به گزارش خبرنگار میراثآریا، نشست خبری آتوسا مومنی رئیس مرکز میراث ناملموس تهران به مناسبت برگزاری نشست تخصصی زیرمنطقهای «میراث فرهنگی ناملموس و تابآوری در برابر تغییرات اقلیمی و تاثیرات آن در آسیای غربی و مرکزی، با تاکید ویژه بر نقش فعالان غیردولتی» صبح امروز دوشنبه مهرماه ۱۴۰۲ در عمارت تاریخی کوشک برگزار شد.
مومنی با اشاره به بیستمین سالگرد تصویب کنوانسیون ۲۰۰۳ پاسداری از میراثفرهنگی ناملوس یونسکو آن را بهعنوان کنوانسیون مادر سازمان یونسکو معرفی کرد و افزود: پس از تصویب کنوانسیون ۱۹۷۲ در راستای حفاظت از میراثفرهنگی یادمانی و معرفی بهعنوان میراث بشری خلایی برای بخشی از این میراث که پشتوانه خلق آثار یادمانی هستند، وجود داشت به همین علت برای حفاظت و صیانت از آثار یادمانی کنوانسیون ۲۰۰۳ با هدف ایجاد وفاق بین ملتها و کشورها شکل گرفت.
او با بیان اینکه ایران به دلیل اقدامات موثر و فعالیتهای حفاظتی، مرمتی و احیاگریهای موثر در حوزه میراثفرهنگی ملموس و ناملموس جزو سکانداران اصلی این عرصه محسوب میشود، ادامه داد: مرکز ناملموس تهران با عنوان مرکز پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی در راستای آگاهیافزایی، پاسداری، ظرفیتسازی و شبکهسازی برای حفاظت، صیانت و ترویج میراثفرهنگی ناملموس اقدامات موثری را در این منطقه که ۲۴ کشور زیرمجموعه آن و ۱۱ کشور عضو مرکز تهران هستند، انجام میدهد.
رئیس مرکز میراثناملموس تهران با اشاره به تشکیل مجدد شورای حکام به ریاست دکتر دارابی در تیرماه سال جاری ادامه داد: برنامه اجرایی را با رای کشورها به تصویب رساندهایم و نخستین برنامه مصوب شده را با همکاری کشور کره اجرایی میکنیم.
مومنی ادامه داد: سازمان یونسکو علاوه بر ظرفیتسازی و پژوهش، وظیفه شبکهسازی در کشورهای منطقه را نیز بهمنظور حفاظت، ترویج، پاسداری و انتقال بین نسلی را بر عهده ما گذاشته است.
او به برگزاری این رویداد بهعنوان دستورکار اشاره کرد و افزود: افتتاحیه این رویداد ۲۵ مهرماه ۱۴۰۲ برابر با ۱۷ اکتبر ۲۰۲۳ بیستمین سالگرد تصویب کنوانسیون ۲۰۰۳ پاسداری از میراثفرهنگی ناملوس یونسکو در اصفهان با حضور کشورهای افغانستان، پاکستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکیه و ارمنستان برگزار و همچنین در روزهای ۲۶ و ۲۷ مهرماه نشستهای تخصصی با حضور۱۵ متخصص برجسته برپا میشود.
رئیس مرکز میراثناملموس تهران با اشاره به حضور متخصصانی از ژاپن و اندونزی ادامه داد: ما در این نشست به دنبال تشکیل یک انجمن غیر دولتی جهانی هستیم. این کشورها همگی در بعضی از آسیبهای نشات گرفته از پدیده تغییرات اقلیمی و تأثیرآن دارای اشتراکات و میزبان عناصری از میراثفرهنگی ناملموس به شکل دانش و کنشهای سنتی هستند، بنابراین پتانسیل کمک به اجتماعات محلی را برای تقویت تابآوری آنان در مقابل آثار تغییرات اقلیمی و همچنین کمک به آنان برای کاهش تغییرات اقلیمی و در نهایت کمک به پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس در مواجهه با تغییرات اقلیمی و اثرات آن دارند.
به گفته او فراهم آوردن فرصتی برای کارشناسان این کشورها برای به اشتراکگذاری تجاربشان از طریق ارائه مطالعات موردی، رصد مشترک آثار تغییرات اقلیمی بر میراثفرهنگی ناملموس و پیشنهاد اجرای پروژههای آزمایشی در کشورهای منتخب با هدف ارتقای آگاهیها در مورد چگونگی پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس میتواند به ارتقا و تقویت تابآوری اجتماعات محلی در مواجهه با تغییرات اقلیمی و آثار آن همچنین بهبود رفاه حال اجتماعات محلی کمکرسان باشد.
مومنی با بیان اینکه بحرانهای طبیعی ابعاد متفاوت و گستردهای را در برمیگیرد، ادامه داد: طبقهبندی و درجهبندی بحرانهای حادث در هر سرزمینی متفاوت است. یک جامعه بحرانزده تنها شامل انسانها نیست، انسان، طبیعت و منابع سه ضلع مثلث هستند که بحرانها هر سه را تحت تاثیر قرار میدهد و باید اظلاع این مثلت به یکدیگر متصل شوند.
رئیس مرکز میراث ناملموس تهران تصریح کرد: میراث ناملموس میتواند فرصتی برای بالابردن تابآوری مردم ایجاد کند که دوباره خود را با زمین آسیبدیده و منابع تطبیق دهند و ارتباط برقرار کنند.
او بر اهمیت نقش فعالان غیردولتی و تشکلهای مردمنهاد در مواجه با بحرانها تاکید کرد و ادامه داد: تشکلهای مردمنهاد برخواسته از جامعه مدنی و محلی هستند و میتوانند در راستای بهرهمندی از ظرفیتهای دولتی برای جامعه محلی و ارتباط سازنده بین مردم آسیبدیده و منطقهای که به آن تعلق دارند تقش مهمی ایفا کنند.
مومنی با بیان اینکه از چهل ماده کنوانسیون ۲۰۲۳ سه ماده بر موضوع تشکلهای مردم نهاد اشاره دارد، افزود: این نهادها در راستای پاسداری، انتقال، ترویج، ظرفیتسازی و شبکهسازی برای تداومپذیری و زیستپذیری نسلهای آینده حائز اهمیت هستند. میراثفرهنگی ناملموس متعلق به مردم است و حفاظت، حمایت، صیانت و تلاش برای انتقال بین نسلی آنها بر عهده مردم است.
انتهای پیام/