دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی میزان اجرایی شدن سند را بررسی کردیم و در یک روند تحقیقی به این نتیجه رسیدیم که ۶۰ درصد سند نقشه جامع علمی کشور تحقق یافته و ۴۰ درصد آن تحقق نیافته است.
حجت الاسلام حسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی صبح امروز در نشستی با نمایندگان دانشجویان و تشکلهای دانشجویی پس از بیان مطالب دانشجویان در سخنانی، اظهار داشت: بیشتر سخنان دوستان انتقاد و مطالبهگری از شورای عالی انقلاب فرهنگی بود؛ البته انتظار از فضای دانشجویی همین است زیرا ذهن جوان خوش فکر و فعال است و نکاتی را می بیند و انتقاداتی را مطرح میکند اما اگر در کنار انتقادات، راهکارهایی را هم بیان کنید بسیار ارزشمند خواهد بود.
وی افزود: در سخنان خود اعلام کردید بسیاری از این سیاستها و نقشههای شواریعالی انقلاب فرهنگی ناکارآمد است لذا خوب است به عنوان دانشجو و نخبه بیان کنید اگر شما بودید چه کار میکردید این سیاستها و موضوعات کارآمد شود.
وی تصریح کرد: بنده اخیراً در مشهد در نشست با دانشجویان علوم پزشکی از انها خواستم اقدام به تشکیل هیئت های اندیشه ورز کنند تا انها با دبیر ستاد تعلیم و تربیت ما ارتباط برقرار کنند و و زنان و بانوان دانشجو نیز میتوانند نکات خود را با دبیر ستاد زنان و بانوان شورا در میان بگذارند.
وی ادامه داد: شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال حاضر 4 ستاد قرارگاهی تشکیل داده و نخبگان دانشگاهی و فعالان مردمی عنصر حقیقی این شوراها هستند اگر هیئتهای اندیشه ورز شکل بگیرند و با این ستادها ارتباط برقرار کنند در راه بینی، راهبری و راه سنجی کمک شورا خواهند بود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه هیئتهای اندیشه ورزی جوانان ایده را به سیاست و سیاست را به ماده و مصوبه و تبدیل میکنند، افزود: نه تنها ادعای حمایت از اساتید و فعالان فرهنگی در حکمرانی فرهنگی کشور را داریم بلکه ساختار را فراهم کردیم و معبر را باز گذاشتهایم.
خسرو پناه یادآور شد: معتقدیم فرایند حکمرانی چه در تهیه و سیر سند و چه در راهبری سند با مشارکت نخبگان پیش میرود. بنده هیچ مشاوری ندارم. بلکه دو دستیار دارم که از نخبگان هستند. مردم ما امروز خودشان جزو نخبگان باهوش و موثر به شمار میرود ما به مردم نگاه نخبگانی داریم زیرا عمق و آگاهی آنها تغییر کرده و فعالان فرهنگی و مردمی امروز از سطوح بالای علم و تحصیلات برخوردارند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه برخی از انتقادات قابل تامل است، یادآور شد که اسناد باید پیوست رسانهای داشته باشند این مسیله بسیار مهم است ما نیز معتقدیم اگر سندی پیوست رسانهای نداشته باشد اثربخش نیست. متاسفانه هنوز نقش رسانه را باور نداریم و اینکه رسانه نقش مهمی در فرهنگ سازی دارد را قبول نکردهایم.
وی همچنین گفت: اینکه نهاد رهبری نباید از جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی حذف میشد موضوعی درست است اما تصمیمی است که مسئولان گرفتند البته بنده تلاش کردم از ظرفیت نهاد رهبری بهره ببریم و ارتباط دبیرخانه با شورا ارتباط وسیعی است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با با اشاره به سخنان یکی از دانشجویان دختر درباره موضوعات مربوط به تحصیل زنان ظرفیت آنها در بخشهای مختلف سیاست گذاری اظهار داشت : ما شورای فرهنگی اجتماعی شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده را ارج مینهیم این شورا در موارد متعددی که حاکمیت فمنیستی در کشور به دنبال حاکم کردن لایحه و لوایح فمنیستی بود با دست خالی یک تنه ایستاد. بیانصافی است این زحمات را نبینیم. اگر هم نقدی داریم که درست هم هست و اینکه باور داریم با وضع مطلوب فاصله داریم د.رست است اما باید بخش پر لیوان را نیز دید و منکر زحمات نشویم.
خسروپناه با اشاره به اینکه ماا باید سند آماری و آمایش درباره فارغ التحصیلان زت داشته باشیم گفت :نیازسنجی و سنجش آمایش رشتهها مربوط به دانشجویان دختر جزو مسائلی است که باید به آن توجه شود.
ناکارآمدی اسناد شورای عالی انقلاب فرهنگی
وی در ادامه با اشاره به اظهارات دانشجویان درباره ناکارآمدی اسناد شورا گفت: بنده هیچ زمانی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و نبودم. دوستانی که درباره سند نقشه جامع علمی کشور نقد دارند آیا تا به حال این سند را خوانده و بررسی کرده اند؟ می دانند این سند چقدر کارایی دارد؟ بنده پس از استقرار در شورا بحث به روز رسانی سند جامع علمی کشور و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش را مطرح کردم که بعد رهبری نیز به این موضوع تاکید کردند و این کار سرعت گرفت.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی میزان اجرایی شدن سند را بررسی کردیم و در یک روند تحقیقی به این نتیجه رسیدیم که 60 درصد سند نقشه جامع علمی کشور تحقق یافته و 40 درصد آن تحقق نیافته است. این موضوع را با تحقیق میدانی متوجه شدیم.
خسروپناه با اشاره به نتایج اجرایی شدن سند نقشه جامع علمی کشور افزود: کشور 14 سال پیش در حوزه نانو تکنولوژی کجا بود و امروز کجاست؟ در حوزه گیاهان دارویی ده سال پیش کجا بودیم و امروز کجا قرار داریم. طبق امار خود آمریکایی ها ما در حوزه نانو اکنون در رتبه چهارم جهان قرار داریم.
وی با اشاره به موضوع سند هوافضا نیز گفت: وزارت دفاع وقتی تصمیم گرفت در حوزه هوافضا ورود کند رهبری از آن ها خواست سند هوافضا را به شورای انقلاب فرهنگی بدهند بنویسد شورای عالی انقلاب فرهنگی با همکاری وزارت دفاع و هوافضای سپاه و برخی دستگاه های دیگر این سند را تنظیم کردند و می بینید که در این حوزه امروز در چه جایگاهی قرار داریم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی در سالهای گذشته در حوزه علم و فناوری اقدامات زیادی را انجام داده که از نظر من و بسیاری از کارشناسان اقدامات این شورا در حوزه علم و فناوری قابل قبول است و کارنامه خوبی دارد.این شورا در سالهای گذشته 70 درصد مصوبات خود را به حوزه علم و فناروی و حدود 20 و 30 درصد را به حوزه فرهنگی اختصاص داده که بنده معتقدم باید سهم فرهنگ بیشتر شود.
خسروپناه گفت: با این عملکرد معتقدم هرچند کارنامه شورا در حوزه فرهنگ خیلی موفق نبوده است اما در حوزه علم و فناوری کارنامه موفقی از خود به جای گذاشته است.
وی در ادامه افزود: ما بند به بند سند نقشه جامع علمی کشور را بررسی کردیم و علت عدم تحقق 40 درصد را نیز بررسی می کنیم .معتقدیم اشکالاتی وجود دارد اما اینکه همه سیاست ها و مصوبات را زیر سوال ببریم درست نیست.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه های فرهنگی و موضوع عفاف و حجاب نیز بیشتر نقش راهبری و نظارت دارد در بحث نظارت و ارزیابی دستگاه ها دو کار را شروع کردیم که بسیار کار سنگین و سختی بود.
خسروپناه در همین زمینه گفت: ما متوجه شدیم رصدخانه علم و فرهنگ نداریم پس از بررسی های فراوان تاکنون به این نتیجه رسیدیم که 67 مرکز رصد در کشور داریم که خود این مراکز از وجود همدیگر بی اطلاع بودند. لذا ما با حدود 40 درصد از این رصدخانه ها ارتباط برقرار کردیم و در برنامه هفتم توسعه نیز نقش شورای انقلاب فرهنگی در رصدگری را با کمک این رصدخانه ها انجام می دهیم. نه اینکه ما رصد کنیم ما اقدامات رصدی آنها را پیگیری می کنیم و به شکل یک نخ تسبیح عمل خواهیم کرد.
وی ادامه داد: بحث دیگر بحث نظارت است. ما در حال حاضر 150 مقوله فرهنگی اجتماعی و علمی در کشور داریم و میزهای مختلفی را برای این 150 مقوله تشکیل داده ایم. کار شورا مدیریت و انجام اقدامات مدیریتی این میزهاست که آن هم در حوزه تعامل و گفتگو دنبال می شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تعامل و گفتگوی شورا با مجلس شورای اسلامی گفت: امروز سومین جلسه شورای انقلاب فرهنگی در حوزه کنکور در مجلس برگزار می شود ما هیچ مشکلی با مجلس نداریم شاید برخی نمایندگان سخنانی را مطرح کنند که آن را هم می شود به حساب نزدیک شدن به ایام انتخابات و فضاهای انتخاباتی گذاش و الا ما در مباحث علمی و فرهنگی مشکلی با مجلس نداریم. رئیس مجلس نیز عضو شوراست و همیشه در نشستها حضور دارد و کمک می کند.
خسروپناه اضافه کرد: در حوزه کنکور نیز ما قبل از برگزاری کنکور موضوعات را با یکدیگر مطرح کردیم و خروجی از جلسات مشترک مجلس و شورا بیرون آمد اما برخی از نمایندگان اعتراضات و انتقاداتی را مطرح کردند که پس از آن نیز جلساتی را برگزار کردیم تا اعتراضات و انتقادات نمایندگان برطرف شود زیرا آنها نماینده مردم هستند و اشکال و انتقاد از سوی آنها قابل قبول و درست است. اگر باز هم نمایندگان پس از این جلسه نیز انتقاداتی را داشته باشند آن را در فضای تعامل و گفتگو پیش می بریم.
وی خاطرنشان کرد: ما به دوگانگی حاکمیت اعتقاد نداریم و مجلس را عضو شورا و شورا را عضو مجلس می دانیم و امور را با یکدیگر پیش می بریم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه سخنان خود کار اصلی شورا را سیاست گذاری و پس از آن راهبری، راه بینی و راه سنجی دانست و گفت: ما برای این وظایف شورا با همه ارکان حاکمیت گفتگو و همکاری داریم و در این فضا حرکت می کنیم.
خسروپناه با اشاره به سند نقشه مهندسی فرهنگی کشور نیز گفت: 12 استان پس از تصویب و ابلاغ این سند برش فرهنگی خود را نوشتند و ما بودجه لازم را تصویب کرده ایم که این برش فرهنگی را اجرا کنند. لذا نقش شورا در راهبری و وظایف خود را دنبال می کند.
وی گفت: به نظر شما شورای عالی انقلاب فرهنگی غیر از این چه باید بکند. شورا به سمت اجرایی سازی سند فرهنگی حرکت می کند و سایر اسناد را نیز دنبال می کند. سند امنیت غذایی یکی دیگر از موضوعات است ما آن را نیردر دستور کار قرار دادیم و روز گذشته با معاون اول برای راهبری و اجراسازی سند جلسه گذاشتیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه در پاسخ به این سوال دانشجویان که چطور ریل گذاری کنیم که رئیس جمهروی که تمایل به اجرای اسناد ندارد آنها را اجرایی کند، گفت: هیچ راهکاری در این زمینه وجود ندارد چون رئیس جمهور، رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی است و اگر رئیس جمهوری به این جایگاه اعتقاد نداشته باشد نمی توانیم کاری کنیم. واقعیت ها را باید بپذیریم.
اختیار عزل و تعییر روسای دانشگاهها زا نداریم
خسروپناه درباره روسای دانشگاه ها و تغییر روسایی که کم کاری و ترک فعل کرده اند نیز گفت: ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی تنها می توانیم براساس سند اسلامی دانشگاه ها از روسای پیشنهادی دانشگاه های پیشنهادی برنامه بگیریم و به آنها رای دهیم. شورا اختیار عزل روسای دانشگاه ها را ندارد. البته انتقادات و حتی اعتراضات و مطالبات جامعه دانشگاهی را گاها به وزیر علوم و مسئولان وزارت علوم منتقل کردیم اما قدرت و اختیار تغییر نداریم.
وی درباره اقدامات شورا در حوزه علوم انسانی گفت: بنده به دلیل سبقه فعالیتم در علوم انسانی با رصد مسائل، برنامه ها و تدابیری را در دستور کار قرار داده ام چالشهای مختلفی در این حوزه وجود دارد که باید برطرف شود.
کار علوم انسانی را به افراد کثیر المشغله واگذار کردیم
خسرو پناه گفت: ما موضوع تحول علوم انسانی را بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم طی 12 سال تنها 10 درصد از کار پیش رفته است البته به نظر من چیزی حدود 7 یا 8 درصد کار پیش رفته است. یکی از مشکلات ما در این حوزه این است که مسئولیت ها را به افراد کثیرالمشغله واگذار کرده ایم من خودم فعالیتهای زیادی دارم اما پس از حضور در شورا تدریس و سایر کارها را تعطیل کردم وبه دنبال این هستم که مسئولیت در شورا را به نتیجه برسانم. لذا در این حوزه نیز مسئولیت را به افرادی واگذار می کنیم که با جان و دل برای شورا فعالیت کنند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: در حوزه تحول علوم انسانی ایده ها و الگوهایی را در نظر داریم که اجرایی می شود. معتقدم در 20 سال اخیر و به خصوص در ده سال اخیر در این حوزه به اندازه 100 سال رشد کرده ایم نظریات و کتابهایی که در این حوزه منتشر شده است گویای این مسئله است و این بی انصافی است که بگوییم در این حوزه کار نشده است.
تحول در علوم انسانی خم رنگرزی نیست
خسروپناه تصریح کرد: تحول علوم انسانی خم رنگ رزی نیست. کار پیچیده ای است تحول هم از درون دانشگاه ها آغاز می شود دانشگاه هایی مانند دانشگاه امام صادق کارهای زیادی انجام دادند دانشگاه علامه طباطبایی ده ها نظریه صدها مقاله نوشته شده است. بسیاری از اساتید شب و روز کار می کنند بانوان پژوهشگر در این حوزه فعال هستند البته ما هم می گوییم مطلوب نیست و با وضعیت مطلوب فاصله داریم اما اینکه بگوییم هیچ اتفاقی رخ نداده مخالفم حاضرم در این حوزه تحدی کنم کار بزرگی پیش روی ماست اما کار بزرگی هم انجام شده است.
** انتشار مشروح مذاکرات شورا
وی درباره شفافیت مذاکرات و مشروح مذاکرات شورا نیز گفت: این پیشنهاد خوبی است که مشروح برخی جلسات را منتشر کنیم که این موضوع را در دستور کار قرار خواهیم داد تا جلساتی را که می توان منتشر کرد، رسانه ای کنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص اغتشاشات نیز گفت: بنده تحلیلی یک ساعت و نیمه در این خصوص ارائه کردم که الان در این شرایط به دلیل وقت کم نمی توانم همه آن را بیان کنم. لذا دانشجویانی که علاقه مند هستند تحلیل من را بدانند سخنرانی بنده در جمع دانشجویان علوم پزشکی مشهد را مطالعه و گوش کنند.
** تشکیل هیئت های اندیشه ورز دانشجویی
خسروپناه در پایان به دانشجویان پیشنهاد داد: هیئت اندیشه ورز دانشجویان را تشکیل دهند تا دبیر آن هیئت با ستاد تعلیم و تربیت شورا ارتباط و این جلسات را دنبال کنند و از نظرات کارشناسی دانشجویان نخبه در سیاست گذاری های حکمرانی علمی و فرهنگی کشور استفاده شود.
نظر شما