به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از رویترز، رهبران کشورهای بلوک موسوم به بریکس - برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی - قرار است امروز (سهشنبه) نشستی را در ژوهانسبورگ آغاز کنند که در آن افزایش اعضا را بررسی میکنند. برخی از اعضا میکوشند این بلوک را به وزنهای در برابر غرب تبدیل کنند.
تشدید تنش های جهانی ناشی از منازعه اوکراین و رقابت فزاینده بین چین و ایالات متحده، بر تلاش برای تقویت این بلوک که گهگاه از اختلافات داخلی و فقدان چشمانداز منسجم رنج برده است، فوریت بخشیده است.
سیریل رامافوسا، رئیسجمهور آفریقای جنوبی، در سخنرانی خود پیش از این نشست گفت: «بریکسِ توسعهیافته، گروهی از کشورها با نظامهای سیاسی متفاوت را نمایندگی خواهد کرد که تمایل واحدی برای داشتن یک نظم جهانی متعادلتر دارند».
تقویت استفاده از ارزهای محلی کشورهای عضو نیز در دستور کار است. با این حال، سازماندهندگان اجلاس آفریقای جنوبی میگویند هیچ بحثی در مورد ارز مشترک بریکس وجود نخواهد داشت، ایدهای که برزیل اوایل امسال به عنوان جایگزینی برای وابستگی به دلار مطرح کرد.
رامافوسا از 22 تا 24 اوت (31 مرداد تا 2 شهریور) میزبان شی جین پینگ - رئیسجمهور چین، لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا - رئیسجمهور برزیل - و نارندرا مودی - نخستوزیر هند - خواهد بود.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، به آفریقای جنوبی سفر نخواهد کرد و به شکل مجازی به نشست آفریقای جنوبی خواهد پیوست.
توسعه، مدتها هدف چین بوده، که امیدوار است عضویتِ گستردهتر بر عملکرد بلوکی که هماکنون میزبان حدود 40 درصد جمعیت جهان و یکچهارم تولید ناخالص داخلی جهانی است، تأثیر مثبت بگذارد.
رهبران، عصر سهشنبه به وقت محلی یک نشست کوچک و شام برگزار خواهند کرد که احتمالاً در آن در مورد چارچوب و معیارهایی برای پذیرش کشورهای جدید گفتگو خواهند کرد.
اما موضوع گسترش، به محل مناقشه نیز بدل شده است.
روسیه مایل است اعضای جدیدی را برای مقابله با انزوای دیپلماتیک خود در مورد منازعه اوکراین به این بلوک وارد کند. آفریقای جنوبی نیز حمایت خود را اعلام کرده است.
وینای کواترا، وزیر امور خارجه هند روز دوشنبه گفت هند - که نسبت به تسلط چین محتاط است و نسبت به توسعه شتابزده هشدار داده است، «نیت مثبت و ذهنی باز دارد». در همین حال، برزیل نگران است رشد بریکس، نفوذ آن را کمرنگ کند.
مقامات آفریقای جنوبی میگویند بیش از 40 کشور برای پیوستن به بریکس ابراز علاقه کرده اند. از میان آنها، بیش از 20 کشور به طور رسمی درخواست پذیرش را مطرح کرده اند.