شفقنا – سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسش شفقنا درباره آخرین تحولات در بهبود روابط تهران – قاهره، گفت: تحول جدیدی را ندارم که در اختیار شما قرار دهد. ایران برای گسترش روابط با هیچ کدام از کشورهای عربی، همسایه، اسلامی منطقه محدودیت قائل نیست و هر اقدام توأم با علاقهمندی برای توسعه روابط با ایران با آغوش باز پاسخ خواهد داد.
آقای کنعانی در پاسخ به پرسش دیگر شفقنا درباره زمان بازگشایی سفارت عربستان در ایران نیز بیان کرد: تحولات در این زمینه رو به جلو است و ما در روند اجرای توافقات بین دو کشور پیش رفتهایم. در مورد زمان بازگشایی سفارت عربستان به تهران، اکنون تاریخ دقیقی نمیتوانم بگویم و اقدامات عربستان در این زمینه جاری است. از روند اجرای توافقات دو کشور برای بازگشایی سفارتخانههای دو کشور نگرانی خاصی نداریم و فعالیتها در چارچوب دیپلماتیک بین دو کشور ادامه دارد.
به گزارش خبرنگار شفقنا، ناصر کنعانی صبح امروز در نشست خبری که برگزار شد، در پاسخ به سوالی در مورد اهداف سفر امیر عبداللهیان به ژاپن گفت: وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به دعوت همتای ژاپنی خود به توکیو سفر کرده است و قرار است با نخست وزیر ژاپن نیز دیدار و رایزنی کند . زمینه های مختلفی برای همکاری بین ایران و ژاپن وجود دارد و گسترش تعاملات با ژاپن به عنوان یکی از کشورهای مهم آسیا در دستور کار ماست.
وی هم چنین در پاسخ به سوالی گفت: موضوع پرداخت مطالبات ژاپن به ایران یکی از دستور کارهای رایزنی آقای امیر عبداللهیان با مقامات ژاپن در این سفر است. دولت ژاپن همواره اعلام کرده است که نسبت به پرداخت این مطالبات توجه دارد و ما برای تحقق این وعده، این موضوع را در جریان سفر وزیر امور خارجه کشورمان به ژاپن پیگیری میکنیم.
آقای کنعانی گفت: همچنین در جریان دیدار رییسجمهور کشورمان با نخستوزیر ژاپن در سال گذشته در حاشیه مجموع عمومی سازمان ملل، در ارتباط با این موضوع رایزنی و گفت وگو شد. پیگیری تحقق مطالبات ایران از کشورهای مختلف از جمله ژاپن همواره مورد توجه ما بوده و است.
کنفرانس «ایران و بریکس» فردا در تهران برگزار می شود
وی بیان کرد: خوشبختانه در سطوح مختلف آمد و رو رفت های دیپلماتیک با فدراسیون روسیه بر قرار است و موضوعات مختلفی برای گفت و گو و تبادل نظر داریم و امروز معاون وزیر خارجه روسیه به تهران سفر می کند.
وی ادامه داد: فردا سه شنبه 17 مردادماه نشست مهمی در وزارت خارجه داریم و کنفرانس برای بررسی ظرفیت های کشورهای بریکس و بریکس پلاس تحت عنوان «کنفرانس ایران و بریکس، چشم انداز های برای شراکت و همکاری» در وزارت خارجه برگزار می شود و سفرا و شخصیت های ارشد و دیپلمات ها و سفرای این کشورها در تهران برگزار می شود.
وی گفت: طبیعتا جمهوری اسلامی از همه ظرفیت ها در چارچوب و در مسیر دیپلماسی برای بازگشت به برجام استفاده می کند.
سفر باقری به مسقط
وی درباره سفر باقری به مسقط گفت: به منظور گفتوگوهای دوجانبه درباره روابط دوجانبه و مسائل منطقهای و بینالمللی انجام شد. موضوعات مهمی را با نقش آفرینی عمان در زمینههای سیاسی، اقتصادی و کنسولی در دست پیگیری داریم و این موضوعات با توجه به اهمیت نیازمند مشورت و تبادل نظر است. سفرهای متقابل بین ایران و عمان در سطوح مختلف انجام میشود و مقامات عمانی در این زمینهها نقش آفرینی خوبی دارند و هماهنگیها بین دو کشور وجود دارد. سفر باقری در چارچوب پویایی دیپلماتیک با تمرکز بر موضوعات دوجانبه، منطقهای و بینالمللی انجام شده است و این رایزنی ها ادامه دارد.
آقای کنعانی درباره تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا نیز اظهار داشت: ما این موضوع را به عنوان موضوع انسانی مورد توجه داریم و گفتوگوی با واسطه با طرف آمریکایی برای ایجاد یک راهحل به منظور تحقق تبادل زندانیان ادامه دارد و این موضوع جزو موضوعات جاری در حال گفتوگو و پیگیری با طرفهای مختلف است. دولت عمان نیز در این زمینه نقش آفرینی خاص خودش را دارد.
واکنش به حضور نظامی آمریکا در منطقه
وی درباره حضور نظامی آمریکا در تنگه هرمز نیز گفت: معتقدیم تامین امنیت آبراهها و کشتیرانی ایمن در خلیج فارس و دریای عمان جزو اولویتهای ایران و هم موضوعی است که باید در چارچوب همکاری مشترک کشورهای ساحلی حوزه خلیج فارس و دریای عمان انجام شود. معتقدیم این کشورها این ظرفیت را دارند که بدون هیچگونه مداخله خارجی و نیروهای فرامنطقهای به تامین امنیت مشترک در منطقه اقدام کنند و منافع مشترک و امنیت کشتیرانی در این پهنه بزرگ آبی راهبردی منطقه را تامین کنند.
وی ادامه داد: دخالت کشورهای فرامنطقهای با شعار امنیت شعار دروغین است با هدف تامین منافع خودخواهانه این کشورها از جمله دولت آمریکا انجام میشود. حضور نظامی آمریکا در منطقه هیچگاه امنیت ساز و امنیت آفرین نبوده است و حضور آنها باعث شده به ناامنی و بی ثباتی در منطقه دامن بزنند. عمیقا معتقدیم کشورهای منطقه خلیج فارس قادر به تامین امنیت خود هستند و میتوانند نسبت به طراحی الگوی امنیت دسته جمعی منطقهای مبادرت کنند و هیچ ضرورتی به حضور نیروهای بیگانه وجود ندارد.
میدان نفتی و گازی آرش
وی درباره بیانیه عربستان در خصوص میدان گازی و نفتی آرش که سؤال یکی از خبرنگاران بود نیز اظهار داشت: میدان نفتی آرش را موضوع فنی و حقوقی میدانیم. هم به حقوق ملت ایران در ارتباط با این میدان نفتی تأکید کردیم و گفتیم در چارچوب گفتوگوهای فنی و حقوقی آمادگی گفتوگو با طرف کویتی را داریم و وزیر نفت هم توضیح داد و مواضع ایران بیان شده است.
وی بیان کرد: ایران علاقهمند است این موضوع را در چارچوب تخصصی، فنی و حقوقی و خارج از فضای رسانهای در چارچوب مناسبات همسایگی با کشور کویت پیش ببرد.
آخرین وضعیت تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا
آقای کنعانی همچنین در مورد آخرین اخبار از تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا نیز گفت: همان طور که امروز وزیر امور خارجه کشورمان در نشست مطبوعاتی در ژاپن مطرح کردند بحث تبادل زندانیان به عنوان یک موضوع انسانی مورد توجه ما قرار دارد. گفتوگوهایی با واسطه با طرف آمریکایی برای ایجاد راهحل برای تحقق این موضوع داشتهایم. پیگیری این موضوع، جزء موضوعات جاری است و با طرفهای مختلف نقشآفرین در این ارتباط از جمله عمان رایزنی و گفتوگو داریم.
وی در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص اظهارات مدودوف درباره احتمال استفاده از سلاح هستهای در جنگ اوکراین عنوان کرده است: در خصوص احتمالات نمیتوانم در این جایگاه صحبت کنم. آنچه برای ایران حائز اهمیت است این است که بحران اوکراین نباید تبدیل به یک موضوع تهدیدکننده و چالش آفرین برای صلح و امنیت بینالمللی شود. جنگها ظرفیت و زمینه بحران آفرینی گسترده و غیرقابل کنترل را دارند با همین نگاه است که ایران از ابتدای آغاز بحران بر راهکار سیاسی به عنوان موثرترین راهکار برای پایان بخشیدن به این بحران تأکید کرده و در عالیترین سطوح تلاشهای همراه با حسن نیت خود را برای شکل گیری به روند سیاسی برای پایان بخشیدن به جنگ انجام داده و معتقد است راهکار سیاسی تنها راه برای پایان بخشیدن ایمن به این بحران است.
وی گفت: امیدواریم جامعه جهانی به اهمیت این موضوع توجه کنند و کشورهایی که به صورت بی محابا به تسلیح یک طرف جنگ مبادرت میکنند و جنگ اوکراین را فرصتی برای آزمایش تسلیحات مختلف و متنوع خود میدانند به اهمیت این موضوع توجه کرده و تلاش همه جانبهای کنند که راهکار سیاسی شکل بگیرد و شاهد پایان بخشیدن به این جنگ و بحران باشیم.
آقای کنعانی درباره سفر امیرعبداللهیان به پاکستان اظهار داشت: سفر امیرعبداللهیان از قبل برنامه ریزی شده و براساس دعوت به عمل آمده از سوی همتای پاکستانی بود و در زمان مناسبی انجام شد. از اهداف مهم سفر پیگیری اجرای توافقات انجام شده بین رئیس جمهور و نخستوزیر پاکستان در جریان دیدار مشترک در حاشیه افتتاح بازارچه مرزی پیشین-مند و پروژه انتقال برق در این منطقه بود.
وی ادامه داد: در دیدارها بین رئیس جمهور ایران و نخست وزیر پاکستان توافقات خوبی صورت گرفته بود. این سفر فرصتی بود که نحوه اجرای توافقات و تامین دیدگاههای دو رئیس دولت مورد گفتوگو قرار بگیرد. نتایج خیلی خوب و امیدبخشی هم گفتوگوهای انجام شده در سفر امیرعبداللهیان شکل گرفت. توافقات خوبی بود برای رفع موانع مرزی در مرز میرجاوه و تفتان در هفتههای آینده. توافق درباره گذرگاه جدید برای توسعه بندر چابهار و توافق بر سر تردد کامیونهای باری حامل کالاهای دو کشور در مقاصد باری و تجاری و گفت وگو در خصوص وضعیت خط لوله گاز موسوم به آی.پی و نحوه فعال کردن و جلو بردن این پروژه و …
وی در خصوص سفر رئیس جمهور به پاکستان گفت: زمانی برای این سفر تعیین نشده ولی دعوت وجود دارد و در چارچوب مناسبات خوب دو کشور امکان برنامه ریزی برای سفر وجود دارد و مورد توجه و عنایت دو کشور قرار خواهد گرفت.
احضار سفیر دانمارک به وزارت امور خارجه ایران
وی گفت: در ادامه هتک حرمت به قرآن کریم در دانمارک، امروز (دوشنبه) سفیر دانمارک در تهران توسط مدیر کل اروپای غربی وزارت امور خارجه بار دیگر به وزارت امور خارجه احضار شد. در این احضار، سفیر دانمارک، توضیحاتی از اقدامات دولت این کشور برای ممانعت از تکرار این روند ارائه کرد. این تلاشها مورد توجه ماست ولی برای ما عمل کشورها در جلوگیری از تکرار این روند مهم است .
آقای کنعانی به اشاره به مسولیت دولتهای سوئد و دانمارک در جلوگیری از تکرار این اهانتها گفت: اهانت به قرآن را یک پروژه سخیف صهیونیستی میدانیم.
پرداخت بخشی از مطالبات ایران توسط عراق
وی در پاسخ به سوالی در مورد پرداخت بخشی از مطالبات ایران توسط عراق و انتقال آن به یک کشور ثالث گفت: همانطور که نخستوزیر عراق اعلام کردند، بخشی از مطالبات ایران به دستور نخستوزیر این کشور تامین مالی شده و به کشور ثالثی منتقل شده است. برنامه انتقال بخشی دیگر از مطالبات ایران به کشور ثالث در برنامه اقدامات اجرایی دولت عراق قرار دارد و ما منتظر اقدام دولت عراق در این زمینه خواهیم بود.
وی در مورد نحوه دستیابی ایران به این مطالبات آزاد شده نیز گفت: این یک موضوع، فنی و تخصصی است و گفتوگو و رایزنیها در این خصوص به صورت مستمر ادامه دارد.
آقای کنعانی تاکید کرد: ایران برای دستیابی به منابع مالی خود از هیچ تلاشی دریغ نمیکند مشورتهای خوبی در این زمینه با دولت عراق در جریان است و مشکلاتی که در این خصوص وجود دارد ناشی از تحریمهای ظالمانه آمریکا است. دولت آمریکا با تحریمهایی که اعمال کرده، میخواهد به منافع دو کشور ایران و عراق ضربه بزند از جمله اینکه در اوج گرمای تابستان مانع همکاریهای دو کشور در حوزه انرژی شود.
وی در بخشی دیگر از صحبتهای خود همچنین در مورد رایزنیهای اخیر نماینده سازمان ملل در امور عراق با مقامات ایران در تهران و سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد گفت: موضوع همکاریهای ما با سازمان ملل در عراق موضوع جدیدی نیست و از زمانی که نماینده ویژه سازمان ملل در امور عراق منصوب شده است، ما همواره نشستهای مستمری با این نمایندگان داشتهایم و به صورت متوسط نمایندگان سازمان ملل در امور عراق سالانه یک الی ۲ بار به ایران سفر میکنند؛ آنها همچنین با سفیر ما در عراق نیز در ارتباط هستند.
وی افزود: این همکاریهای سازنده در راستای کمک به پیشرفت روند سیاسی در عراق و تحقق هرچه بیشتر صلح و ثبات در این کشور است و ما در این چهارچوب به گفتوگو و رایزنیهای خود با مقامات عراق و همچنین نماینده سازمان ملل متحد در امور عراق ادامه میدهیم. یکی از محورهای این رایزنیها موضوع مبارزه با تروریسم است.
واکنش تهران به نشست جده درباره اوکراین
وی در این نشست درباره اظهارنظرهای اخیر سفیر ژاپن در خصوص موضوعات داخلی ایران و اینکه رفتارهای روسیه امنیت جهانی را تهدید میکند، خطاب به خبرنگار پرسشکننده اظهار کرد: در جریان جزییات نکتهای که اشاره کردید، نیستم. شاید سفیر مصاحبهای داشته و من در حال حاضر در جریان موضوعات مورد اشاره شما نیستم.
آقای کنعانی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در خصوص نشست جده درباره جنگ اوکراین و اینکه معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرده که این نشست در عربستان برای جانبداری ریاض از غرب بوده است و نظر تهران در این ارتباط چیست، گفت: نشستی در عربستان برگزار شده، یک موضع هم دولت روسیه گرفته و من نظر و پاسخی در این ارتباط ندارم.
نظر شما