شناسهٔ خبر: 61172600 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

دکه/ بررسی مهم‌ترین عناوین مطبوعات کشور

سناریو انتخاباتی اصلاح طلبان

در بسته خبری پیش رو به بررسی مهم‌ترین عناوین مطبوعات کشور می‌پردازیم.

صاحب‌خبر -

گروه سیاست سایت فردا - در بسته خبری پیش رو به بررسی مهم‌ترین عناوین مطبوعات کشور می‌پردازیم.

 

جوان: جبهه‌بندی انتخاباتی اصلاح‌طلبان رادیکال در هم‌آوایی با اغتشاشات پاییز گذشته است

جدال رادیکال‌های تحریم‌طلب و قائلان به مشارکت در انتخابات در جریان اصلاحات در حال اوج گرفتن است چنانکه تاکنون رادیکال‌ها با گرفتن دست برتر در ساختارهای حزبی این جریان و در اختیار داشتن تریبون‌های متعدد سعی در خاموش کردن طیف معتقد به حضور در انتخابات دارند.

روزنامه جوان در این زمینه نوشته: بخش رادیکال اصلاحات برای انتخابات پایان امسال، جبهه‌بندی خود را در هم‌آوایی و همگرایی با تغییرات و مطالباتی تنظیم کرده که در اغتشاشات پاییز سال گذشته بروز و ظهور یافت و از نگاه تئوری‌پردازان اصلاحات، موسم خوشه‌چینی از محصول آن فرا رسیده است. از این رو، کنشگران و بازی‌گردانان اصلاح‌طلب، ابتدا برای شرکت در انتخابات برای نظام شرط گذاشته و سپس برای جدی نشان دادن خود بر پافشاری و ماندگاری بر این شروط، آذر منصوری را که دارای سابقه محکومیت و متعلق به بخش افراطی اصلاحات است به صورت تک‌نامزد به ریاست جبهه اصلاحات می‌گمارند تا از هم‌اکنون میدان انتخابات را به عنوان میدان کارزار و جنگ سیاسی اعلام نمایند. با چنین آرایشی که با تصور در اختیار داشتن زمینه و بستری اعتراضی صورت داده شده، امکان نمایندگی مطالبات رادیکال جامعه و آن هم در شرایط غیبت یا ضعف سازمان‌های سابقه‌دار در این نوع نمایندگی مثل گروهک مسعود رجوی، استفاده از سیاست واسپاری فرماندهی به زنان برای اثرگذاری بیشتر در حوزه اجتماعی و سیاسی، از نگاه اصلاح‌طلبان رادیکال یک مزیت طلایی است که می‌تواند شرایط اعتراضی و آشوب‌طلبانه را به نفع پیشبرد اهداف ساختارشکنانه دراختیار گیرد. به‌زعم طراحان این آرایش جنگی، اگر حاکمیت دنبال انتخابات است باید به شروط اصلاح‌طلبان تن دهد والا آن‌ها از هم‌اکنون بهترین گزینه را برای عبور و کناره‌گیری از انتخابات و تحریم آن در رأس جبهه اصلاحات قرار داده‌اند. گزینه‌ای که در سال ۸۸ و زمانی که نامزد مورد نظر او رأی نیاورده به‌جای پذیرش رأی مردم و نتیجه انتخابات به خط فتنه و آشوب گراییده و کنشگری رادیکال او به محکومیت انجامیده است.

 

رسالت: از فتنه‌های آخرالزمان نهراسید که در آنها منفعت است

وقایع گوناگونی که در جای جای جهان رخ می‌دهند با تفاسیر و برداشت‌های مختلفی در رسانه‌ها مواجه می‌شوند.

روزنامه رسالت در همین راستا با اشاره به اتفافات چند سال اخیر نوشته: سه سال پیش و در آغاز بحران همه‌گیری کرونا، برخی کشورها همچون ایران و چین و ایتالیا زودتر از برخی دیگر از کشورها وارد شرایط اضطرار شدند. همان روزها، معاون وزیر بهداشت و درمان ایران به ویروس کرونا مبتلا شد و رسانه سلطنتی انگلستان از ناکارآمدی نظام بهداشتی و درمانی ایران به‌علت همین بیماری معاون وزیر بهداشت گفت. درست سه‌هفته بعد، نخست‌وزیر انگلیس به کرونا مبتلا شد و رسانه پیش‌گفته ساکت شد. مشابه همین اتفاق، در مقایسه مسائل سال گذشته ایران و این روزهای فرانسه قابل مشاهده است. از قضا هر دو ماجرا هم تقریبا شورش‌هایی نزدیک به هم هستند. میانگین سنی هر دو ماجرا بر اساس اعداد اعلام شده در حدود ۱۷ سال است. آن‌ها که پسران و دختران ۱۷ساله تهران را دهه هشتادی‌های آگاه و بیدار می‌خواندند که در برابر ستم و تحمیل ایستاده‌اند، این روزها در برابر حرف وزیر دادگستری فرانسه مبنی بر جریمه والدینی که فرزندانشان در ناآرامی‌ها شرکت کرده‌اند ساکت‌اند. به شهریور و مهر ۱۴۰۱ برگردیم. به فرض که سوابق پیشین بیماری مهسا امینی، نادیده گرفته شود، در بدترین حالت بر اثر سهل‌انگاری پلیس از دنیا رفته اما نائل ۱۷ ساله فرانسوی با شلیک مستقیم پلیس از دنیا رفته است. ما اشکالاتی داریم و آن‌ها را می‌پذیریم، اشکالات خودمان و نقاط قوت دیگران را ببینیم، اما دستاوردهای خودمان و اشکالات دیگران را هم ببینیم و همه‌چیز و همه‌کس را با یک عینک نگاه کنیم!

 

همشهری : غدیر ملی ایرانیان پایان پروژه براندازی بود

حضور گسترده مردم در جشن عید غدیر واکنش‌های بسیاری در داخل و خارج داشته است.

روزنامه همشهری در این باره نوشته: حضور میلیونی غدیر در سراسر ایران اسلامی نشان داد که خیابان و میدان از آن نظام مقدس اسلامی است و پروژه استکباری براندازی در ایران برای همیشه به محاق رفته و دشمن عملا از آن ناامید شده است ( پایان توطئه براندازی و قدرت بسیج توده ای نظام ). همه جوامع برای ایجاد و فربه کردن سرمایه ‌های اجتماعی و قدسی خود، انواع و اقسام هزینه‌های مادی و معنوی را متقبل می‌شوند. بدیهی‌است هزینه مادی انجام شده برای این مراسم، عمدتا توسط توده مردم فراهم شده و آن بخش اندکی که از منابع مالی دولتی هزینه می‌شود به نوعی بسترساز نشاط اجتماعی است و در یک منطق هزینه- فایده اقتصادی و اجتماعی کاملاً قابل قبول است(بی‌اعتباری تبلیغات دشمنان بر محور هزینه‌های جشن غدیر از منابع و امکانات دولتی).

 

صبح نو مطرح کرد: آذر منصوری، گزینه تاجزاده/ رادیکال‌ها مولاوردی را هم رد کردند

در ماههای پایانی سال گذشته و همزمان با صدور بیانیه‌های تند علیه نظام و انقلاب از سوی برخی چهره‌‌ها، حرکت چراغ خاموش اصلاح‌طلبان رادیکال برای سلطه بیشتر بر سازوکارهای تصمیم‌گیری جریان اصلاحات نیز آغاز شد.

روزنامه صبح نو در تحلیل این رویکرد نوشته: تسلط تندروهای اصلاح‌طلب بر ارکان اصلی جبهه اصلاحات، آینده مشارکت‌طلبی این جریان را در هاله‌ای از ابهام فرو خواهد برد و موجب می‌شود ایده تحریم‌طلبی، مجددا نضج بگیرد و تناور شود. جریان رادیکال حامی منصوری بر این باور بود که برای انتخاب رئیس جدید، جامعه‌محوری بر حاکمیت‌محوری باید سبقت بگیرد و ترجیح یابد. به‌زعم گروه حامی منصوری، اصلاح‌طلبان باید با انتخاب یک زن، ناآرامی‌های اخیر در کشور را پاسخ بگویند و با گرایش به فردی با مواضع رادیکال، ادعای جامعه‌محوری خود را به واقعیت بدل کنند. برخی شنیده‌ها گواهی می‌دهند، نظر خاتمی نیز روی ریاست زن و ترجیحا با مواضع رادیکال بوده است. علاوه بر منصوری، شهیندخت مولاوردی نیز برای ریاست مطرح بود که با نظر منفی اعضای حقیقی جبهه اصلاحات، مشخصا فخرالسادات محتشمی‌پور مواجه می‌شود. شنیده‌ها حاکی از آن است که مولاوردی، گزینه مدنظر احزاب میانه‌روی اصلاح‌طلب بوده است. که مخالفت تاجزاده با او از سوی همسر وی به گوش اعضا می‌رسد. اصلاح‌طلبان درصدد هستند تا هم‌زمان با تند کردن فضا در پایین و تلاش برای نزدیک کردن خود به بدنه اجتماعی اصلاحات، حاکمیت را نیز به پذیرش شروط نامربوط خود متقاعد کنند تا از این طریق، ترکیب مجلس آینده به نفع آنها تغییر یابد.

 

جوان عنوان کرد: غریبگی اصلاح‌طلبان با هویت اسلامی

مردم هرچند وقت یکبار رویدادهایی رخ می‌دهند که تناقضات تردیدافکنان درباره اعتقادات و ارزش‌های مردم را عیان می‌سازند.

روزنامه جوان در این خصوص نوشته: پیاده‌روی اربعین، جشن خیابانی غدیر، سرود سلام فرمانده برای امام زمان، مراسمات مختلف دهه اول محرم، شیرخوارگان حسینی، حج، زیارت حرم‌های مختلف اهلبیت و امامزادگان همه به بهانه‌های مختلف مورد نقد، خدشه و حتی حمله اصلاح‌طلبان قرار گرفته است یا با سانسور کامل یا کوچک‌نمایی مواجه شده است. در حالی که اصلاح‌طلبان همواره خود را بازتابی از صدا و خواست مردم عنوان می‌کنند و وقتی این‌طور تناقض عیان می‌شود، این سؤال به وجود می‌آید که آیا میلیون‌ها ایرانی که به راهپیمایی اربعین می‌روند یا آن جمعیتی که در جشن خیابانی غدیر شرکت می‌کنند، از نگاه اصلاح‌طلبان «مردم» نیستند یا اینجا دیگر نظر و رأی مردم محترم نیست؟ خطر آنچه اصلاح‌طلبان انجام می‌دهند غیریت‌سازی نسبت به خود و دوقطبی‌سازی در جامعه است. آن‌ها خود را جدا از اقشار مختلفی که در مراسم‌های مذهبی حضور فعال دارند، تعریف می‌کنند و حتی مقابل این توده‌های مردمی صف می‌کشند و بعد دیگران را متهم به فعالیت ضد مردمی و بی اعتنایی به نظر مردم می‌کنند. یعنی عملاً می‌گویند مردمی که حضورشان هویت اصلاح‌طلبی نداشته باشند و از حضورشان برای اصلاح‌طلبان آبی گرم نشود، از نظر ما مردم نیستند!

 

کیهان: اصلاح‌طلبان از توهم نمایندگی اکثریت بیرون بیایند

هنوز مشخص نیست برچه اساسی اصلاح‌طلبان خود را مردمی و دیگر جریان‌ها را یکسره بر ضد مردم تلقی می‌کنند. حال آنکه به‌طور مرتب علیه انتخابات و صندوق‌های رای که دقیق‌ترین محل روشن شدن دیدگاههای مردم است تردیدافکنی می‌کنند.

روزنامه کیهان در این زمینه نوشته: برخی اصلاح‌طلبان، در نوستالژی نمایندگی اکثریت سیر می‌کنند و حال آن‌که اکثریت مردم بارها از آنها عبور کردند. روزنامه هم‌میهن در تحلیلی با همین مضمون نوشت: برخی اصلاح‌طلبان، در نوستالژی نمایندگی اکثریت سیر می‌کنند و دلخوش به آن، آرای باطله، سفید و نیز تحریمی را در سبد خود می‌بینند. به همین دلیل، می‌کوشند بر مبنای تصوری که از موقعیت ذهنی هژمونیک خود دارند، مواضع خود را رادیکال‌تر کنند. اصلاح‌طلبان تا زمانی که ادعای نمایندگی اکثریت دارند، در یک نزاع فرساینده دائمی با کسانی هستند که می‌خواهند اثبات کنند که نه‌تنها از اصلاح‌طلبان عبور کرده‌اند و به آنها نمایندگی نمی‌دهند، بلکه اساساً ماجرا را «تمام‌شده» می‌بینند.

 

لاریجانی وارد انتخابات ١١ اسفند می شود؟ یا منتظر پاستور می ماند؟

با نزدیک شدن به موعد انتخابات گمانه‌زنی درباره نحوه حضور و نقش آفریتی برخی چهره‌ها در حال گرم شدن است.

روزنامه دنیای اقتصاد در این ارتباط با اشاره به اخبار پیرامون علی لاریجانی نوشته: ۴سناریو را با توجه به در پیش بودن دوازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی برای این سیاستمدار محنمل است. سناریوی اول: علی لاریجانی ترجیح خواهد داد به جای ورود مستقیم به انتخابات دست به تهیه لیست انتخاباتی از چهره‌های نزدیک به خود بزند و لیستی با حمایت خود راهی مجلس شورای اسلامی کند. سناریوی دوم: علی لاریجانی، انتخابات مجلس را به عنوان هدف اصلی خود در نظر گرفته است. سناریوی سوم: مطابق این تحلیل علی لاریجانی از این پس همچون هاشمی‌رفسنجانی در پشت پرده سیاست فعالیت خواهد کرد. سناریوی چهارم: در این تحلیل برخی براین نظرند که لاریجانی تا ۱۴۰۸صبر خواهد کرد تا از ورای این صبر چند ساله و سنجیدن شرایط آتی کشور با دست پرتر قدم به کارزار انتخاباتی ریاست‌جمهوری ۸سال آینده بگذارد.