خبرنگار خراسان- وقتي در مسير جاده کوهستاني درازنو حرکت مي کنيم بعد از عبور از روستاي رادکان، در بين تپه هاي اطراف جاده، بنايي آجري بر فراز يکي از تپه ها خودنمايي مي کند. برج رادکان نزديک به هزار سال است که با عظمت و شکوه بر روي اين تپه زيبا پابرجا باقي مانده و توجه رهگذران را به خود جلب مي کند. از دور شکوه و زيبايي برج چشم را خيره مي کند اما وقتي نزديک مي شويم، در قامت رفيع آن پيري، خستگي و شکستگي اين همه سال ديده مي شود. در شکسته برج فضاي داخلي آن را به محلي امن براي خفاشان و ساير جانوران تبديل کرده و نوشته هايي با رنگ بر روي پيکره اين اثر تاريخي چشم را آزار مي دهد. برج رادکان از قرن پنجم هجري تاکنون بر فراز اين تپه استوار باقي مانده و جزو آثار تاريخي با ارزش استان ما محسوب مي شود. اما با مشاهده وضعيت برج به نظر مي رسد اداره کل ميراث فرهنگي استان چندان توجهي به اين اثر تاريخي با ارزش ندارد. يکي از شهروندان کردکوي درباره برج رادکان گفت: اين برج يکي از آثار تاريخي مهم استان است اما در بحث گردشگري و براي معرفي و شناساندن آن کار زيادي انجام نشده است. براي معرفي برج ماکتي از آن را در ميدان شهرداري کردکوي نصب کردند که هيچ تناسبي با بناي اصلي نداشته و بيشتر توهين به شعور مردم است. عباس رايجي ادامه داد: اداره کل ميراث فرهنگي حدود 4 سال پيش پيمانکاري را انتخاب کرده و پلي را در دامنه تپه ساختند که الان فرو ريخته است. سال 88 هم ميراث فرهنگي اقدماتي را براي مرمت برج انجام داد، اما بعد از مدتي نيمه کاره باقي ماند و ادامه ندادند.
رايجي بيان کرد: برج رادکان از تپه هاي روستاهايي مثل يانه سر و هزارجريب مازندران کاملا ديده مي شود. اگر نورپردازي مناسبي انجام شود در جلب گردشگران تاثير زيادي خواهد داشت. چند سال پيش تور 25 نفره اي از لندن تنها براي ديدن اين برج تاريخي به رادکان آمده بودند. اين مسئله نشان مي دهد اگر معرفي درستي از اين اثر تاريخي انجام و زمينه هاي لازم فراهم شود، گردشگران زيادي به منطقه خواهند آمد. معاون ميراث فرهنگي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گلستان به خراسان گفت: براي مرمت و نگهداري از برج رادکان هر سال اعتبار و رديف بودجه اي در نظر گرفته مي شود اما اعتبارات لازم تخصيص نمي يابد. در سال 88 اعتباري براي مرمت اضطراري برج تخصيص داده شد، در آن سال تنها گنبد برج را تعمير کرديم که از نفوذ آب به داخل جلوگيري شود.
حميد عمراني رکاوندي ادامه داد: اعتبارات ما بسيار محدود است و تا جايي که بتوانيم براي حفظ آثار تاريخي تلاش مي کنيم. زماني که يگان حفاظت از ميراث فرهنگي تشکيل شد، دولت براي تامين هزينه هاي کارکنان و تجهيزات مورد نياز آن ها اعتباري در نظر نگرفته است. پس از تشکيل يگان حفاظت ما در استان 60 نيرو را استخدام کرديم که در حال حاضر 15 نفر از آن ها در حوزه اداري فعاليت کرده و مابقي در يگان حفاظت هستند. حقوق آن ها نيز به موقع پرداخت مي شود. وي بيان کرد: در شهرستان کردکوي نيز نيروي حفاظتي داريم و آن ها بايد به صورت مستمر به آثار تاريخي سرکشي کرده و وضعيت را بررسي کنند. تخريب هايي که در برج رادکان انجام شده به خاطر کوتاهي يگان حفاظت شهرستان کردکوي است. عمراني رکاوندي درباره پل تخريب شده در دامنه تپه برج رادکان گفت: در سال 78 براي ساخت اين پل بودجه اي وجود نداشت اما به دليل شرايط اضطراري پلي در آن جا ساخته شد. در اين منطقه آب و هوا به شدت متغير بوده و ممکن است پيمانکار نيز در انتخاب مصالح دقت نکرده باشد و به مروز زمان فرسودگي ايجاد و پل فرو ريخته است. وي خاطر نشان کرد: ميراث فرهنگي در برنامه هاي آينده طرحي را براي ايجاد فضاي گردشگري در مجاور برج پيش بيني کرده و امکانات و نورپردازي نيز در اين منطقه انجام خواهد شد. در حفاظت و نگهداري از برج مردم نيز بايد همکاري کرده و اين مسئله نياز به فرهنگ سازي دارد. شهرداري کردکوي نمادي از برج رادکان را در ميدان شهر نصب کرده که تناسبي با بناي اصلي ندارد. بارها از شهرداري خواستيم اشکالات المان را برطرف کند اما اقدامي نکردند.
مسئول نمايندگي ميراث فرهنگي شهرستان کردکوي گفت: کردکوي داراي 80 اثر تاريخي است که براي حفاظت و سرکشي از آن ها تنها يک نيروي حفاظتي در اختيار داريم. بديهي است نمي توان از اين نيروي حفاظتي که امکانات چنداني در اختيار نداشته و حتي با موتورسيکلت شخصي خود از عرصه هاي تاريخي بازديد مي کند، انتظار داشت تا ضريب امنيتي بالايي از حفاظت از اين حجم آثار تاريخي را که در جغرافياي کوهستاني و دشتي کردکوي پراکنده اند، ارايه دهد. محمد مهدي برهاني درباره برج رادکان بيان کرد: سال گذشته 4 بار قفل و زنجيرهاي در ورودي برج رادکان را که تخريب شده بود، تعويض کرديم اما بازهم افرادي با تصور اين که در داخل برج چيزي پنهان است قفل ها را شکسته و در را باز مي کنند. وي درخصوص وجود خفاش در داخل برج رادکان گفت : اين مسئله ناشي از شيوه زيستي اين پرندگان است که فضاي تاريک را دوست دارند که البته اين شرايط در بخش بالايي زيرين گنبد فراهم است. وي افزود: پيگيري هاي اين نمايندگي از اداره کل ميراث فرهنگي نيز به دليل فقدان منابع مالي به سرانجامي نرسيده است و در تلاشيم تا از محل همکاري هاي اهالي فرهنگ دوست کردکوي نسبت به رفع مشکلات برج اقدام کنيم. برهاني خاطر نشان کرد: اعتبارات و امکانات ما نيز محدود بوده و نمي توانيم آن طور که بايد از آثار تاريخي محافظت کنيم. آخرين بازديد نيروي ما از برج رادکان حدود 10 روز پيش بوده که وضعيت موجود به اداره کل ميراث گزارش داده شده و انجام اقدامات لازم منوط به تخصيص اعتبارات است.