گروه سیاسی-رجانیوز: رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز دوشنبه در نشست فصلی شورای حکام این نهاد بینالمللی به ارائه نکاتی پیرامون برنامه هستهای ایران پرداخت و گفت: «به حصول توافق با ایران درخصوص دسترسی به فیلم دوربینهایی که در دو سالونیم گذشته گرفته شده اما به آژانس منتقل نشده، نزدیک نیستیم».
به گزارش رجانیوز؛ گروسی در نطق آغازین خود افزود: «همانطور که میدانید فعالیتهای راستیآزمایی و نظارتی در ایران به صورت جدی تحت تأثیر تصمیم ایران در فوریه 2021 مبنی بر متوقف کردن تعهدات مرتبط هستهای ذیل برجام قرار گرفته است. وضعیت در نتیجه تصمیم متعاقب ایران برای کنار گذاشتن همه پایشهای برجامی و تجهیزات نظارتی آژانس بدتر شده است».
وی اضافه کرد: «از زمانی که ایران به صورت موقت اجرای پروتکل الحاقی را متوقف و اعلانیههایش را بهروزرسانی کرده و در نتیجه آژانس قادر به دسترسیهای تکمیلی به سایتها و دیگر اماکنی در ایران شده بیش از دو سال و نیم میگذرد».
مدیر کل آژانس اتمی در بخش دیگری از ادعاهای خود اضافه کرد: «ایران همچنین هنوز بایستی توجیهات موثق فنی در خصوص وجود ذرات اورانیوم با منشا انسانی در ورامین و تورقوزآباد در اختیار ایران قرار دهد و آژانس را از اماکن فعلی مواد مرتبط هستهای و یا تجهیزات آلوده مطلع سازد».
در همین راستا و ناظر به بحث دوربینها و عدم دسترسی آژانس به این فیلم دوربینها، «لارنس نورمن» خبرنگار حوزه هستهای با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس به نقل از گروسی نوشت: مدیرکل آژانس انرژی اتمی میگوید که بازسازی تصویر دقیقی از فعالیت هستهای ایران بدون فیلم دوربینها غیرممکن خواهد بود.
باید به این نکته اشاره کرد که درچارچوب همکاریهای داوطلبانه ایران با آژانس در خردادماه امسال، تعدادی از دوربینهای آژانس که در چارچوب قانون اقدام راهبردی جمعآوری شده بودند، در سایت اصفهان دوباره نصب شدند.
دوربینهای مذکور با یک شرط نصب شده بودند و آن هم این است که اطلاعات ذخیره شده در آنها تا زمان رسیدن به توافق بر سر برجام و چگونگی احیای آن، نزد ایران بماند. این به معنی آن است که فیلمها برای آژانس قابل دسترسی نخواهد بود.
همچنین نورمن در پیامی دیگر به نقل از گروسی افزود: مسائل باقیمانده پادمانی ناشی از تعهدات ایران ذیل توافقنامه جامع پادمانهاست و برای اینکه آژانس در موقعیتی باشد که تضمین دهد برنامه هستهای ایران صرفاً صلحآمیز است، میبایست حلوفصل شود.
این درحالی است که آژانس از روند مذاکرات سیاسی و توقف اجرای تعهدات از سوی طرفین برجام اطلاع داشته و با این وجود همچنان بر درخواستهای فراپادمانی خود برای افزایش نظارتها و بازرسیها اصرار دارد و بر این رویه نیز ادامه میدهد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس اما هفتهی گذشته مدعی شده بود که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در جدیدترین گزارش خود مدعی کاهش ذخایر اورانیوم غنی شده ایران نسبت به ماه مه گذشته شده است. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش خود درباره فعالیتهای هستهای ایران تایید کرده بود که این کشور غنیسازی را کاهش داده است.
بنا بر ادعای آسوشیتدپرس، در گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی آمده است که ایران ۱۲۱کیلوگرم (۲۶۸ پوند) اورانیوم غنیشده تا۶۰ درصد دارد که رشد میزان آن بسیار کندتر از قبل بوده است. گزارش آژانس اتمی در ماه مه، ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی را کمی بیش از ۱۱۴ کیلوگرم (۲۵۰ پوند) اعلام کرده بود که این حجم ماه فوریه ۸۷.۵ کیلوگرم (۱۹۲ پوند) بوده است. همچنین خبرگزاری فرانسه گزارش داد آژانس با این حال اعلام کرد ذخایر مذکور کماکان ۱۸ برابر سقف سال ۲۰۱۵ است. بر اساس این گزارش محرمانه که به رویت خبرگزاری فرانسه رسیده است، مجموع ذخایر اورانیوم غنی شده ایران تا ۱۹ آگوست ۳ هزار و ۷۵۹ کیلو بوده است که نسبت به آمار ماه مه ۹۴۹ کیلوگرم کاهش یافته است.
این بدان معناست که تنها روند «سرعت غنیسازی» ایران کاهش پیدا کرده و تغییری در «خلوص» آن ایجاد نشدهاست. اتفاقی که مشخصا در چارچوب تعاملات بین ایران و آژانس قابل تفسیر بوده و عملا خلاف با این توافقات اقدامی صورت نگرفته است؛ تعاملاتی که مشخصا در لایهی عدم صدور قطعنامهی شورای حکام و بستهشدن پروندهی چند سایت ادعایی نیز خواهد بود. در پی همین تعاملات، پرونده مربوط به یکی از مکانهای ادعایی آژانس - آباده - (مریوان) بسته شد و ادعای کشف ذرات اورانیوم با غنای ۸۳.۷ درصد نیز در پی توضیحات ارائه شده از سوی ایران حل شد.
پیش از این «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران درباره برخی ادعاها مبنی بر کاهش غنیسازی ایران اظهار داشته بود: غنیسازی بر اساس قانون اقدام راهبردی و در چارچوب تدابیر کلی نظام پیش میرود و ما هم طبق همان اقدام میکنیم.
با اینحال ادعاهای امروز گروسی مبنی بر ماهیت برنامه هستهای ایران و همچنین نگرانی بابت عدم دسترسی به فیلم دوربینها که درخواستی فراپادمانی است، در حالی مطرح میشود که مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کردهاند که فعالیتهای هستهای کشور کاملا صلحآمیز است و ایران هیچ قصدی برای دستیابی به ظرفیت تولید سلاح هستهای ندارد. با این حال و با توجه به ادعاهای بی اساس گروسی و به نقل از منابع دیپلماتیک وین قرار نیست در نشستهای آتی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، قطعنامهای علیه جمهوری اسلامی ایران صادر شود.
انتهای پیام/