به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان، این آئین تاریخی که قدمت برگزاری آن به بیش از یکصد سال قبل بازمیگردد؛ امسال نیز با حضور انبوه مردم مؤمن و عزادار شهر سمنان در تکیه جهادیه این شهر برگزار شد و جهادیهایها امروز در آئینی یکصد ساله و به یاد علمدار و سقای دشت کربلا، نخل گردانی کردند.
این آئین ویژه که هرساله پس از اقامه نماز ظهر تاسوعا در تکیه جهادیه سمنان آغاز میشود؛ اوج سوگواری عزاداران حسینی در رثای سقای دشت کربلاست که با شور و حال خاصی همزمان با تاسوعای حسینی برگزار میشود.
مردم عزادار شهر سمنان در این آئین، نخلهای عزای امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل عباس (ع) که نماد تابوتهای این بزرگواران است با نواهای "یا حسین" و "یا ابوالفضل" روی دوش خود حمل میکنند.
برای انجام آئین ویژه و کهن نخلگردانی، روی نخلها با پارچههای سبز و مشکی پوشانده شده و در قسمت جلوی این نخلها نیز قابهایی از تمثال مبارک ائمه و عکسهای شهدا و نیز آئینه و ریسمانی از سیب آویخته میشود.
مردان عزادار این محله نیز باری بلند کردن نخلها شال مشکی بر گردن خود انداخته و با فریادهای یا حسین و یا عباس نخل را به حرکت در میآورند و در ادامه با همراهی مردم عزادار نخلها در تکیه و خیابانهای اطراف گردانده میشود.
در این مراسم همچنین نخلهایی از محلههای نزدیک نیز در تکیه به هم می پیوندند و دوباره با فریاد یا حسین و یا عباس همه نخلها دور تکیه گردانده میشوند.
حضور انبوه مردم عزادار حسینی و فریادهای "یا حسین" و "یا ابوالفضل" برآمده از دل آنان، حال و هوایی خاص و معنوی به این آئین سنتی میبخشد.
در این آئین معنوی که در فهرست آثار معنوی کشور نیز به ثبت رسیده است؛ قربانیهای زیادی هنگام عبور نخلهای عزا ذبح میشود.
مردم سمنان امروز با حضور در این آئین سنتی و معنوی بار دیگر برای وفاداری و شجاعت سقای دشت کربلا و علمدار لشگر امام حسین (ع) عزاداری کرده و از ان الگو میگیرند و از نای دل میگویند که " دامنکشان رفتی؛ دلم زیر و رو شد."
سمنانیها امروز با خواندن مرثیه "شهید علقمه" اوج ارادت خود را به حضرت ابوالفضل عباس(ع) نشان داده و باری دیگر ثابت کردند که درس ولایتمداری به عنوان درس بزرگ تاسوعا را سرلوحه زندگی خود قرار دادهاند.
آئین "نخلگردانی تکیه جهادیه سمنان" آئینی با قدمت بیش از یکصد سال است و در این مراسم مردم عزادار سمنان از جای جای این شهر خود را به تکیه جهادیه رسانده و با فریادهای لبیک یا حسین(ع) و صدازدن حضرت باب الحوائج، نخل را به عنوان نماد تابوت حضرت امام حسین(ع) دور تکیه میگردانند.
سخنرانی، سینهزنی و زنجیرزنی و نیز نوحهسراییهای محلی از جمله برنامههای این آئین کهن است.
انتهای پیام/363/
∎