شفقنا- به گفته تحلیلگران، گامهای محدود ایران برای کاهش سرعت انباشت اورانیوم نزدیک به تسلیحات ممکن است به کاهش تنشهای آمریکا و ایران کمک کند.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا؛ رویترز در تحلیلی نوشت: گامهای محدود ایران برای کاهش سرعت انباشت اورانیوم نزدیک به تسلیحات ممکن است به کاهش تنشهای آمریکا و ایران کمک کند، اما بهگفته تحلیلگران، به معنای پیشرفت به سوی توافق هستهای گستردهتر پیش از انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا نیست.
براساس آخرین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران میزان خلوص اورانیوم غنیشده خود را تا ۶۰ درصد، کاهش داده و بخش کوچکی از ذخایر ۶۰ درصدی خود را نیز رقیق کرده است. با این حال آژانس مدعی شده طبق تعریف نظری این مرکز، ایران اکنون تقریباً اورانیوم غنیشده تا 60 درصد را در اختیار دارد که اگر بیشتر تصفیه شود، برای ساخت سه بمب هستهای کافی است.
با این حال تحلیلگران منع گسترش سلاح های هسته ای می گویند کاهش سرعت هسته ای ایران ممکن است برای ایالات متحده و ایران کافی باشد تا آنچه را که آنها به عنوان تفاهمات توصیف می کنند برای کاهش تنش ها بر سر موضوعات هسته ای و سایر موضوعات به دست آورند. این لزوماً به معنای هیچ محدودیت واقعی برای برنامه هسته ای ایران قبل از انتخابات 5 نوامبر 2024 در ایالات متحده نیست، اما ممکن است به جو بایدن کمک کند تا از یک بحران مخرب سیاسی با ایران که به دنبال انتخاب مجدد است، اجتناب کند.
«هنری روم »از موسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک گفت: «کاهش سرعت انباشت 60 درصدی نشانه روشنی است که تهران برای پیشبرد «تفاهمات» و کاهش تنش با واشنگتن آمادگی دارد. برای واشنگتن، احتمالاً محدودیتی برای آنچه ایران باید برای اهداف «کاهش تنش» انجام دهد، وجود دارد. ایران احتمالاً از این مرز عبور کرده است.»
«اریک برویر» تحلیلگر ابتکار تهدید هسته ای، درباره اقدامات اخیر ایران گفت: «ایران پای خود را از روی پدال گاز در برخی زمینهها برداشته است، اما ترمز برنامه هسته ای را نمی کشد. ارزش منع اشاعهای گامهایی که ایران برداشته نسبتاً ناچیز است، اما در حال حاضر هدف سیاست آمریکا حل برنامه هستهای نیست، بلکه ایجاد یک فرصت سیاسی و اجتناب از بحران است».
«اليوت آبرامز» نماينده ويژه دونالد ترامپ، رئيس جمهور سابق آمريكا در امور ايران، اكنون در شوراي روابط خارجي گفت: «تا انتخابات سال آينده، به نظر مي رسد كه دولت خواهان آرامش است و مايل است بهاي غني سازي گسترده ايران را بپردازد».
آبرامز به افزایش صادرات نفت ایران علیرغم تحریم های آمریکا و انتقال 6 میلیارد دلار سرمایه ایران از کره جنوبی به قطر به عنوان بخشی از تبادل زندانیان اشاره می کرد.
یک دیپلمات غربی در پاسخ به این سوال که چرا ایران برنامه خود را کند کرده است، گفت: من فکر می کنم این بخشی از گفتگوهایی است که آنها با ایالات متحده داشته اند و بخشی از توافق گسترده تر، یا بهتر بگویم توافقی که عملاً توافق نیست، میباشد.
این تحلیل را در رویترز ببینید