محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران میگوید تغییر مواضع، زیادهخواهی و مواضع متفاوت برخی کشورهای 1+5 مذاکرات را دشوار کرده است.
وزیر امور خارجه ایران این سخنان را دیشب در جمع خبرنگاران در وین بیان کرد.
ظریف افزود: «ما خواهان توافق با عزت هستیم و به مذاکره ادامه میدهیم. اگر طرف مقابل به دنبال توافق شرافتمندانه و متوازن باشد، توافق در دسترس است.»
وزیر امور خارجهی ایران همچنین گفت: «مذاکرات دشواریهای ویژهای دارد، به ویژه اکنون که روزهای نهایی مذاکرات است و داریم به توافق نزدیک میشویم. به طور حتم در این زمان هر کلمهای که پایین و بالا شود، میتواند تغییر اساسی داشته باشد. از این رو، هر دو طرف با دقت مذاکره میکنیم.»
وزیر خارجهی کشورمان گفت همانطور که مقام معظم رهبری فرمودهاند، ما به دنبال یک توافق با عزت هستیم و برای رسیدن به آن وارد میدان شدیم. مردم ایران دنبال توافق هستند اما توافقی که با عزت باشد.
ظریف تأکید کرد که «ما میز مذاکره را ترک نکردیم و ترک نخواهیم کرد» و «اگر طرف مقابل به دنبال توافقی شرافتمندانه و متوازن باشد، حتماً این توافق قابل دسترسی است.»
وی گفت: «به هر حال یا توافق میشود یا نمیشود و از این دو حالت خارج نیست. به مرحلهای رسیدهایم که واقعا طرفهای مقابل ما باید تصمیم بگیرند که به دنبال توافق هستند یا فشار. بارها گفتهایم که توافق و فشار قابل جمع نیست و باید یکی از این دو را انتخاب کنند.»
دیشب در بحبوحهی ماراتن مذاکرات و در پی اظهارات جان کری، وزیر خارجهی امریکا، ظریف در توئیتر خود نوشت «آدم نمیتواند وسط مسابقه اسبش را عوض کند». بیان این ضرب المثل امریکایی از جانب ظریف نشان از تغییر مواضع ناگهانی غربیها و به ویژه امریکاییها در روز گذشته داشت که به طرز غیرمترقبهای سختگیرانهتر از قبل بود.
گزارشها حاکی از آن هستند که تغییر مواضع طرف غربی روند پیشرفت مذاکرات را کند کرده است.
جان کری: برخی مسائل مهم هستهای حل نشده است
روزنامه گاردین هم نوشت هیات ایرانی در وین طرفهای غربی را به تغییر مواضع خود و ارائه مواضع متعدد متهم میکنند.
این روزنامه به نقل از یک مقام ارشد در تیم مذاکراهکنندۀ ایران افزود در مذاکرات اخیر شاهد «تغییر مواضع و عقبنشینی از مواضع» بودیم.
این مقام ایرانی که خواست نامش فاش نشود گفت: «این شبیه مذاکره چند جانبه نیست، بلکه مذاکراتی پنج جانبه است. هر کشوری خط قرمز خود را دارد. امریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان هر یک خط قرمز خود را دارند. آنها به ما میگویند نسبت به خط قرمز دیگری انعطاف داریم، اما نسبت به خط قرمز خود نه.»
یک مقام ارشد ایرانی هم میگوید کشورهای غربی در هماهنگ کردن مواضع در رابطه با موضوع قطعنامه جدید شورای امنیت که قرار است پس از دستیابی به توافق هستهای احتمالی منتشر شود، دچار مشکل شدهاند.
علی اکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل نیز گفته است «خطوط قرمز» تهران باید در مذاکرات وین رعایت شوند.
وی رعایت «خطوط قرمز» تهران را شرط رسیدن به توافق اتمی دانست و سخنان اخیر جان کری را «جنگ روانی» علیه ایران توصیف کرد.
ولایتی گفت: «جمهوری اسلامی نه پیشنهاد تمدید [مذاکرات] میدهد و نه با تمدید مخالفت میکند.»
پس از سخنان کری و واکنشهای بالکنی ظریف در مواجهه با خبرنگاران، دو طرف بار دیگر با هم مذاکره کردند.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در مصاحبه با شبکۀ خبری سیانان گفت «برخی مسائل سیاسی» هنوز حل نشدهاند.
وی افزود «هرگز این قدر به توافق با ایران نزدیک نبودیم، اما باید تصمیمهای تاریخی گرفته شود.»
قرار بود ایران و 1+5 تا پایان پنجشنبه (18 تیر) به توافق جامع هستهای دست یابند اما به دلیل برخی اختلافها دو طرف توافق کردند تا زمانی که مذاکرات به نتیجه برسد در وین بمانند.
∎