیانه بازیگران مهمی در سیاست بینالملل هستند. کشورهایی مانند عربستان سعودی و امارات تاثیر مستقیمی بر بازار نفت دارند و نقشی اساسی در تعیین قیمت کالا ایفا می کنند.
با توجه به صادرات و واردات کالا انبوه منطقه و اهمیت نفت و گاز در تولید کالا در سرتاسر جهان، درگیری های منطقه ای کشورهای خاورمیانه نیز بر بازارهای جهانی تأثیر مستقیم می گذارد.
∎