شناسهٔ خبر: 63119178 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه کیهان | لینک خبر

سردبیر بی‌بی‌سی جهانی: اهرم قدرت در دست حماس است

رژيم صهيونيستي در اوج جنگ همه‌جانبه با تشتت آراء و اختلاف داخلي در تل‌آويو رو‌به‌روست و هنوز مشخص نيست كه مقامات تل‌آويو در برابر جنگي كه موجوديت‌شان را هدف قرار داده، چه راهبردي در پيش دارند؟ سردبیر بین‌الملل بی‌بی‌سی در برنامه‌اي گفته است كه اكنون حماس دست برتر تحولات جنگ را در اختيار دارد.

صاحب‌خبر -
 
 
سرويس خارجي-
 
با وجود ادامه جنگ در مناطق اشغالي فلسطين و موشك‌باران تل‌آويو و برخي ديگر از شهرهاي رژيم صهيونيستي، اما اوضاع سياسي در تل‌آويو چندان خوب نيست. در حالي كه انتظار مي‌رود در شرايط جنگي سياستمداران به حداقل اجماع و وحدت دروني دست يابند، اما در تل‌آويو وضعيت اين‌گونه نيست و شكاف و اختلاف زيادي ميان رهبران نظامي و سياسي به چشم مي‌‎خورد. عمليات جنگ زميني در غزه تا بيش از دو هفته به تأخير افتاده و هنوز مشخص نيست كه سرنوشت 300 هزار نيروي زميني كه فراخوان داده شده به همراه صدها تجهيزات نظامي كه پشت مرزهاي غزه مستقر شده‌اند، به كجا خواهد رسيد؟
رژيم صهيونيستي در اوج جنگ همه‌جانبه با تشتت آراء و اختلاف داخلي در تل‌آويو رو‌به‌روست و هنوز مشخص نيست كه مقامات تل‌آويو در برابر جنگي كه موجوديت‌شان را هدف قرار داده، چه راهبردي در پيش دارند؟ منابع خارجي نيز اين تشتت آراء و اختلاف در تل‌آويو را تایید مي‌كنند و «جرمی بوئن» سردبیر بین‌الملل بی‌بی‌سی در برنامه‌اي گفته است كه اگرچه سیاستمداران و ژنرال‌های اسرائیلی بیانیه مشترکی صادر کردند تا اتحاد خود را نشان دهند، ولی همچنان بين‌ آنها اختلافات زيادي وجود دارد. به گفته سردبير بي‌بي‌سي، ارتش در یک دوراهی قرار دارد، از يك‌طرف فرماندهان نظامي خواهان عملیات زميني سریع و شدید در غزه هستند، اما سیاستمداران مردد و مخالف چنين عملياتي هستند، زیرا صدای اعتراضات خانواده گروگان‌ها بلند شده و دائم تجمعات اعتراضی کنار مقر ارتش در تل‌آویو برپا می‌کنند. اين مجري انگليسي در ادامه سخنان خود تصمیم حمله به غزه برای اسرائیلی‌ها را پیچیده توصيف كرد و كارت برتر تحولات را در دست حماس مي‌‍‌داند و مي‌گويد: «حماس با گروگان‌هایش اهرم فشار را در اختیار دارد.»
منابع ديگري حتي در داخل تل‌آويو هم به دست برتر حماس در تحولات جاري فلسطين اذعان دارند. از جمله روزنامه عبري‌زبان «اسرائیل‌الیوم» در گزارشي نوشته است، زمام امور در دستان حماس است و صراحتاً باید اذعان کنیم که حماس اکنون اوضاع را به پیش می‌برد. اسرائيل‌هيوم همچنين در ادامه به نظم و ساماندهي دقيق نيروهاي حماس اشاره كرده و گفته است كه تمامی اقدامات این جنبش برنامه‌ریزی‌شده و هدفمند است، از فشار بر اسرائیلی‌ها در قضیه اسرا گرفته تا حملات موشکی هدفمند و ناامن نگه‌داشتن شهرک‌های اسرائیلی.
چرايي دست برتر حماس
اينكه در تحولات جاري فلسطين، نيروهاي مقاومت حماس موفق شده‌اند كه دست برتر را داشته باشند، تحت تاثير چند عامل صورت گرفته است:
همراهي افكارعمومي جهاني با فلسطين
با وجود همراهي و حمايت تمام‌قد رهبران و سياستمداران اروپايي و آمريكا از مقامات تل‌آويو، اما شهروندان كشورهاي غربي با بمباران غزه و ادامه جنگ رژيم صهيونيستي عليه نوار غزه چندان همسو نيستند. ديروز «امانوئل ماكرون»، رئيس‌جمهور فرانسه در تل‌آويو حمايت تمام‌قد خود از نتانياهو را اعلام كرد و در لندن نيز وزير بهداشت كابينه «ريشي سوناك» ادعا كرده كه دولت لندن خواهان توقف بمباران غزه نيست. همزمان با اين ادعاهاي مقامات فرانسوي و انگليسي، هم پاريس و هم لندن شاهد برگزاري تظاهرات گسترده در حمايت از فلسطين بود و دو روز پيش پرجمعيت‌ترین تظاهرات خياباني در مركز شهر لندن در حمايت از فلسطين برگزار شد. حتي «آنتونيو گوترش»، دبيركل سازمان ملل هم لب به انتقاد از تل‌آويو گشوده و گفته است كه جنگ هم قاعده‌اي دارد و نمي‌توان بي‌حساب و كتاب مردم غزه را بمباران كرد. تقريبا هيچ روزي نيست كه در شهرهاي مختلف دنيا تظاهرات حمايت از فلسطين برگزار نشود و اعتراضات ضداسرائيلي به شهر سائوپائولو برزيل و تايلند كشيده شده است. همزمان روز گذشته نامه‌اي از 300 استاد دانشگاه در كشورهاي مختلف جهان منتشر شد كه در آن اساتيد دانشگاه خواستار جلوگيري از اقدامات غيرانساني اسرائيل در غزه شده بودند. در واقع نيروهاي فلسطيني يك حمايت جهاني و افكارعمومي را پشت‌سر خود دارند، در حالي كه حمايت از تل‌آويو به چند رئيس‌جمهور و رهبر كشورهاي غربي محدود شده است. تاكنون در دو هفته گذشته اعتراضات و تظاهرات گسترده‌اي در حمايت از رژيم صهيونيستي حتي در اروپا و آمريكا گزارش نشده، اما تظاهرات حاميان فلسطين در كشورهاي اروپايي با وجود برخي ممنوعيت‌ها و محدوديت‌ها با حضور گسترده شهروندان برگزار مي‌شود.
اختلافات ريشه‌دار در تل‌آويو
اختلافات در تل‌آويو فقط محدود به زمان فعلي همزمان با جنگ نيست، بلكه صهيونيست‌ها چندسالي است كه به قول خودشان به نفرين دهه هشتم (اشاره به نابودي همه دولت‌هاي تاريخي قوم يهود در دهه هشتم تأسيس) مبتلا شده‌اند. قبل از عمليات طوفان الاقصي، خيابان‌هاي تل‌آويو در همه روزهاي شنبه در تسخير جمعيت صدها هزار نفري مخالفان نتانياهو بود و اكنون نيز مخالفان نتانياهو همزمان با جنگ در حال برنامه‌ريزي براي بازگشت به خيابان‌ها هستند. «ایهود اولمرت»، نخست‌وزیر اسبق رژیم صهیونیستی ديروز در گفت‌وگو با رادیو عبری‌زبان «103 اف‌ام» تاکید کرد که بزرگ‌ترین مشکل و معضل فعلي ما اسرا نیستند، بلکه نتانياهو مشكل اصلي ماست. برخلاف تل‌آويو، در جبهه نيروهاي فلسطيني يك وحدت و همدلي كم‌سابقه زير بمباران جنگنده‌هاي صهيونيستي ديده مي‌شود و رهبران ساير گروه‌هاي مقاومت در كرانه باختري حمايت و بيعت خود را با فرماندهان نظامي ارشد حماس اعلام كرده‌اند. در واقع جبهه نيروهاي فلسطيني شاهد يك نظم واحد براي مقابله با اشغالگران است، اما اين وحدت در تل‌آويو براي جنگ زميني در غزه وجود ندارد و هركسي ساز خود را مي‌زند.
برتري ميداني حماس
با وجود آنكه ارتش رژيم صهيونيستي از نظر تجهيزات نظامي و استعداد نيروها بسيار بزرگ‌تر از نيروهاي حماس به نظر مي‌رسد، اما در ميدان جنگ، اين حماس است كه ابتكار عمل را در دست دارد. شبکه 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی در گزارشي اعلام کرد که دو روز پيش نیروهای کماندوی قسام مجدداً به منطقه زیکیم نفوذ کردند و شنيده‌ها حاكي از آن است كه در اين عمليات حداقل 8 نظامي صهيونيست كشته شدند. کانال 0404 عبری نيز بدون اشاره به جزئياتي تایید كرده كه شامگاه ديروز جسد 4 اسرائیلی در بئیری پیدا شد. 
ضعف نظامي رژيم صهيونيستي در شرايطي است كه حتي آمريكا كارشناسان و فرماندهان نظامي خود را براي حمايت از ارتش صهيونيستي به خط مقدم نبرد فرستاده، اما شواهد نشان مي‌دهد، ارتش رژيم صهيونيستي حتي با حمايت آمريكا نيز بسيار ضعيف ظاهر شده است. دو روز پيش، خبر نفوذ ناموفق نظاميان و افسران رژيم صهيونيستي به درون مرز غزه منتشر شد و اكنون «مک‌گرگور»، مشاور سابق پنتاگون در سخناني فاش كرده است كه نیروهای آمریکایی و صهیونیستی که سعی داشتند با یک نفوذ به نوار غزه، اسرای خود نزد حماس را آزاد کنند، هدف تیراندازی حماس قرار گرفتند و کشته شدند.
مقاومت حماس در جنوب نيز توانايي هدف قرار دادن شهرك‌هاي اشغالي را دارد و کانال 14 عبری ديروز پس از حمله موشكي به شهرك مناشه در كرانه باختري اعلام كرد كه اين موشك حامل کلاهک حدود 60 کیلوگرمی و از نوع موشک‌های کروز بود که کپی ایرانی موشک روسی به نام Kh55 هستند.
وحدت ميدان‌ها
از سوي ديگر، يكي از برتري‌هاي ميداني حماس در نبرد فعلي آن است كه از جبهه شمال حمايت نيروهاي مقاومت حزب‌الله را با خود دارد. «جک‌کین»، ژنرال چهارستاره بازنشسته ارتش آمریکا و تحلیلگر فاکس‌نیوز در يك برنامه تلويزيوني به ورود حزب‌الله به نبرد با ارتش اسرائيل اذعان كرد و گفت: «قطعاً تهدید درجه یک تل‌آويو اكنون حزب‌الله است، چون آنها از توانمندی متعارف برخوردارند و مي‌توانند از شمال، جبهه نيروهاي حماس در جنوب را مورد حمايت قرار دهند.» به گفته اين كارشناس آمريكايي، اگر حزب‌الله جدی‌تر وارد درگیری شود، خواهیم دید حمله موشکی و راکتی سنگینی رخ خواهد داد که تمام شهرهای بزرگ را فرا خواهد گرفت.
علاوه‌بر حزب‌الله، ساير گروه‌هاي مقاومت در ديگر كشورها از جمله در يمن نيز آماده حمايت از حماس هستند. نيروهاي انصارالله تاكنون با انجام چند پرتاب موشكي به سمت رژيم صهيونيستي سعي كرده‌اند تا اين پيام را منتقل كنند كه آمادگي ورود به جنگ همه‌جانبه در حمايت از فلسطين را دارند. تايمز اسرائيل نيز در گزارشي با اشاره به حمله موشکی اخير انصارالله یمن که توسط آمریکا رهگیری شد، گفت كه اين حمله موشكي بسیار بزرگ‌تر از آن چیزی بود که ما تصور داشتيم، آنها موشک‌هایی با کلاهک‌هایی به وزن 1.6 تن شلیک کردند. در اين ميان نمي‌توان حمايت گروه مقاومت نجبا در عراق نيز ناديده گرفت.
مناطق ناامن اشغالي
طوفان الاقصی خواب را از چشم صهیونیست‌ها گرفته و «الموج بوکر» خبرنگار کانال ۱۳ عبری ساکن شهرک زیکیم در مناطق شمالی نوار غزه در گزارشي گفت: «پس از حمله حماس، دیگر خواب را نمی‌شناسیم؛ یک ساعت می‌خوابیم و با کابوس از خواب بیدار می‌شویم و همگی باید به روانپزشک مراجعه کنیم.»
بحران انساني در غزه
با اتمام ذخایر غذایی و ادامه بمباران جنگنده‌هاي صهيونيستي، خطر بزرگ گرسنگی نوار غزه را تهديد مي‌كند. سخنگوی برنامه جهانی غذا اعلام كرده است كه شرایط غزه فاجعه‌بار بوده و ذخایر آب و غذا تمام شده است. پناهگاه‌های آوارگان به‌شدت شلوغ شده و اتمام سوخت موجب قطعی برق و از کار افتادن بخش‌های حیاتی و آب آشامیدنی نیز نایاب شده است. جنگنده‌ها بسياري از نانوايي‌هاي غزه را بمباران مي‌كنند و از ۲۳ نانوایی که با برنامه جهانی غذا قرارداد داشتند تنها ۴ نانوایی هنوز کار می‌کنند. وزارت بهداشت فلسطین هم اعلام کرد که تعداد شهدای جنگ اخیر رژیم صهیونیستی علیه غزه به 6546 نفر از جمله 2704 کودک افزایش یافته است.