علي عالمي
موضوع همه پرسي نهايي در يونان بر سر پذيرش يا عدم پذيرش طرح هاي رياضتي در اروپا به سوژه اي داغ در اين کشور تبديل شده است. در اين ميان، تقابل ميان دولت آتن و برلين بر سر پذيرش طرح هاي رياضتي وارد فاز تازه اي شده است.
شايد برخي تصور مي کردند با ملاقاتها و مذاکرات اخير ميان سران اروپايي و يونان بحران اتن به زودي حل و فصل شود اما حتي در صورت پذيرش مولفه هاي مشترک ميان طرفين نيز اين موضوع به قوت خود باقي است.اين در حالياست که مولفه هاي اختلافي نيز همچنان به قوت خود باقي مانده است. واقعيت امر اين است که اين روزها آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان بيش ازهر زمان ديگري در مواجهه با آتن با بحران رو به رو شده است. زماني که دولت راست ميانه در آتن بر سر کار بود، مرکل با دولتي همراه و ملتي ناراضي در يونان مواجه بود. چنين ترکيبي به مرکل امکان مانور مي داد اما در حال حاضر، برلين با دولت و ملتي ناراضي در يونان مواجه است که ديگر سياستهاي رياضتي اروپاي واحد و منطقه يورو را بر نمي تابند. بديهي است که در چنين موقعيتي دستان مرکل به شدت در مقابل يونان بسته است.
نکته ديگر اينکه اريک شاتزکر کارشناس اقتصادي شبکه با اشاره به بحران مالي يونان و برگزاري همه پرسي در زمينه دريافت کمک هاي مالي اعلام نموده است که الکسيس سيپراس نخست وزير يونان اخيراً پيشنهاد متقابلي به وام دهندگان اروپايي خود ارائه کرد و گفت حاضر است بيشتر گزينه هاي پيشنهادي آنها را بپذيرد، اما شروطي دارد. البته شروط سيپراس به هيچ وجه اندک نيست و او با مسائلي نظير ماليات بر ارزش افزوده مشکل دارد.
نخست وزير يونان خواستار آن است که اصلاحات در زمينه حقوق بازنشستگي و پرداخت مستمري را به تعويق بيندازد. وي همچنين قصد دارد نظر پارلمان يونان را درباره قوانين کار جويا شود. گرچه اين شروط به شکل مجزا ناچيز به شمار مي رود، اما درخواست همه آنها به شکل يکجا اهميت زيادي دارد.
نکته ديگر اينکه هنوز معلوم نيست آيا وام دهندگان نظير صندوق بين المللي پول، بانک مرکزي اروپا و کميسيون اروپا حاضرند با يونان بر سر ميز مذاکره بنشينند. جروم دايسلبلوم که رياست جلسه وزراي دارايي گروه يورو را در روز چهارشنبه برعهده داشت، گفت زمان مذاکره سپري شده است. اکنون گروه يورو، صندوق بين المللي پول و بانک مرکزي اروپا منتظر اعلام نتيجه همه پرسي در يونان هستند. به نظر مي رسد هم اکنون بيشتر مردم آتن و يوناني ها خواستار ادامه عضويت يونان در اتحاديه اروپا هستند.
صورت مسئله در قبال آنچه در يونان مي گذرد همچنان سخت و پيچيده به نظر مي رسد. اين پيچيدگي خود را در موارد متعددي نشان داده است. يونان به کمک هاي مالي نياز دارد تا بتواند تا پايان مارس از خطر ورشکستگي اقتصادي، رهايي يابد. دولت جديد يونان حاضر به ادامه اجراي سياست هاي رياضتي تحميل شده از سوي وام دهندگان بين المللي نيست و اين مسئله اعطاي کمک هاي مالي بيشتر به اين کشور بحران زده را با چالش جدي روبهرو کرده است.ديگر سخت گيري هاي برلين در قبال خود را بر نتافته و آن را خط قرمز اقتصادي و سياسي مي دانند. يک نشريه آلماني به بررسي سناريوهاي مختلف درباره آينده مذاکرات اتحاديه اروپا و يونان براي حل مناقشات بر سر بدهيهاي اين کشور پرداخت و از اختلاف اروپاييان درباره چگونگي موضعگيري در برابر آتن خبر داد.
بعد از درخواست آتن براي تمديد برنامه هاي کمکي اتحاديه اروپا مذاکرات براي حل مناقشات بر سر بدهي هاي يونان ادامه پيدا مي کند.