داکار/خبرگزاری آناتولی
گروهی از فرماندهان ارتش در نیجر که خود را "شورای ملی حفاظت از میهن" نامیدند، در پخش زنده شبکه تلویزیون ملی (ORTN) اعلام کردند با کودتا قدرت را در دست گرفتهاند.
سرهنگ آمادو عبدرامانه اعلام کرد که محمد بازوم، رئیس جمهور این کشور را برکنار کردهاند و قانون اساسی به دلیل بدتر شدن وضعیت امنیتی و بحران اجتماعی و اقتصادی کشور به حالت تعلیق درآمده است.
ارتش نیجر ضمن اعلام منع تردد سراسری از ساعت 22 تا 5 عصر، از بسته شدن تمام مرزها خبر دادند.
گفتنی است عناصر وابسته به گارد ریاست جمهوری نیجر صبح دیروز چهارشنبه 26، کودتا کرده و محمد بازم رئیس جمهور این کشور را در داخل کاخ ریاست جمهوری بازداشت کردند.
مردم نیجر در اعتراض به تلاش برای کودتا توسط عناصر گارد ریاست جمهوری این کشور به خیابانها آمدند.
بر اساس گزارش رسانه ملی نیجر، مردم در مقابل مجلس ملی در نیامی، پایتخت نیجر تجمع کردند تا بازداشت محمد بازوم، رئیس جمهور این کشور توسط عناصر هنگ گارد ریاست جمهوری و تلاش برای کودتا را محکوم کردند.
ژنرال عمر چیانی که حدود ده سال به عنوان فرمانده گارد ریاست جمهوری نیجر خدمت میکرد، کودتا را سازماندهی کرده است.
بنا به برخی روایات، بازوم اخیرا قصد داشت چیانی که در زمان محمدو ایسوفو رئیسجمهور قبلی نیجر نیز همین سمت را داشت، برکنار کند.
در نیجر که در سال 1960 از استعمار فرانسه آزاد و اعلام استقلال کرد، تا کنون 4 کودتا و تعداد زیادی اقدان به کودتا صورت گرفته است. آخرین کودتای در این کشور در سال 2010 علیه ممدو تانجا، رئیس جمهور سابق این کشور بود.
محمد بازوم در فوریه 2021 به عنوان اولین رئیس جمهور منتخب دموکراتیک نیجر انتخاب شد.
بازوم قبل از ادای سوگند در 31 مارس 2021 یک کودتای ناکام را تجربه کرد.
بازوم در مارس 2022 هنگامی که برای یک دیدار در ترکیه بود نیز با یک کودتا مواجه شده و بلافاصله به کشورش بازگشت.
نیجر، در پی روی کار آمدن دولتهای نظامی در مالی و بورکینافاسو در منطقه ساحل، تنها کشور متحد قدرتهای غربی در منطقه به حساب میآمد.
در حالی که کشورهای مالی و بورکینافاسو به روسیه نزدیک هستند، نیجر مخالف همکاری با شرکت امنیتی روسی واگنر بود.
∎