شناسهٔ خبر: 6310203 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه رسالت | لینک خبر

بازي در سايه انگليسي ها در وين

صاحب‌خبر -

محمد حيدري
 مقامات انگليسي بنا بر توصيه تاريخي چرچيل، همچنان به بازي خود در پازلهاي طراحي شده از سوي آمريکا ادامه مي دهند. موضوعي که در جريان مذاکرات هسته اي 
اخير وين نيز خود را نشان داده است. اين بازي انگليسي‌ها 
در جريان مذاکرات لوزان و ديگر مذاکرات گذشته نيز مسبوق به سابقه بوده است. لندن هيچ گاه بازي و رفتاري صورت نمي دهد که بر هم زننده بازي و رفتار واشنگتن محسوب مي شود.در يک عبارت گويا مي توان گفت که انگليس مکمل بازي واشنگتن در جريان مذاکرات هسته اي 
محسوب مي شود.
وزير امور خارجه انگليس به همان سبک و سياق هميشگي وزراي امور خارجه سابق کشور خود، اين بار ودر اين ماراتن ديپلماتيک نيز  سعي کرده است کوچکترين تحليل و روايتي از آنچه پاي ميز مذاکرات هسته اي مي گذرد ارائه ندهد.
اخيرا ،حضور هاموند در مقابل هتل کوبورگ ، مخصوصا پس از دبه کردن طرف آمريکايي درمذاکرات سبب شد تا بسياري از خبرنگاران با سرعت خود را به مقابل او برسانند و آخرين تحولات مذاکرات را از او جويا شوند با اين حال وزير امور خارجه دولت ديويد کامرون ترجيح داد سئوال خبرنگاران را اين گونه پاسخ دهد:
پيشرفت مذاکرات هسته اي کند است! من امروز جمعه به لندن باز خواهم گشت و فردا مجددا به وين خواهم آمد.بايد بحثهاي بيشتري ميان طرفين صورت گيرد!"
بسياري از تحليلگران معتقدند که انگليس در مذاکرات هسته اي 
با ايران بازيگري مستقل و تعيين کننده محسوب نمي شود. طي ادوار متعدد مذاکرات هسته اي، لندن هيچ گاه رفتار و عملي بر خلاف خواسته آمريکا صورت نداده است. در اين دور از مذاکرات هسته اي نيز واشنگتن و لندن بازي هماهنگي را با يکديگر دنبال مي کنند. 
"بازي لندن در زمين آمريکا مرهون سياست خارجي اين کشور است. در اصول سايست خارجي لندن،پيروي از واشنگتن موضوعي پذيرفته شده است. احزاب نومحافظه کار، 
کارگر و ليبرال دموکرات و ...جملگي نسبت به اين استراتژي غير اعلامي ولي آشکار  پايبند هستند. از اين رو هرگز نبايد تصور کرد که انگليس بازي آمريکا را در مذاکرات هسته اي با ايران بر هم بزند.
در هر حال، فيليپ هاموند بازيگري فعال در عرصه مذاکرات هسته اي با ايران محسوب نمي شود و شايد بتوان عنوان کرد که حداقل درمذاکرات اخير وين بود و نبود وي تفاوتي نداشته و ندارد! البته با سوابقي که از لندن در نظام بين‌الملل سراغ داريم،بسيار محتمل است که پس از توافق نهايي، لندن ژست يک بازيگرمهم و تعيين کننده را در اين معادله اتخاذ کند!