شناسهٔ خبر: 6231865 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: نسیم | لینک خبر

جاش ارنست: گفتگوها در وین به توافق نزدیک شده است

به گزارش خبرگزاری رویترز، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد: تمدید گفتگوها درباره برنامه هسته‌ای ایران، فرصتی را برای پرداختن به اختلافات مهم میان دو طرف فراهم آورده است/ گفتگوها در وین به توافق نزدیک شده است و ارزش ادامه را دارد

صاحب‌خبر -

جاش ارنست درباره تمدید گفتگوها گفت: ما به صورت شفاف گفتیم که رئیس جمهور آمریکا هیچ نوع توافقی را که کمتر از حد تعهدات سیاسی آوریل (توافق لوزان) باشد،نخواهد پذیرفت. همانطور که جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در روز یکشنبه گفت،ما تاکنون هرگز تا این حد به توافق نهایی نزدیک نشدیم اما همچنان اختلافات قابل توجهی باقی مانده است. این فقط دیدگاه آمریکا نیست بلکه دیدگاه همه شرکای پنج به علاوه یک نیز است.بنابراین، این حاکی از این است که این گفتگوها دست کم در حال حاضر ارزش ادامه یافتن دارد و این روند تصمیم گیری در جریان است. بنابراین تمرکز ما بر روی کیفیت توافق احتمالی و مفید بودن ادامه گفتگوها است و ما می خواهیم اطمینان یابیم طرح اقدام مشترک همچنان اجرا می شود. اکنون بیش از یک سال است طرح اقدام مشترک اجرا می شود و این توافقی است که درها را برای این گفتگوهای بیشتر باز کرد.کاری که این توافق انجام داد این بود که برنامه هسته ای ایران را متوقف کردو برخی از عناصر اصلی این برنامه را به عقب راند.برخی از جمهوریخواهان تردیدهای زیادی درباره طرح اقدام مشترک داشتند اما ما اکنون حتی از بسیاری از جمهوریخواهان می شنویم که می گویند می خواهیم طرح اقدام مشترک همچنان اجرا شود.آنچه که ما گفته ایم این است که ما می خواهیم در حالی که برای رسیدن به توافق که به بهترین وجه منافع ما را تامین می کند،مذاکره می کنیم، طرح اقدام مشترک همچنان اجرا و موجب توقف برنامه هسته ای ایران شود و همچنان موجب عقب راندن برخی از عناصر اصلی این برنامه شود.آنچه که به بهترین وجه منافع ما را تامین می کند این است که توافق همه مسیرهای ایران برای دستیابی ایران به سلاح هسته ای را ببندد و اطمینان دهد ایران با سرزده ترین بازرسی ها که تاکنون بر یک کشور اعمال شده است،همکاری خواهد کرد.

جاش ارنست درباره افزایش زمان بازبینی کنگره با تاخیر در رسیدن به توافق نهایی گفت:در صورتی که این توافق مشمول شصت روز بازبینی کنگره گردد،این در حقیقت به تعطیلات ماه اوت کنگره برخورد می کند. بنابراین ممکن است این شصت روز مهلت بازبینی با وقفه بیشترمواجه شود اما این لزوما به معنای بررسی بیشتر نیست.این بدان معنا نیست که کنگره تمام شصت روز را به بررسی توافق بپردازد.
سخنگوی کاخ سفید گفت:ما درباره بررسی ها نگران نیستیم.ما از بررسی بیشتر توافق استقبال می کنیم. اگر ما بتوانیم به توافقی برسیم ،توافقی خواهد بود که اطمینان داریم به نفع ما خواهد بود و به صورت روشن همه مسیرهای ایران برای سلاح هسته ای را می بندد و ما از این بررسی و ملاحظه دقیق این توافق استقبال خواهیم کرد اما بار دیگر می گویم این نیازمند رسیدن به توافق نهایی است. ایرانی ها هنوز سند توافق نهایی را که منعکس کننده پارامترهای توافق شده در آوریل(لوزان) باشد، امضاء نکرده اند.

سخنگوی کاخ سفید گفت:ما از همان آغاز گفتگوها با ایران نگرانی بسیار خود درباره تاثیرگسترده دستیابی ایران به سلاح هسته ای در برهم زدن ثبات خاورمیانه ( غرب آسیا) ابراز کردیم واین در حقیقت یکی از دلایلی است که ما وارد این مذاکرات شدیم تا از وقوع این واقعه برهم زننده ثبات جلوگیری کنیم.این بخشی از گفتگوهایی بود که ما با اسرائیلی ها ،شرکای شورای همکاری خلیج (فارس) و همچنین شرکای پنج به علاوه یک در وین داشته ایم.من تکرار می کنم که ما به همین جهت ما روشن ساختیم فقط توافق خوب را خواهیم پذیرفت که منعکس کننده پارامترهای توافق سیاسی در لوزان باشد.این نوع توافق، توافقی است که موجب بسته شدن همه مسیرهای پیش روی ایران به سلاح هسته ای خواهد شد واطمینان خواهد داد ایران با سرزده ترین بازرسی ها که تاکنون بر یک کشور اعمال شده است،همکاری خواهد کرد.

جاش ارنست گفت:ما اطمینان داریم اگر بتوانیم به توافق برسیم،فقط توافقی خواهیم داشت که منعکس کننده پارامترهای تعیین شده خواهد بود وهمه مسیرهای دستیابی به سلاح هسته ای را خواهد بست و موجب همکاری ایران با سرزده ترین بازرسی هایی خواهد شد که تاکنون بر یک کشور اعمال شده است.اگر ما بتوانیم به چنین توافقی برسیم،من مطمئن هستم ما زمانی را برای صحبت علنی درباره این توافق صرف خواهیم کرد تا اطمینان یابیم مردم آنچه را که در توافق وجود دارد،درک می کنند.ما مطمئنا درباره آنچه که توافق شد،با کشورهای منطقه و جهان گفتگو خواهیم داشت.ما همچنین با سازمان ملل متحد و آژانس بین المللی انرژی هسته ای برای اجرای همکاری نزدیک خواهیم داشت.این کار نیاز به تلاش ها و گاهی نیز توجهاتی دارد و این بخشی از تلاش برای حرکت به سمت جلو خواهد بود.

وی مدعی شد: ما صریحا گفتیم که این توافق همه نگرانی ها ما درباره ایران ،رفتار آنها و روابط ما با آنها را برطرف نخواهد کرد.حقیقت این است که ایران به بازداشت ناعادلانه شهروندان آمریکایی در کشور خود ادامه می دهد.این منشا رنجش بسیار در روابط بین آمریکا و ایران است.ایران به تهدید اسرائیل نزدیک ترین متحد ما در منطقه ادامه می دهد.این موجب نگرانی بسیاری در آمریکا و نزد پرزیدنت اوباما شده است.ایران به مشارکت در فعالیت های برهم زننده ثبات در خاورمیانه ( غرب آسیا)ادامه می دهد.مهمترین نمونه آن یمن است که ما شاهد وضع اسفناک بشری و ادامه اقدامات خشونت بار حوثی ها و دیگر فعالیت های برهم زننده ثبات با حمایت ایران هستیم.

جاش ارنست مدعی شد:با توجه به همه این کارهای بد که ایران کرده است، ایران اگر به سلاح هسته ای مسلح شود،خطرناک تر خواهد بود.اگر ایران اسرائیل را تهدید می کند،ما در این زمینه بسیار ناراحت می شویم اما اگر آنها سلاح هسته ای داشته باشند و آن را به طرف اسرائیل نشانه گیرند،این بسیار خطرناک تر خواهد بود.

سخنگوی کاخ سفید در ادامه مدعی شد: یکی دیگر از نگرانی های دیگری که ما درباره رفتار ایران داریم این است که ما می دانیم آنها به فعالیت های تروریستی در سراسر جهان ادامه می دهند.حمایت آنها از تروریست ها زمانی که آنها قابلیت ساخت سلاح هسته ای داشته باشند،بسیار خطرناک تر خواهد بود.آنها خواهند توانست برخی از فناوری هسته ای را در اختیار تروریست ها قرار دهند.حقیقت این است ایران دارای سلاح هسته ای بسیار خطرناک تر از ایرانی خواهد بود که ما الان در حال مقابله با آن هستیم.

جاش ارنست ادعا کرد:این توافق اساسا موجب کاهش خطر ایران خواهد شد.با توجه به این که ایران هم اکنون در حال برهم زدن ثبات در منطقه است، درصورتی که به سلاح هسته ای دست یابد،اوضاع در خاورمیانه ( غرب آسیا)را شکننده تر می کند.همچنین در صورتی که ایران به سلاح هسته ای دست یابد این امکان وجود دارد دیگر کشورها در خاورمیانه از جمله کشورهایی که ما با آنها روابط قویتر داریم،تصمیم گیرند که به سلاح هسته ای دست یابند و آن را به نفع منافع خود ببینند و این موجب رقابت هسته ای در خاورمیانه خواهد شد و این چیزی است که آمریکا ،فرانسه وآلمان و دیگر اعضای پنج به علاوه یک اصلا نمی خواهند ببینند.

وی گفت: برخی این حدس وگمان را مطرح می کنند که تکمیل موفقیت آمیز این توافق ممکن است راه را برای روابط بهتر بین آمریکا و ایران هموار کند.اگر چنین شود ما از این نتیجه استقبال خواهیم کرد اما این دلیل توافق نیست.ما از راه دیپلماتیک بدنبال توافق هستیم تا ایران را از دستیابی به سلاح هسته ای بازداریم.

وی در پاسخ به سوال یک خبرنگار درخصوص انتقادها از دولت آمریکا درباره توجه به منافع ایران در این توافق گفت: اصلا چنین نیست.من مطمئن هستم که ایران چنین احساسی ندارد. در اظهارات علنی ایرانی ها در یک سال ونیم گذشته مشهود است که نسبت به نحوه توصیف ما از توافق بین ایران و شرکای پنج به علاوه یک اعتراض داشتند.حقیقت این است که رئیس جمهور بسیار بر روی جزییات متمرکز بوده است و دولت رویکرد وکالت گونه در این مذاکرات داشته است و در حال اطمینان یافتن از حل همه موضوعات است و اگر عبارتی با پارامتر توافق شده در آوریل مطابقت نداشته باشد، در این زمینه نگرانی بسیار خواهیم داشت.رئیس جمهور تصریح کرده است اگر توافق نهایی منعکس کننده تعهدات گسترده در آوریل(لوزان) نباشد،ما به توافق نخواهیم رسید.

سخنگوی کاخ سفید گفت: همزمان ما در این توافق بر مقررات بازگشت سریع تحریم ها تاکید می کنیم. این نشان می دهد رئیس جمهور برای اطمینان یافتن از اجرای این توافق جدی است. اگر آژانس بین المللی انرژی هسته ای متوجه شود ایران از برخی از جنبه های توافق نهایی تبعیت نکرده است.رئیس جمهور می خواهد اطمینان یابد ابزار لازم برای بازگشت تحریم ها را در اختیار دارد و اطمینان یابیم می توانیم ایران را به خاطر همه جنبه های توافق مسئول است.بنابراین من فکر می کنم دولت آمریکا درباره رسیدن به توافقی که منعکس کننده تعهدات قبلی ما وایران باشد، جدیت بسیاری نشان داده است.