در این بیانیه که توسط نماینده آمریکا قرائت شد و در آن ادعاهایی علیه ایران ذکر شده، آمده است: «ما صادقانه قدردان کار حرفهای و تلاشهای بیطرف و مداوم آژانس در اجرای توافق پادمانی جامع با ایران هستیم. ما دبیرکل را برای تلاشهای فراوانش در تعامل با ایران در رابطه با مسائل پادمانی باقیمانده و اجرای فعالیتهای نظارتی و راستیآزمایی توسط آژانس اتمی تحسین میکنیم. ما در نظر داریم که دبیرکل تاکید داشته که مشکلات پادمانی باقیمانده از تعهدات ایران ذیل توافق پادمانی جامع نشات میگیرد و برای اینکه آژانس در موقعیتی قرار بگیرند که بتواند تضمینهای معتبری در رابطه با ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران ارائه دهد، این مشکلات باید حلوفصل شوند. من درخواست دبیرکل مبنی بر همکاری صادقانه ایران با آژانس به شیوهای که تعهدات ارائه شده در بیانیه مشترک ماه مارس اجرا شوند را منعکس میکنم».
در ادامه این بیانیه آمده است: «ما با یادآوری قطعنامه GO/۲۰۲۲/۷۰ این شورا که در تاریخ ۱۷ نوامبر ۲۰۲۲ تصویب شده است، برخی از نکات مهم آخرین گزارش دبیرکل را تکرار میکنیم. این گزارش بار دیگر نتیجه میگیرد که مشکلات پادمانی مرتبط با مواد هستهای اعلام نشده و فعالیتهای احتمالی در ایران همچنان به دلیل همکاری ناکافی ایران حلوفصل نشدهاند. مشکلات جدیدی نیز در رابطه با اجرای توافقات پادمانی مورد نیاز ذیل پیمان عدم اشاعه هستهای توسط ایران به وجود آمده است. بهرغم تمامی شواهد در ماه ژوئن که حاکی از پیشرفت محدود ایران در اجرای بیانیه مشترک با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بوده است، ما نیز همانند مدیرکل از عدم حصول پیشرفت از آن زمان متاسف هستیم. رد شدن بازرسان کارکشته آژانس و عذم صدور ویزا برای مقامات آژانس توسط ایران مغایر با بیانیه مشترک بوده و توانایی آژانس در انجام وظایف پادمانی خود را تضعیف میکند».
۶۳ کشور در ادامه این بیانیه عنوان کردند: «ما تاکید میکنیم شورا طی چهار سال، سه قطعنامه در رابطه با مسائل پادمانی به دلیل درخواست آژانس مبنی بر همکاری بهتر ایران صادر کرده است. ما یادآوری میکنیم که در قطعنامه تصویب شده در نوامبر گذشته توسط شورای حکام آمده که اقدامات ایران در جهت انجام وظایف قانونی خود و شفافسازی در رابطه با تمامی مسائل پادمانی باقیمانده ضروری و حیاتی است و این کشور باید بدون تاخیر بیشتر این اقدامات را اتخاذ کند: توضیحات معتبر فنی در رابطه با وجود ذرات اورانیوم با منشا انسانی در سه سایت اعلام نشده در ایران ارائه دهد؛ آژانس را از محل کنونی مواد هستهای و یا تجهیزات آلوده مطلع کند؛ تمامی اطلاعات، اسناد و پاسخهایی که آژانس نیاز دارد را ارائه دهد و اجازه دسترسی به مکانها و موادی که آژانس نیاز دارد را صادر کند و بگذارد که آژانس درصورت لزوم نمونهبرداریهایی را انجام دهد».
در این بیانیه مشترک ادعا شده است: «ما مدنظر داریم که ایران طی ۱۰ ماه گذشته هیچ توضیح فنی معتبری در رابطه با حضور ذرات اورانیوم با منشا انسانی در مکانهای اعلام نشده در ایران ارائه نداده است. ما خاطرنشان میکنیم که دبیرکل بار دیگر گزارش داده که مسائل پادمانی باقیمانده باید حلوفصل شوند تا آژانس در موقعیتی قرار بگیرند که بتواند تضمینهایی در رابطه با ماهیت کاملا صلحآمیز برنامه هستهای ایران ارائه دهد».
این کشورها در ادامه این بیانیه گفتند: «ما بر لزوم شفافسازی از سوی ایران و حلوفصل مشکلات به گونهای که برای آژانس بینالمللی انرژی اتمی رضایتبخش باشد، تاکید میکنیم. ایران باید پاسخهای معتبر فنی مطابق با توافق پادمانی جامع به آژانس بینالمللی انرژی اتمی عرضه کند تا سوالات قانونی آژانس در رابطه با مکانهای باقیمانده و همچنین تناقض در مواد هستهای در ارتباط با تاسیسات تبدیل اورانیوم حلوفصل شود. همانگونه که در قطعنامه ماه نوامبر شورا اشاره شد، زمانی که مدیرکل در جایگاهی قرار بگیرد که بگوید به دلیل ارائه اطلاعات فنی معتبر از سوی ایران دیگر مسائل پادمانی برجستهای باقی نمانده است، لزوم اتحاذ اقدامات از سوی شورا در رابطه با این مسائل از میان خواهد رفت».
بیانیه ۹ کشور در حمایت از برنامه صلحآمیز هستهای ایران
همچنین ۸ کشور شامل چین، روسیه، سوریه، ونزوئلا، کوبا، نیکاراگوئه، بلاروس، زیمبابوه به همراه ایران، امروز (چهارشنبه) بیانیهای در حمایت از برنامههای صلحآمیز هستهای تهران را در نشست فصلی شورای حکام آژانس قرائت کردند.
در این بیانیه که توسط نماینده سوریه قرائت شد، آمده که روند همکاری جمهوری اسلامی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی «باید از راه غیرسیاسی، بدون دخالت از خارج و با نگاه پیشرفت در رسیدگی به آن» انجام شود.
این بیانیه همچنین از «طرفهای مربوطه در مذاکرات وین درباره احیای برجام خواسته شده تا از فرصتی که از تلاشهای همراه با حسننیت ایران ایجاد شده، استفاده کرده و به میز مذاکره برای اجرای کامل توافق از سوی همه طرفها بازگردند».
«محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران امروز در واکنش بخش پادمانی گزارش مدیرکل آژانس گفت: «موارد پادمانی چهار مورد بود و الان به ۲ مورد کاهش پیدا کرده است. ما گفتگو و روشنگری کردیم و مدارک زیادی را به آژانس ارائه دادیم. ما با دشمنی مواجه هستیم و شکلگیری این پرونده متاثر از دشمنی، پروندهسازی و اتهاماتی است که به ما نسبت دادهاند».
رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: «۲۲ سال است که اینها مطرح است و ما همیشه صبورانه، شفاف و با تعامل همراهی کرده و همراهی میکنیم تا این موضوع حل شود».