به گزارش گروه سایر رسانههای خبرگزاری تسنیم، "فواد ایزدی" کارشناس مسائل سیاسی پنج شنبه شب در برنامه گفتوگوی ویژه خبری به بررسی چشم انداز مذاکرات سیاسی پرداخت.
ایزدی در ادامه برنامه در ابتدا در پاسخ به سوال اول مجری مبنی بر این که دلیل پافشاری ایران برای لغو تحریم ها چیست گفت: تحریم های اصلی مانند بانک و نفت متعلق به کنگره آمریکا است لذا 28 تحریم در آمریکاعلیه جمهوری اسلامی ایران وضع شده است که 18 مورد آن مربوط به دستور روسای جمهور و ده مورد آن مربوط به قانون تحریم است که متعلق به کنگره می شود
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به موضوع سوئیس ادامه داد: تحریم های مرتبط با سوئیس متعلق به اروپا است.
وی با اشاره به این که در کنگره آمریکاجمهوری خواه ها با اوباما مخالف هستند گفت: 27 سناتور نامه ای برای رهبران جمهوری اسلامی ایران نوشتند و در آن نامه اعلام کردند که هر توافقی صورت گرفته باشد مربوط به اوباما بوده است و پس از پایان ریاست جمهوری وی توافق ها لغو می شود.
ایزدی با اشاره به این که 5، 6 نفراز افرادی که در حزب جمهوری خواه هستند نامزد انتخابات ریاست جمهوری شده اند بیان کرد: در میان دموکرات ها ممندز برای ریاست جمهوری اقدام نکرده است اما کلینتون نامزد انتخاب خواهد شد.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان این که اگر در روز امضا توافق همان ابتدا چیزی را گرفتیم که چه بهتر اما اگر چیزی را به دست نیاوریم اوضاع به گونه ای دیگر می شود خاطر نشان کرد: در دوران ریاست جمهوری نیکسون این رئیس جمهور توافق نامه ای را امضا می کرد و پس از به اتمام رسیدن دورانش ریگان مخالف توافقنامه می شد و آن را لغو می کرد.
وی در پاسخ به این سوال مبنی بر این که اگر در روز امضا تحریم ها لغو نشود چه ضرری می کنیم ادامه داد: اگر در روز امضا تعهدی گرفتیم که تحریم ها لغو می شود اوضاع بهتر است اما اگر تعهدی را از طرف مقابل دریافت نکردیم اوضاع مربوط به کارهای دیگر می شود لذا تضمینی وجود ندارد که اوضاع به گونه ای دیگر شود.
ایران طبق منطق حرف می زند و زیاده خواه نیست
ایزدی با اشاره به این که جمهوری اسلامی ایران زیاده خواهی نکرده است و طبق منطق حرف می زند گفت: اگر مشکل با آمریکا حل نشود موضوع سوئیس پابرجا می ماند.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به این که اگر دعوا میان آمریکایی ها ادامه یابد مشکلات حل نخواهد شد افزود: در روزهای اخیر آمریکا حرف های جدیدی می زند و می گوید نمی خواهد در روز توافق امضایی داشته باشد.
طرف مقابل می خواهد به صورت ظاهری به خط قرمز در ایران توجه کند
وی اظهار داشت: طرف مقابل می خواهد به صورت ظاهری و سوری به خط قرمزهای ایران توجه کند ولی در عمل کار خود را انجام دهد که این امر بسیار خطرناک است.
ایزدی در ادامه با بیان این که خطوط قرمز ما حداقل هاست گفت: حرف ایران این است که ما در حوزه هسته ای به شدت امتیاز می دهیم و حداقل کار این است که تحریم ها برداشته شود لذا اگر طرف مقابل این موضوع را نپذیرد مذاکرات شکست خواهد خورد.
طرف مقابل حداقل به اندازه ما نیازمند توافق است
این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه به نامه 150 نماینده کنگره آمریکا طی دو ماهه اخیر اشاره کرد و گفت: در این نامه نمایندگان دموکرات ضمن این که از اوباما به دلیل مذاکره با ایران تشکر کردند اشاره کردند که اگر این مذاکرات شکست بخورد دو اتفاق خواهد افتاد اتفاق اول این است که ما دیگر نمی توانیم برنامه هسته ای ایران را مدیریت و محدود کنیم و مشکل دوم این است که ساختار تحریم ها فرو می پاشد.
وی اضافه کرد: هفته پیش هم نفر دوم وزارت خارجه آمریکا از همین عبارت استفاده کرد که اگر توافق صورت نگیرد ساختار تحریم ها فرو می پاشد از این جهت طرف مقابل حداقل به اندازه ما به توافق نیاز دارد.
تیم مذاکره کننده نباید از عدم توافق هراس داشته باشد
ایزدی با تاکید بر این که تیم مذاکره کننده نباید از عدم توافق هراس داشته باشد اظهار داشت: اگرقرار است متنی ارائه شود که در آن به حداقل های ما توجه نشده باید این متن را در همان میان رد کنیم.
این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه گفت: طراحی طرف مقابل این است که در قدم اول اگر بتواند توافقی بگیرد که هماهنگ با خواسته های او است اما اگر نشد که به توافقی دست یابد که با خواسته های او هماهنگ باشد قدم دوم این است که در صورت عدم رسیدن به توافق ایران را مقصر بشناساند لذا در این جهت باید دقت کنیم هم متنی را امضا نکنیم که حداقل های ما را در نگنجانده باشند و در مرحله دوم نیز کاری نکنیم که اگر به توافق نرسیدیم ایران مقصر شناخته شود.
وی در ادامه به موضوع پی ان دی اشاره کرد و گفت: اصل پی ام دی یکی از مواردی است که طرف مقابل روی آن اصرار دارد.
ایزدی یادآور شد: سه روز پیش وندی شرمن در گفتگو با خبرنگاران صحبت هایی را در خصوص بحث نظارت مطرح کرد که اظهارات وی قابل توجه است.
این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: صحبت های وندی شرمن این بود که بر اساس پروتکل الحاقی کشورها می توانند چانه بزنند یعنی زمانی که آژانس می خواهد به یک سایت نظامی آن ها دسترسی داشته باشد آن ها می توانند درخواست دهند که چرا آژانس می خواهد آن سایت نظامی را بازرسی کند ضمن این که می تواند روش های دیگری برای پاسخگویی به سوال آژانس پیشنهاد دهد البته بر اساس ماده 5 پروتکل الحاقی در نهایت باید آژانس راضی شود منتهی آمریکایی ها لزوماً نمی خواهند که آژانس فقط اعلام کند که من راضی نشدم بلکه هدف آمریکا این است که به سایت های نظامی ما دسترسی داشته باشد از این جهت خانم شرمن این بحث را مطرح می کند که ما داریم روی متنی کار می کنیم که به آژانس اجازه بدهد که به سایت های نظامی دسترسی داشته باشد یعنی آن معضلی که در پروتکل الحاقی وجود داشته است را می خواهند به نوعی حل کنند و در واقع می خواهند فراتر از پروتکل الحاقی عمل کنند لذا امیدواریم دوستان این موضوع را حل کنند.
کارکرد آمانو شبیه معاون وزیر خارجه آمریکا است
وی در ادامه در تشریح تحلیل خود از سفر آمانو به تهران نیز اظهار داشت: آقای آمانو در عمل یک چهره ژاپنی است ولی کارکرد وی شبیه معاون وزیر خارجه آمریکا است.
حق وتو دادن به آژانس برای ما مشکل ایجاد می کند
ایزدی با بیان این که آمانو عادلانه برخورد نمی کند تصریح کرد: بر اساس سابقه عملکردی آمانو یکی از خطوط قرمز ما این است که ما نباید به این فرد و آژانس حق وتو بدهیم در صورتی که متنی که طرف مقابل آماده کرده این است که ایران به تعهدات خود عمل کند و بعد از راستی آزمایی آژانس فلان تحریم ما تعلیق شود که این موضوع به شدت برای ما خطرناک است چون این حق وتو دادن به آژانس است که برای مشکل ایجاد می کند.
این کارشناس مسائل سیاسی اضافه کرد: اگر آژانس بر سایت های نظامی ما نظارت کرد و گزارشی داد که مورد تایید ما نبود ما باید حق چانه زنی و اعتراض داشته باشیم اما هدف از متنی که آمریکایی ها آماده کردند این است که حق اعتراض را از ما بگیرند و بگویند این آژانس است که در عمل حق وتو دارد لذا با توجه به تاریخچه آژانس و نوع برخورد آژانس با ما، تیم مذاکره کننده ما باید بر این موضوع دقت نظر بیشتری داشته باشند.
انتهای پیام/