جمهوری خواهان آمریکا از توافق دولت بایدن برای تبادل زندانیان با ایران به عنوان "مماشات" انتقاد کردند.
به گزارش عصرایران به نقل از وبگاه آمریکایی " پولیتیکو" ، جمهوری خواهان آمریکایی با انتقاد از توافق تبادل زندانیان بین دولت بایدن و ایران، از اینکه در چارچوب این توافق دسترسی ایران به میلیاردها دلار از دارایی های بلوکه شده اش میسر می شود، انتقاد کرده و این اقدام را دادن نوعی باج از سوی دولت بایدن به ایران تعبیر کردند.
"جیم ریش" سناتور جمهوری خواه ارشد کمیته روابط خارجی سنا، روز پنجشنبه در توییتی نوشت: " در حالی که من از آمریکاییهایی که به ناحق بازداشت شدهاند استقبال میکنم، اما آزاد کردن 6 میلیارد دلار از داراییهای ایران به طور خطرناکی انگیزه بیشتری برای گروگانگیری میکند و سود بادآوردهای را برای ادامه تجاوزات رژیم فراهم میکند."
او افزود: بایدن باید کسانی را که از آمریکایی ها به عنوان مهره های سیاسی استفاده می کنند مجازات کند و برای پایان دادن به این رویه تلاش کند.
سناتور جمهوریخواه "جیم ریش" عضو کمیته روابط خارجی سنای آمریکا/ عکس آرشیوی/ آسوشیتدپرس
برخی دیگر از چهره های جمهوری خواه نیز در مورد اینکه ایران چه کاری می تواند با آزادسازی اموال و دارایی هایش، انجام دهد ابراز نگرانی کردند.
سناتور "تام کاتن " که عضو کمیته نیروهای مسلح سنا است، در بیانیه ای این توافق را "باج" و "عملی مماشات آمیز" خواند و هشدار داد که ایران از "این موارد (پول) به دست آمده به صورت غیرقانونی از جمله برای حمله به نیروهای ما، تامین مالی تروریسم و تسلیح روسیه" استفاده خواهد کرد.
5 زندانی که ایالات متحده اکنون در تلاش برای آزاد کردن آنها است سیامک نمازی، عماد شرقی، مراد طاهباز و دو نفر دیگر هستند که خانوادههایشان ترجیح دادند نامشان را معرفی نکنند.
حداقل برخی از آنها دارای تابعیت دوگانه ایالات متحده و ایران هستند. آنها به اتهامات جاسوسی بازداشت شده بودند.
به نوشته پولیتیکو، در میان کسانی که این توافق را تحسین کردند، سناتور دموکرات "کریس مورفی" بود که در بیانیه ای گفته: "از اینکه روز آزادی زندانیان آمریکایی در ایران فرا رسیده است، هیجانزده هستم."
بنا برگزارش پولیتیکو: تلاشهای ایالات متحده برای مذاکره با دشمن دیرینه ایران در مورد هر چیزی، بهویژه برنامه هستهایاش، موضوع تنشهای دایمی در واشنگتن است.
اما با وجودی که این تنش ها عمدتا اما نه کاملا در راستای خطوط حزبی است، اما دشمنی نسبت به ایران در سال گذشته در واشنگتن بیشتر شده و به بخشی از سیاستمداران دموکرات نیز تسری ییافته، زیرا ایالات متحده آمریکا و متحدان غربی این کشور، تهران را به حمایت از جنگ روسیه علیه اوکراین متهم کرده اند. اتهامی که قویا از سوی ایران رد شده است.
با وجودی که در کنگره آمریکا همدلی زیادی برای تلاشها برای بازگرداندن آمریکاییهای زندانی در ایران یا جاهای دیگروجود دارد، اما جزئیات معاملات انجام شده می تواند به واکنش های متفاوتی منجر شود، به ویژه زمانی که پای پول در میان باشد.
در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما هم توافقی مشابه با ایران بر سر آزادی زندانیان آمریکایی همزمان با اجرای توافق برجام، موضوعی مناقشه برانگیز در واشنگتن شد و جمهوریخواهان دولت اوباما را به دادن باج به تهران متهم کرده و مدعی شدند این اقدام آمریکا می تواند انگیزه ایران را برای استفاده از اهرم دستگیری شهروندان آمریکایی برای معامله با واشنگتن، بیشتر می کند.
در دوره ترامپ نیز دو آمریکایی که در ایران زندانی بودند، از طریق توافق مبادله زندانیان آزاد شدند، اما آن توافق شامل انتقال وجه به ایران نبود، بنابراین مخالفت جدی در کنگره ایجاد نشد.
از سوی دیگر آن دو آمریکایی مبادله شده، تابعیت دوگانه ایرانی نداشتند و همین امر باعث شد که مذاکرات برای طرف آمریکایی تا حدودی آسانتر شود.
ایران تابعیت دوگانه را به رسمیت نمی شناسد. این بدان معناست که دولت ایران شهروندان با تابعیت دوگانه آمریکایی- ایرانی را به عنوان شهروند آمریکا به رسمیت نمی شناسند و آنها را تنها اتباع خود می داند.